Den reumatiska sjukdomsgruppen är stor och omfattande. Ungefär en miljon svenskar lider av reumatism i en eller annan form. Vanlig är sjukdomen i rörelseorganen, men det finns flera andra former som bindvävsreumatism, ryggradsreumatism, Bechterews sjukdom och Primär fibromyalgi.
Inom den valkrets vid representerar, Bohuslän, finns 20 000 reumatiker.
Trots att reumatism är en av de äldsta och mest kända folksjukdomarna och numerärt också den största, står vårdresurserna inte i relation till behoven. Det finns uppgifter om att reumatiker kan tvingas vänta i fem år på en undersökning hos reumatologenheten. Prioriterad patient får vänta ''bara'' ett år. Den långa kötiden kan bero på att det i ett län finns en reumatolog, i stället för tre.
Inför 1992, som av Nordiska ministerrådet beslutats bli ett nordiskt reumatikerår, finns det all anledning att uppmärksamma de reumatikersjukas situation. Samtidigt som beslutet i rådet är mycket positivt för de sjuka, är det en egendomlighet att man inte är beredd att ge de nordiska reumatikerorganisationerna anslag för sin nordiska verksamhet under året. Glädjande är dock att rådet beslutat att avsätta 500 000 danska kronor för att kartlägga reumatikernas situation i Norden. I Sverige kommer Radiohjälpen att anordna en insamling med början den 23 september 1991.
Fokusering på reumatikersjukdomarna i massmedierna under tiden framöver bör följas av samhällets uttalade vilja att förbättra de sjukas situation. I första hand måste köerna i vården kortas. Samtidigt bör en större flexibilitet i vårdstrukturen leda fram till slussning mot ett mera öppet rehabiliteringsled. I dag finns svårforcerade spärrar i eftervården. Det är t.ex. mycket svårt för den enskilde att få för sin sjukdom anpassad vård i utlandet -- vårdplatser som vanligen är billigare än i Sverige. Inom landet finns speciella rehabiliteringssjukhus i Östersund och i Spenshult, med platser som naturligtvis är för få för att täcka efterfrågan.
Inom det medicinska rehabiliteringsområdet finns det alltså stora brister. Det bekräftas i 1989 års handikapputredning som konstaterar att rehabiliteringsklinikerna är för få och resurserna ojämnt fördelade. En rimlig inriktning är att medicinsk rehabilitering ska finnas hos varje sjukvårdshuvudman.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Nordiska rådet bör avsätta medel som stöd för genomförande av det nordiska reumatikeråret,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om köerna till reumatologenheterna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade möjligheter till vård utomlands för reumatikersjuka,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet till medicinsk rehabilitering hos varje sjukvårdshuvudman.
Stockholm den 25 januari 1991 Leif Olsson (fp) Kenth Skårvik (fp)
1 1990/91:U521