Den psykiatriska vården måste som all annan sjukvård få del av de framsteg som medicinsk forskning leder fram till. I ett utvecklingsarbete för den psykiatriska vården måste ingå en utökad kontakt med andra samhällssektorer, i första hand socialtjänsten.
Vi har kunnat notera att den psykiatriska vården under de senaste decennierna genomgått stora förändringar, i huvudsak till det bättre för patienterna. Till de positiva inslagen hör inte minst den förändrade synen på psykisk sjukdom. Genom att psykisk sjukdom mer än tidigare kommit att betraktas som vilken sjukdom som helst, har också allmänhetens attityd till de drabbade förändrats till det bättre. Vi vill betona vikten av att de förändringar på området som det liggande lagförslaget rörande psykiatrisk tvångsvård kan leda fram till, inte får innebära en återgång till en mer negativ syn på psykisk sjukdom och psykiskt sjuka.
I anslutning till propositionen Psykiatrisk tvångsvård m m väckte centerpartiet en tämligen omfattande motion, som vi hänvisar till.
I den här motionen har vi valt att, i första hand, framlägga några kompletterande synpunkter på de förslag som lagts fram i ovan nämnda proposition.
Det finns en bred uppslutning kring uppfattningen att tvångsvård skall tillgripas i minsta möjliga utsträckning. Det innebär inte bara att intagningsbestämmelserna skall vara restriktiva, utan också att vårdtidens längd skall bli så kort som möjligt. Det har angetts att ett syfte med det nya lagförslaget har varit att förkorta vårdtiden.
För att detta skall vara möjligt, måste emellertid rehabiliteringsmöjligheterna vara väl tillgodosedda. En mycket stor del av de tvångsvårdade patienterna behöver ett synnerligen aktivt stöd från socialtjänsten, bl a i form av skyddat boende och skyddat arbete. Det behövs också en allmän kontaktskapande verksamhet, om inte den enskilde patienten skall bli isolerad från samhällsgemenskapen.
Propositionens förslag innebär en inskränkt tillämpning av de tillstånd som idag kan föranleda tvångsvård. Den största enskilda diagnosgrupp som kan komma att beröras är alkoholmissbrukare. Här skall LVM kunna bli tillämplig i betydligt större utsträckning än nu. Gruppen är så stor att det torde vara realistiskt att räkna med en ökning av 1 000 nya LVM-fall som alltså kan behöva placeras inom socialtjänstens institutioner.
Den s k Mentalservicekommittén (S 1089:01) fick i uppgift att se över samverkansformerna mellan psykiatrin och socialtjänsten. Kommitten har 1990-11-09 fått tilläggsdirektiv att bl a särskilt granska och föreslå förändringar vad gäller ansvarsfördelning och samverkan mellan berörda samhällssektorer. De psykiskt långtidssjukas behov av stöd skall särskilt beaktas. Kommittén skall slutredovisa sina förslag senast i juli 1992.
Det finns tämligen stor risk för att Mentalservicekommitténs betänkande kommer att mynna ut i att de sociala resurserna redan idag är otillräckliga i det här sammanhanget, och att de således ännu mindre medger ett utökat ansvar. Det hade därför enligt vår uppfattning varit en betydligt bättre tågordning att kommitténs arbete hade varit avslutat innan ett omfattande lagförslag läggs fram.
De synpunkter vi här framfört beträffande behovet av sociala resurser måste, enligt vår mening, beaktas vid ett ställningstagande till propositionen om psykiatrisk tvångsvård.
Psykiskt utvecklingsstörda
En grupp vars intressen inte alls bevakats i propositionen är de psykiskt utvecklingsstörda, och de fall när dessa blir föremål för åtal.
En viktig förändring i 1967 års omsorgslag var att psykiskt utvecklingsstörda inte skulle omhändertas tillsammans med psykiskt sjuka. Anledningen till detta var att de på de psykiatriska sjukhusen ofta for illa. Sjukhusens vårdmetodik och personalens kompetens var inte anpassad för de utvecklingsstördas situation och behov. Så är det fortfarande idag. En negativ följd av det i och för sig vällovliga riksdagsbeslutet att vårdhemmen för utvecklingsstörda successivt skall avvecklas är att ett antal människor med utvecklingshandikapp hamnat i en svår situation. Deras möjlighet att få adekvat vård och hjälp är helt otillräcklig.
Antalet utvecklingsstörda som överlämnades av domstol, var under flera år mycket litet, endast 1--2 per år. Under senare år har antalet ökat till 10--12 per år. Vid beräkningar som gjorts i ett antal landsting har man uppskattat att antalet kommer att stiga betydligt framöver. Det hänger samman med att de utvecklingsstörda nu i stor utsträckning befinner sig ute i samhället, ofta i gruppbostäder och där retentionsrätt inte finns. På ett helt annat sätt än tidigare kommer de i kontakt med omgivningen, kanske med människor som inte har förståelse för ett avvikande beteende. Följden blir att komplikationer uppstår som i en del fall leder till att åtal inte kan undvikas.
Propositionens förslag innebär att dessa fall inte längre skall kunna överlämnas till omsorgerna (35§) och till den vårdform som t ex Salberga sjukhus representerar. De kommer istället att överlämnas till rättspsykiatrisk vård, där deras speciella vårdbehov inte kan tillgodoses och där de kommer att sammanföras med personer som begått svåra brott.
Enligt vår uppfattning skall psykiskt utvecklingsstörda som blir föremål för domstolsöverlämnande tills vidare vårdas enligt 35§ omsorgslagen. För att på lite längre sikt få till stånd ett bättre omhändertagande bör frågan bli föremål för en särskild översyn. Detta bör ges regeringen till känna.
I propositionen föreslås att instansordningen ändras så att utskrivningsnämndernas uppgifter överflyttas till förvaltningsdomstol. Vi har i tidigare motioner framfört invändningar mot detta.
Vi vill i detta sammanhang peka på ytterligare en nackdel med den föreslagna förändringen. Enligt nu gällande lag, LSPV, gäller generellt att utskrivningsnämnden skall träffa patienten. Samma höga krav ställs inte på länsrätten. Enligt LSPV får talan hos en utskrivningsnämnd föras också av vissa nära anhöriga. Det har haft stor betydelse för att tvångsvården inte skall framstå som en sluten institution, där också patienternas närmaste saknar insynsmöjlighet. Enligt den nya lagen får de anhöriga ingen besvärsrätt. Utskrivningsnämnderna har haft möjlighet att ta upp frågan om utskrivning eller försöksutskrivning utan att någon formell ansökan föreligger från patienten. Motsvarande kommer inte att gälla för länsrätt. Det nya lagförslaget innebär på denna punkt ökad byråkrati och mindre möjlighet till individuellt hänsynstagande.
I enlighet med vad vi framfört i andra motioner yrkar vi att nuvarande instansordning skall bestå vad gäller utskrivningsförfarandet m m.
Kostnaderna
I regeringens nya lagförslag har någon egentlig kostnadsanalys inte gjorts. Som exempel kan nämnas att antalet ärenden som tillkommer länsrätterna antas bli 7--8 000 per år, vilket föreslagen finansiering grundar sig på. Samtliga ärenden, med undantag för passärenden (ca 50 st per år) skall överflyttas från utskrivningsnämnderna. Dessa har under de senaste åren haft ca 17 000 ärenden per år. För länsrätter och kammarrätter beräknas kostnaderna bli 26 milj kr per år. Från domstolsverket har upplysts att kostnaderna för en målfrekvens om 7--8 000 per år enbart beträffande löner uppgår till 30 milj. kr per år. Av ovanstående exempel på beräkningssätt torde framgå att en betydligt mer omfattande kostnadsberäkning måste göras innan beslut i frågan fattas. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av sociala resurser till stöd och service för psykiskt sjuka,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att psykiskt utvecklingsstörda som blir föremål för domstolsöverlämnande tills vidare vårdas enligt 35
§ omsorgslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av vården av psykiskt utvecklingsstörda i syfte att få ett bättre omhändertagande,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bevarande av nuvarande instansordning rörande beslut och prövning av psykiatrisk tvångsvård,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en omfattande kostnadsberäkning vad gäller konsekvenserna av lagförslagets olika delar.
Stockholm den 25 januari 1991 Rosa Östh (c) Karin Israelsson (c) Rune Backlund (c) Ulla Tillander (c) Göran Engström (c) Roland Larsson (c) Marianne Jönsson (c) Kersti Johansson (c)