I den nya hälso- och sjukvårdspolitiken har hälsofrämjande och förebyggande åtgärder en central plats. Inte minst kostens betydelse för hälsan har uppmärksammats under de senaste åren. Ökade kunskaper om sambandet mellan s.k. folksjukdomar -- t.ex. högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden, övervikt -- och kosten har ökat intresset för kostfrågor bland allmänhet och sjukvårdspersonal.
Det ökade intresset för kost som profylax mot och behandling av sjukdom bereder väg för allsköns kostideologier och ovetenskapliga kostterapier. Det är nödvändigt att envar som är i behov av kostrådgivning förstår att skilja på dem som har och dem som saknar den av myndigheterna föreskrivna utbildningen på universitetsnivå.
Kostbehandling förutsätter speciella kunskaper. Detta gäller såväl kännedom om livsmedlens näringsmässiga sammansättning och beredning som speciella kunskaper i biokemi, fysiologi, dietik, sjukdomslära och pedagogik. Dietistutbildningen är den enda näringsterapeutiska utbildning med medicinsk inriktning som kan motsvara dessa krav.
Dietistkåren har ålagt sig att följa socialstyrelsens och statens livsmedelsverks kost- och näringsrekommendationer. Detta är den bästa garanti för att patienterna ges kostbehandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.
I dag förekommer det att andra yrkesgrupper än dietister arbetar med kostbehandling både inom och utanför landstingen. Graden av yrkeskunnande och kompetens varierar avsevärt. Risken är stor att kostbehandling av sjuka människor missköts och att den kommer i vanrykte bland allmänheten.
Dietistverksamheten inom den slutna vården innebär framför allt att ansvara för kostbehandling av sjuka människor. I kostbehandlingsarbetet ingår kvalificerade arbetsuppgifter som att utreda, informera och rådgiva. Även om dietister arbetar tillsammans med andra yrkesgrupper med legitimation -- läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster -- är det ur behandlingssynpunkt viktigt att dietister erhåller legitimation. Legitimation skall innebära skyldighet att föra journal. Journalföringen har som syfte att öka patientens säkerhet i vården. En felaktig kostbehandling kan sätta människors liv och hälsa i fara. Legitimationen borgar för yrkeskompetens och säkerhet i vården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om legitimation för dietister.
Stockholm den 25 januari 1991 Eivor Husing (s) Gustav Persson (s) Kristina Svensson (s)