Sammanfattning
I motionen uppmärksammas problemet med läkarbrist och hög omsättning av läkare inom vissa områden i Sverige. Detta kommer man inte åt genom regleringar. I stället fordras olika stimulansåtgärder som arbete åt make/ maka, tillgång till bostad och barnomsorg, goda möjligheter till utbildning, fortbildning och forskning.
Bakgrund
Fortfarande råder läkarbrist i vissa delar av Sverige, framför allt i Norrland, trots att antalet yrkesverksamma läkare i såväl primärvården som i läns- och regionsjukvården mer än fördubblats sedan l970-talets början. Ett annat problem är den snabba omsättningen av distriktsläkare i vissa områden, t.ex. vid vårdcentralerna i södra Stockholm, som leder till bristande kontinuitet i vården.
Staten har på olika sätt genom system för tilldelning av läkartjänster och användning av utbildningsbestämmelser försökt råda bot på missförhållandena, men med ringa framgång.
På grund av dessa problem uppfylls inte ambitionerna i hälso- och sjukvårdslagens 2 § om att målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.
Läkarbristen har behandlats av riksdagen vid ett flertal tillfällen. Riksdagen har gjort en rad uttalanden om behovet av åtgärdsförslag från regeringens sida. Vid behandlingen av frågan vid vårriksdagen l990 noterades vissa förbättringar i bemanningssituationen, men man ansåg att de synpunkter som tidigare framförts fortfarande gjorde sig gällande. Något initiativ från riksdagen ansåg man dock inte behövligt. Mot detta reserverade sig folkpartiet liberalerna tillsammans med centerpartiet.
Idag förvärvsarbetar ca 85% av kvinnorna och drygt 90% av männen. Avgörande för val av bosättningsort är därför möjligheten för båda makarna att få arbete, att barnomsorgen fungerar och att det finns bra skolor och bostäder på orten. Läkare har ett ständigt behov av vidareutbildning. En del vill dessutom forska.
Bakom svårigheter att rekrytera men också bakom hög läkaromsättning kan ligga tung arbetsbörda på grund av krävande patientklientel. I invandrartäta områden kan t.ex. läkarnas bristande kunskaper om de kulturer de möter och vilka speciella insatser som behöver göras för att hjälpa dessa patienter leda till känslor av otillräcklighet i arbetet och utbrändhet.
Stimulansåtgärder behövs, inte regleringar
Vi anser att regeringens handläggning av läkarförsörjningsfrågan har präglats av tröghet och brist på idéer om hur man skall lösa problemen. Man har valt att arbeta med regleringar i stället för stimulanser. Tvångskommendering till en arbetsuppgift skapar inte det engagemang för arbetsuppgiften som är så nödvändig inom hälso- och sjukvården.
Familjesociala åtgärder behöver vidtas. Landstingen måste engagera sig i att finna arbete åt medflyttande make/maka. Bostadsproblem måste lösas och barnomsorgen ordnas.
Arbetstider och tjänstgöringsförhållanden måste ordnas så att arbetsbördan blir rimlig. Arbetstiderna måste normaliseras med hjälp av en effektiv bemanningsplanering och långsiktig rekrytering.
AT- och FV-blocken måste kunna samordnas så att en underläkare som så önskar kan genomgå en i huvudsak sammanhängande utbildning hos samma huvudman. Avbrott för forskning måste kunna tillåtas. Det är viktigt att FV-läkare får tillfälle att tjänstgöra i både läns- och regionsjukvård för att komma i kontakt med nya medicinska landvinningar och forskning.
En viktig stimulansåtgärd är att läkare i sitt dagliga arbete har möjlighet till forskning och utvecklingsarbete. Erfarenheterna från den ''distansforskning'' som utförs i Mälardalen och Värmland under ledning av den allmänmedicinska institutionen vid Uppsala universitet och som nu börjar resultera i akademiska avhandlingar bör tas till vara.
De som handleder underläkare måste få egen utbildning för att bli bra lärare. Utvecklingen går hela tiden vidare inom medicinen och fortlöpande efterutbildning för specialistkompetenta läkare måste därför uppmuntras.
Läkare som skall tjänstgöra vid kliniker eller vårdcentraler med patienter med invandrarbakgrund bör få möjlighet till utbildning om de aktuella invandrargruppernas kulturer, syn på hälsa och förväntningar på hälso- och sjukvården.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att underlätta rekryteringen av läkare i bristområden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning om olika invandrargruppers kulturer.
Stockholm den 25 januari l991 Daniel Tarschys (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp) Barbro Westerholm (fp) Ulla Orring (fp)