Debatten om kvicksilvret i amalgam och dess betydelse för människors hälsotillstånd har pågått under många år. Åsikt har stått mot åsikt. Patienters övertygelse mot hela den etablerade läkar- och tandläkarexpertisen. Fler och fler forskare har under årens lopp engagerat sig i frågan och dels kunnat konstatera att kvicksilvret i amalgamet ingalunda är stabilt, dels tagit fram nya mätmetoder.
Vi kan konstatera att attityderna till de patienter som anser sig kvicksilverförgiftade har förändrats. Nu finns det många tandläkare som sanerar amalgam, det finns många som inte använder amalgam alls. Antalet experter som tvärsäkert uttalar sig om att detta inte är något problem minskar stadigt.
En mängd riksdagsmotioner, frågor och interpellationer har lett till att forskningsmedel anslagits, expertutredningar tillsatts, bättre villkor för patienterna har beslutats. Men mycket återstår och meningarna är fortfarande delade om problemets omfattning och hur man skall tackla det.
Amalgamet är den största källan till tungmetallbelastning hos människor. Ändå har det varit lättare att få förståelse för farorna med de utsläpp av kvicksilver som finns i den yttre miljön. Som jämförelse kan nämnas att vi samlar in batterier som innehåller 1 % kvicksilver men sätter in amalgamplomber som innehåller 50 % kvicksilver.
Vi har under flera år fört fram en rad olika krav, bl.a. förbud mot amalgam, förändrad tandläkarutbildning och vidareutbildning av tandläkare, införande av hänvisningsläkare, införande av produkt- och biverkningsregister, bättre ersättningsregler för patienterna, en tandvårdstaxa anpassad till de nya materialen, förbättrade ersättningsmaterial, förbättrad arbetsmiljö för tandvårdspersonal, avfallsfrågan, utökad forskning m.m.
Trots en välvillig behandling av flera av kraven i riksdagen har inte mycket hänt ute på fältet. Den här frågan är bara delvis en vetenskaplig fråga. Ytterst är det folkstyret som måste ta ansvar för medborgarnas hälsa.
Vi anser att tiden nu är mogen för att göra en ordentlig genomlysning av hela den här problematiken i form av en parlamentarisk utredning som skulle kunna få följande uppgifter:Översikt över aktuell forskningÖversikt över de patientundersökningar som gjorts i Sverige Sammanställning av slutsatser från myndigheter som naturvårdsverket, kemikalieinspektionen och socialstyrelsenSammanställning av amalgamanvändning och attityd till amalgam i andra länderStatistik över nuvarande amalgamanvändning i SverigeGenomgång av tandvårdsförsäkringens bestämmelser och förslag till ändringar som krävs för arbeten med alternativa material Genomgång av de alternativa material som finns och eventuella slutsatser om deras hållbarhet och effekter Förslag till vidareutbildning av redan yrkesverksamma tandläkare och utbildning av nya vid tandläkarhögskolornaGenomgång av de svårigheter patienterna upplever i SverigeUtarbetande av metoder för att diagnosticera och behandla patienterUtarbetande av en avvecklingsplan för amalgamet.
Samtidigt skulle en brett genomförd studie göras i Sverige för att utöka kunskapen om amalgamsaneringens inflytande över möjligheterna att påverka specifika sjukdomstillstånd och syndrom.
En sådan utredning och en sådan studie skulle kunna lösa upp knutar och motsättningar som nu skapar förvirring hos allmänheten genom dubbla budskap. Man skulle kunna komma fram till rekommendationer om när utbyte av plomber kan vara aktuellt eller ej och man skulle kunna ta fram en avvecklingsplan för amalgamet. Då skulle man kanske slippa de hårda motsättningar som nu finns.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående en parlamentarisk utredning om amalgam,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående en brett upplagd studie om amalgam.
Stockholm den 25 januari 1991 Marianne Andersson (c) i Vårgårda Bertil Fiskesjö (c) Jan Hyttring (c)