När prop. 1989/90:81 om ledningsansvaret inom den offentliga hälso- och sjukvården behandlades yrkade moderata samlingspartiet avslag på motionen. Vi ansåg inte att hälso- och sjukvårdslagens 14
§ borde ändras.
Vid utskottsbehandlingen av ärendet avgav socialutskottets majoritet bl.a. följande yttrande:
Utskottet konstaterar vidare att en stor del av den offentliga hälso- och sjukvården enligt förslaget inte kommer att omfattas av något reglerat ledningsansvar. Under utskottets utfrågning har nämnts att hälften av alla slutenvårdsplatser kan väntas falla utanför det lagreglerade området. Inom den i detta avseende sålunda oreglerade delen av hälso- och sjukvården kan alltså andra personalkategorier, t.ex. sjuksköterskor och psykologer, komma ifråga för ett samlat ledningsansvar.
Utskottets moderata representanter reserverade sig till förmån för följande skrivning:
Utskottets ställningstagande innebär inte i och för sig något hinder för sjukvårdshuvudmannen att till det medicinska ledningsansvaret för en överläkare foga ett administrativt ansvar. --
--
-- Sjukvårdshuvudmannen kan dock, där detta anses lämpligare, välja att ge någon annan person, t.ex. en sjuksköterska eller en legitimerad psykolog, det administrativa ansvaret.
När det gäller det medicinska ansvaret har aldrig Moderata Samlingspartiet svävat på målet: ''Det säger sig nästan självt att det medicinska ansvaret och ledningen av den medicinska verksamheten på en klinik eller vårdcentral skall ligga hos en person som har specialkompetens på området. Om detta är också hälso- och sjukvårdslagen tydlig.''
När det gäller det administrativa ledningsansvaret anser moderata samlingspartiet att ''den administrativa ledningen av en klinik eller vårdcentral bör organiseras av varje landsting och bestämmas med utgångspunkt i de lokala förutsättningarna''.
Socialstyrelsen har efter riksdagens beslut avgett ''Allmänna Råd till ledning för sjukvårdshuvudmännens bedömning till vilka enheter för diagnostik eller vård och behandling som med hänsyn till patientsäkerheten behöver ledas av läkare, m.m.''.
I de allmänna råden sägs att ''den samlade ledningen skall åvila en chef som rekryteras ur den yrkeskategori som är mest adekvat i förhållande till arbetsuppgifterna och som har personliga förutsättningar för uppgiften som ledare''.
När det gäller tolkningen av nya § 14 sägs att ''en chef med samlat ledningsansvar skall ha i sin hand såväl personaladministrativa och ekonomiska frågor som de rena sakfrågorna i sjukvården och därmed också ytterst ansvaret för beslutsfattande när det gäller vårdåtgärder''.
Socialstyrelsen säger vidare: ''Flertalet enheter inom såväl primärvården som vid sjukhus karaktäriseras av att verksamheten innebär ett övergripande primärt kliniskt ansvar.''
Och vad innebär då detta?
Vid enheter med sådant primärt kliniskt ansvar anser socialstyrelsen att patientsäkerheten kräver att ledningen som huvudregel utövas av chefsöverläkare. Exempel härpå är kirurgisk vård, internmedicinsk vård, barnsjukvård m.m. liksom primärvård vid vårdcentral eller grupp av vårdcentraler.
Där diagnostik och läkarledda behandlingsinsatser i huvudsak är slutförda före intagningen eller konsultationen och huvuduppgiften anses vara omvårdnad ''kan huvudmannen fritt välja lämplig chef för verksamheten. Detta under förutsättning att sådana läkarinsatser garanteras.'' Till sådan verksamhet räknas vård vid sjukhem och annan långtidsvård och till viss del medicinsk rehabilitering. ''För det psykiatriska området gäller i vissa avseenden särskilda regler.''
Enheter i vården som ger specialiserad service till primärt kliniskt ansvariga vårdenheter, t.ex. enheter för sjukhusfysik, medicinsk service, arbetsterapi, sjukgymnastik, kuratorsverksamhet samt vissa verksamheter av teknisk och social natur, t.ex. synvård, hörselvård och logopedi, behöver heller inte nödvändigtvis ledas av chefsöverläkare. Detsamma gäller verksamhet rörande arbetsmiljö och samhällsmedicin.
Verksamhet som i huvudsak karaktäriseras som en omvårdnadsfunktion, t.ex. patienthotell, bedöms kunna ha en annan administrativ chef än en chefsöverläkare.
Socialstyrelsen har insett att det ''inom hälso- och sjukvård pågår en dynamisk utveckling'' och att en rad nya organisationsformer prövas. Bl.a. sägs att en särskild chefsöverläkare kan utses för gemensamma enheter.
Det är självfallet viktigt att patientsäkerheten är tryggad och detta kan ske genom ett klart definierat medicinskt ledningsansvar. Att också lägga det administrativa ansvaret på den medicinskt ansvarige är knappast ägnat att stimulera huvudmännen till nya vård- och organisationsformer. Ännu mindre torde det stimulera andra personalkategorier än läkare att utveckla sina organisatoriska och administrativa talanger. Hälso- och sjukvårdsadministrationen kommer på detta sätt att skilja ut sig ännu mera än annan verksamhet, t.ex. i näringslivet där den mest lämpade för uppgiften självklart utses till administrativ chef. Hälso- och sjukvården riskerar att bli ännu mera centralstyrd och formaliserad i en tid när många nya verksamhetsformer borde prövas och där nya personalkategorier borde kunna ge verksamheten värdefullt nytänkande.
Som § 14 i hälso- och sjukvårdslagen nu är utformad har socialstyrelsen uppenbarligen kunnat vara ganska traditionell och stelbent i sin bedömning rörande de verksamheter som kan ha annan administrativ chef än en läkare.
Det finns idag exempel på att t.ex. sjuksköterskor och psykologer kan vara utmärkta administrativa ledare. Legitimerade sjuksköterskor fungerar t.ex. i dag mycket väl som klinikföreståndare och föreståndare för vårdcentraler.
Med den bedömning som framkommer i de Allmänna Råden finns det en uppenbar risk att framgångsrika försök med nya verksamheter stävjas och att personal som tidigare innehar administrativa befattningar måste frånträda dessa.
Om svensk offentlig vård skall kunna utvecklas i positiv riktning i en tid när patienter står i årslånga köer och där verksamhetens effektivitet och organisation ifrågasätts är det alldeles nödvändigt att tillvarata den ledarkompetens som står till förfogande, d.v.s. även andra personalkategorier än läkare och även inom vårdområden och kliniker som av socialstyrelsen anses behöva stå under ''primärt kliniskt ansvar''. Som vi tidigare framhållit i motioner är det viktigt att såväl läkare som övrig personal har tillräcklig tillgång till högre sjukvårdsadministrativ utbildning.
Det är dessutom nödvändigt att utvecklingen av den nya ledningsorganisationen följs noga och att förändringar föreslås om det visar sig nödvändigt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hälso- och sjukvårdslagen i sin nya utformning bör bli föremål för en noggrann uppföljning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder bör föreslås om det visar sig nödvändigt med hänsyn till den nya organisationens funktion.
Stockholm den 24 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Inger Koch (m)