Vid behandlingen av regeringens prop. 1989/90:81 om ledningsansvaret inom den offentliga hälso- och sjukvården uttalade socialutskottet följande:
Också inom psykiatrin kan det finnas enheter som inte nödvändigtvis måste ha en läkare i ledningsansvar för verksamheten --
--
--
Utskottet konstaterar vidare att en stor del av den offentliga hälso- och sjukvården enligt förslaget inte kommer att omfattas av något reglerat ledningsansvar. Under utskottets utfrågning hade nämnts att hälften av alla slutenvårdsplatser kan väntas falla utanför det lagreglerade området. Inom den i detta avseende sålunda oreglerade delen av hälso- och sjukvården kan alltså andra personalkategorier, t.ex. sjuksköterskor och psykologer, komma ifråga för ett samlat ledningsansvar.
I en reservation till socialutskottets betänkande gjorde de moderata representanterna i utskottet följande uttalande:
Utskottets ställningstagande innebär inte i och för sig något hinder för sjukvårdshuvudmannen att till det medicinska ledningsansvaret för en överläkare foga ett administrativt ansvar. Sjukvårdshuvudmannen kan dock, där detta anses lämpligare, välja att ge någon annan person, t.ex. en sjuksköterska eller en legitimerad psykolog, det administrativa ansvaret.
I socialstyrelsens allmänna råd SOSFS 1990:28 sägs visserligen att ''det är sjukvårdshuvudmännen själva som har att bedöma hur ledningen av hälso- och sjukvården skall utformas'' men det sägs samtidigt att det endast är ''enheter som har till uppgift att ge specialiserad service till de primärt kliniskt ansvariga enheterna som utan fara för patientsäkerheten kan ledas av annan befattningshavare med adekvat yrkeskompetens''.
När det gäller vuxen- resp. barn- och ungdomspsykiatrin vilar denna främst på två vetenskaps- och kunskapsområden, det medicinskt--biologiska samt det psykologiska inklusive socialpsykologin.
Vetenskaperna tillämpas av alla inom verksamheten anställda men garanteras främst av två yrkesgrupper -- läkare och psykologer -- med likvärdig utbildning vad avser såväl bredd som fördjupning och omfattning inom sina respektive grundvetenskaper.
Läkaren har genom sin formaliserade specialistutbildning till synes en längre utbildning men psykologen har oftast en väl så omfattande vidareutbildning inom relevanta områden, om ej alltid formaliserad. Båda kompetenserna är nödvändiga i de nämnda verksamheterna för att bibehålla och utveckla såväl innehåll som kvalitet i utrednings-, behandlings- och vårdarbetet. Det är de individuella patientärendena som indikerar vilken av de båda kompetenserna som bäst lämpar sig i det enskilda fallet. Ofta blir det en kombination av båda.
Ledningsfunktionen är av stor betydelse när det gäller att utveckla inriktningen av den psykiatriska verksamheten liksom för att säkra och förbättra kvaliteten och därvid ansvara för såväl patienters som medarbetares väl och ve.
Riksdagens beslut syftade till att ledningsansvaret skulle kunna samlas hos den som bäst var lämpad att bära ansvaret för såväl patienter som verksamhetsadministration samt utveckling av densamma.
För psykiatrins del anser vi att det skulle vara olyckligt om riksdagens beslut kringskars så att enbart företrädare för den ena kompetensen, d.v.s. den medicinskt/biologiska, kan bli aktuell för det samlade ledningsansvaret.
Om lednings- eller patientansvarighetsfunktionen leder till oönskade konsekvenser i form av inskränkningar eller svårigheter att till fullo ta ett yrkesansvar bör detta uppmärksammas. Det kan t.ex. uppstå problem att rekrytera och/eller bibehålla kvalificerade psykologer.
Vi konstaterar att Socialstyrelsen knappast gjort samma bedömning som socialutskottet, nämligen att ''hälften av alla slutenvårdsplatser kan väntas falla utanför det lagreglerade området.'' Än mindre stämmer Socialstyrelsens regler med den moderata uppfattningen att en förändring av hälso- och sjukvårdslagens 14 § inte var nödvändig och att sjukvårdshuvudmannen skulle ha möjlighet att välja någon annan person, t.ex. en sjuksköterska eller legitimerad psykolog som administrativt ansvarig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hälso- och sjukvårdslagen i dess nuvarande utformning bör följas noga, speciellt vad avser psykiatrin, inkl. barn och ungdomspsykiatrin,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om psykologers yrkesansvar i förhållande till ett samlat ledningsansvar samt till patientansvarig läkare skyndsamt bör utredas.
Stockholm den 24 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Ingegerd Troedsson (m)