Socialutskottet genomförde, vid sin behandling av de läkemedelsmotioner som väcktes vid riksmötet 1989/90, en noggrann genomgång av den nuvarande situationen när det gäller läkemedelsbruk och läkemedelsberoende. Regeringen fick riksdagens uppdrag, enligt SoU:s betänkande 1990/91:4, att i det beredningsarbete som pågår med en ny läkemedelslag bedriva det arbetet aktivt.
Vidare skriver utskottet: ''Åtgärder när det gäller läkemedelsberoende är emellertid enligt utskottet så angelägna att en ny lagstiftning inte bör avvaktas. Åtgärder kan också mycket väl vidtas inom ramen för gällande lagstiftning.''
Tyvärr kommer det inte vid detta riksmöte att presenteras något förslag till ny läkemedelslag. Det finns då all anledning att regeringen vidtar åtgärder som hejdar läkemedelsberoende och missbruk enligt riksdagens beslut.
I den danska tidningen Videnskab og praksis redovisas den 3 september 1990 en forskningsrapport rörande förekomst av benzodiazepiner hos misstänkta rattonyktra. Man analyserade halten av benzodiazepiner i blodprover hos förare som misstänkts för rattonykterhet, men som visat sig ha noll promille alkohol i blodet.
Undersökningen har skett vid det rättskemiska laboratoriet i Köpenhamn. Årligen undersöker man där på polisens uppdrag ca 29 000 blodprover från hela landet, för att spåra alkohol eller medikamenter.
Vid screening av 877 alkoholnegativa blodprover var 130 positiva när det gällde benzodiazepiner. I genomsnitt, av samtliga blodprover som lämnades in i undersökningsgruppen, befanns 5.8 % av proverna innehålla benzodiazepiner. I denna grupp fanns både alkoholnegativa och alkoholpositiva prov.
59 % av de läkemedelspositiva hade en samlad koncentration av den verksamma substansen som var mycket hög. 69 % var män och 31 % kvinnor. De flesta fanns i åldersgruppen 20--30 år. Polisen hade bara begärt undersökning av benzodiazepinförekomst i 22 % av fallen.
Detta är ett allvarligt tillstånd eftersom effekterna av denna läkemedelsberusning är svårare än alkoholens. Det bör därför även i Sverige i högre utsträckning än vad som sker idag genomföras blodprovskontroller för att spåra läkemedel som så påtagligt sätter ner förmågan att vara en reaktionssnabb trafikant. Ökade informationsinsatser bör ske så att polisen får ökade kunskaper om benzodiazepinernas verkningssätt.
Det finns starka skäl för snara åtgärder för att förhindra att flera olyckor sker på grund av dessa preparat. Jag hänvisar också till min motion till förra riksmötet som bifölls av riksdagen. Där tar jag speciellt upp den höga beroendefrekvensen dessa preparat ger bland kvinnor.
Vid Institutionen för Rättsmedicin i Solna har en rapport rörande en undersökning av förekomst av benzodiazepiner i obduktionsfynd presenterats.
Av 1 587 avlidna där blodundersökning förekommit, upptäcktes benzodiazepiner i 159 fall. Flera av de undersökta hade flera än ett preparat uppmätbara. I 22 fall av naturlig död befanns 12 ha förekomst av preparat typ Valium, Stesolid eller Apozepam.
I 60 suicidfall hade 26 mätbara rester av samma preparat. Dessa läkemedel dominerade i samtliga dödsfall som undersöktes. Mogadon, Apodorm liksom Rohypnol dominerade bland de övriga preparatförekomsterna i de 159 dödsfallen.
Av dessa skäl finns det anledning att regeringen aktivt bidrar till att förhindra att människor tar skada av dessa preparat.
Rättskemi
Det måste vara av största vikt att de rättskemiska undersökningar, som skall ligga till grund för fastställande av dödsfall, är korrekt utförda. Det har vid ett flertal tillfällen visat sig att de undersökningar som utförts vid rättskemiska laboratoriet i Linköping inte varit korrekta. Genom kontrollanalyser vid den rättskemiska enheten i Solna har man lyckligtvis kunnat korrigera dessa felaktigheter. Att detta kunnat inträffa är ett påtagligt hot mot rättssäkerheten.
Snabba och adekvata rättskemiska analyssvar förkortar avsevärt pågående polisutredningar. Detta innebär inte bara att polisens stora arbetsbörda i viss mån kan lättas, det förkortar också anhörigas ovisshet. En rättskemisk undersökning får betydelse inte bara i det enskilda fallet, utan är också ett viktigt led i arbetet med att fördjupa förståelsen för alkoholens, narkotikans och olika läkemedels betydelse för ett händelseförlopp. Det är viktigt att få fram huruvida en eventuell påverkan av alkohol, medicin eller narkotika haft betydelse för uppkomsten av mord, olyckshändelse eller självmord. I dessa fall är ett korrekt analysresultat av största betydelse.
I årets budgetförslag anförs att man i regeringskansliet bereder vissa frågor om den rättsmedicinska och rättskemiska verksamheten. Sannolikt kommer förslag rörande en nedläggning av den rättskemiska verksamheten i Solna att behandlas i det sammanhanget och en centralisering av hela landets rättskemiska verksamhet till laboratoriet i Linköping.
Med de erfarenheter som nu finns och med tanke på den stora verksamhet som bedrivs vid Solnalaboratoriet finns det starka skäl som talar för att detta får finnas kvar. Inte minst därför att närmare en tredjedel av alla rättsmedicinska förrättningar i landet utförs där. Stockholm som storstad har en större frekvens av grova våldsbrott, narkomani, terroraktioner, höga självmordstal och HIV- smitta vilket gör att verksamheten blir annorlunda än vid övriga stationer. Svårigheter uppkommer också, med en centralisering, att behålla nära kontakter mellan behandlande läkare och rättsläkarstationen.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att spåra förekomst av benzodiazepiner i samband med rattonykterhet,1]
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bibehållande av den rättskemiska laboratorieverksamheten vid statens rättsläkarstation i Stockholm.
Stockholm den 25 januari 1991 Karin Israelsson (c)
1 1990/91:Ju644