Att höja hälso- och sjukvårdens kvalitet är ett av de 38 mål som WHO:s Europakommitté antagit (mål nr 31). Alla medlemsstater inklusive Sverige har förbundit sig att till år 1990 ha skapat metoder för att säkra kvalitet i vården.
Kvalitetssäkring innebär enligt WHOatt klarlägga begreppetatt förbättra metoder för kvalitetsmätning att utveckla modeller för kvalitetssäkring
Begreppet kvalitetssäkring berör i hög grad barnmorskors, laboratorieassistenters och sjuksköterskors arbetsområden.
SPRI har utarbetat ett program för nationell strategi -- kvalitetssäkring i svensk sjukvård och i finansplanen prop. 1990/91:100 bil. 7 sid. 10 står det: ''Verktyg för att mäta såväl kvalitet som effektivitet och produktivitet måste utvecklas.''
Vem kan bäst mäta vårdkvalitet?
Ingen kan mäta vårdkvaliteten bättre än den sjuke själv. Att få god vård när man behöver den är det bästa måttet på vårdkvalitet. För att denna kvalitet skall uppnås måste det finnas alternativ att välja mellan. Det gör det inte i Sverige idag. Inte minst därför uppstår behov av SPRI-program!
Svensk sjukvård befinner sig idag i kris. Människor får inte vård i tid och patienterna har ingen reell valfrihet. För många människor innebär köerna allvarliga komplikationer och onödigt lidande. Detta är inte en vård med kvalitet!
Kvalitet i centrum
Vårdens kvalitet står i centrum för moderat politik. Det förslag till en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring som vi moderater föreslagit i kommitté- och partimotioner innebär att patienten själv kan välja mellan olika vårdalternativ utan att det kostar henne något extra. Det blir patienten -- och inte sjukvårdspolitikerna -- som bestämmer över den egna vårdsituationen.
Den förändring av vården vi eftersträvar skall ske med höjd kvalitet. Den tidigare sjukvårdsmodellen med ett landstingskommunalt vårdmonopol är föråldrad. Det behövs förändring och förnyelse! Begränsade ekonomiska resurser parallellt med patienternas berättigade krav driver fram förändringar av olika slag, t.ex. privatisering, bolagisering, entreprenader, olika försök till ekonomiska styrsystem, interndebiteringar och resultatenheter.
Allt detta är nödvändigt. Ett landstingskommunalt vårdmonopol löser aldrig problemen!
Ökad kvalitetssäkring
Tillsynsfunktionen över hälso- och sjukvården är viktig. Socialstyrelsen har hittills inte förmått leva upp till de krav man har rätt att ställa på den högsta tillsynsmyndigheten i landet. Den regionalisering som pågår är ett steg i rätt riktning. Vi moderater har också länge krävt att den medicinska kompetensen bör ökas genom att en Medicinalstyrelse återinrättas.
Vi föreslår också att ett nytt, oberoende nationellt organ skall inrättas för att bedöma sjukvårdskvalitet och sjukvårdsservice inklusive väntetider och köer. Ett sådant organ skall tillvarata patienternas rätt. Detta sjukvårdens kvalitetsorgan skall vara fritt från alla producentintressen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett fristående nationellt organ för bedömandet av sjukvårdskvalitet och sjukvårdsservice inrättas så att WHOs mål nr 31 kan uppfyllas,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till återinrättande av en medicinalstyrelse.
Stockholm den 24 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Inger Koch (m)