Socialstyrelsen har utkommit med en författning (SOSFS 1990:20) med föreskrifter för vaccinationsverksamhet.
Sektin B behandlar sådana vaccinationer som vi i vanligt tal kallar turistvaccinationer. Hittills har erfarna sjuksköterskor fastställt det behov av vaccinationer som kan finnas hos individen. Hänsyn har då tagits till personliga förhållanden som resmål, resans längd, internationella rekommendationer och regler. Vid komplicerade fall har rådgjorts med i lokalen befintliga läkare och vaccinationen registrerats på journalkort. I normalfallet behövs ingen läkarkonsultation, läkaren har därför kunnat delegera beslutet om vaccination till högt kvalificerade och specialiserade sjuksköterskor. Väntetiden har varit obefintlig och kvaliteten på tjänsterna hög. Större centraler har telex och telefaxförbindelser med Roslagstull sjukhus, SBL och WHO:s olika organ.
Den nya författning som kom ut strax före jul 1990 och började gälla redan den l januari 1991 tar bort läkarens möjlighet att delegera vaccinationsbeslutet till sjuksköterskan. Det medicinska ställningstagandet måste nu göras av en läkare.
Detta innebär väntetider för kunderna samt ökade kostnader för vaccinationerna. Det är svårförståeligt att man på detta sättet omyndigförklarar sköterskor vars hela arbete är inriktat på att följa utvecklingen på detta område och som ofta får upplysa läkare om vad som gäller.
Sjuksköterskan med sin akademiska utbildning och erfarenhet av verksamheten är väl kvalificerad att själv bedöma dessa frågor samtidigt som läkaren liksom tidigare är tillgänglig för de komplicerade fallen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär sådana åtgärder att tidigare gällande möjligheter återförs för läkare att delegera beslut om vaccination till sjuksköterska.
Stockholm den 25 januari 1991 Ingegerd Troedsson (m)