Den manuella medicinen, dvs. naprapati och chiropraktik, är vanligast inom den alternativa medicinen. Vid besvär med rörelseapparaten, t.ex. ryggont, upplevs den manuella behandlingen mer effektiv än traditionell behandling inom hälso- och sjukvården. Patienterna vänder sig ofta till naprapat eller chiropraktor för att få hjälp. Erfarenheterna visar att patienter ofta känner sig besvärsfria efter behandlingen.
Alternativmedicinkommittén, AMK, slår fast att ett officiellt samarbete med hälso- och sjukvården är vanligast bland naprapater framför allt inom företagshälsovården. Man har funnit att flera hundra läkare hänvisar patienter till naprapater och att försäkringsbolag ersätter naprapatbehandlingar om det finns en läkarremiss.
Naprapaterna är en tillgång för snabb och effektiv vård vid rörelseapparatens sjukdomar. Patienterna belastar inte sjukvården och härmed minskas också vårdköerna. Årligen utförs ca 1 miljon behandlingar, vilket motsvarar ungefär 200.000 patienter. Utbudet är således betydande. Därtill kommer att de behandlade snabbt är tillbaka i produktionen, vilket besparar samhället betydande kostnader.
Doctors of Naprapathy utgör en väl definierad yrkesgrupp med en klar yrkesidentitet. Utbildningen tillgodoser högt ställda krav vad avser patienternas säkerhet i vården. En utredning, som gjorts av experter inom hälso- och sjukvården, visar att de krav som legat till grund för den legitimation, som givits av Doctors of Chiropractic, är väl uppfyllda även för naprapater.
Allmänhetens förtroende för naprapatin är stor och fortsätter att växa. Naprapater är redan i dag etablerade inom företagshälsovård, idrottsrörelsen och fackföreningsrörelsen. Naprapati är den största och vanligaste behandlingsformen inom manuell medicin i Sverige. Den är således en mycket viktig resurs för många människor. Utbildade naprapater finns i princip över hela landet.
Socialutskottet ansåg i ett betänkande 1989 (1988/89:SoU23) att det bedrivs ett seriöst arbete inom naprapatin. Regeringen borde därför enligt utskottet pröva frågan om naprapaternas legitimation, så snart tillräkligt underlag förelåg för ett ställningstagande. Som ovan redovisats föreligger nu ett dylikt underlag. Detta vittnar otvetydigt om det berättigade i att naprapaterna ges full legitimation. Det finns således ingen anledning längre att genom undanflykter och byråkratiskt krångel förmena en hel yrkesgrupp sin legitima rätt. Att undantaga naprapaterna från att få legitimation innebär ingenting annat än en diskriminering av ett antal människor, som mot bakgrund av en omfattande och innehållsrik yrkesutbildning utövar sitt yrke på ett seriöst sätt till gagn för många vårdbehövande. Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna att legitimation för naprapaterna bör införas fr.o.m. den 1 juli 1991.
Med hänvisning till vad ovan anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att legitimation för Doctors of Naprapathy bör införas fr.o.m. den 1 juli 1991.
Stockholm den 23 januari 1991 Hans Nyhage (m)