Riksdagen har beslutat ge regeringen i uppdrag att utarbeta åtgärdsprogram mot buller. Det är en angelägen uppgift.
Det har under den senaste tiden kommit allt fler rapporter om bullrets negativa inverkan på människan. Det allvarliga är att det inte synes vara enbart det höga -- och ofta tillfälliga och lätt definierade bullret -- som är skadligt, utan också det ständiga, lägre bakgrundsljud som alltid omger oss.
Bullerkällorna är många. En del kan lätt definieras och med relativt enkla medel kan bullret minskas betydligt. Annat är svårare att komma åt. Ljud av ventilationssystem, relativt ''tyst'' trafikbuller och ett allmänt sorl på platser där många människor uppehåller sig, förefaller dock påverka oss mer än man tidigare trott. Det är därför angeläget att ansträngningar görs dels för att öka kunskaperna om dess inverkan på vår hörsel, dels hitta tekniska och andra lösningar som minskar bullret och dess skadeverkningar.
Inte minst barnen påverkas och deras hörsel försämras. Det är självklart en allvarlig utveckling som kan få stora konsekvenser för framtiden. På bara en generation har vi fått ett betydligt ''ljudligare'' samhälle och det är därför svårt att helt överblicka konsekvenserna.
Riksdagen bör därför uttala att barnens situation bör studeras särskilt i samband med utarbetandet av åtgärdsprogrammet mot buller. I arbetet bör också ingå att särskilt studera möjligheterna att föreslå åtgärder mot det ständiga bakgrundsljud som påverkar främst barnens hörsel.
Barn och ergonomi
Ryggont kan med fog sägas vara en folksjukdom. Många vuxna har ofta besvär med värkande ryggar. Många skador tros ha med arbetsmiljön att göra och det bedrivs ett omfattande och viktigt arbete för bättre arbetsmiljöer.
Mycket tyder dock på att många skador har grundlagts tidigt -- redan i skolåldern. Det finns fog för att tro att felaktiga arbetsmöbler -- bänkar och stolar -- i skolan orsakar många dåliga ryggar.
Elevernas ställning i arbetsmiljöarbetet har stärkts betydligt från den 1 juli 1990. Det är viktigt att eleverna -- och skolans personal och ledning -- får kunskaper om den nya lagen och dessutom möjligheter till kunnig rådgivning i alla de olika miljöproblem som uppstår i skolan.
Det är rimligt att en del av arbetslivsfondens insatser kommer de allra yngsta till del på deras arbetsplats -- skolan. Det skulle sannolikt förebygga många framtida problem.
Barn och bildskärmar
Barns och ungdomars vardag blir alltmer fylld av TV- och dataskärmar. Utöver TV-tittandet tillbringar barn och ungdomar också tid framför dataskärmar både i skolan och på fritiden. På arbetsmarknaden finns regler för arbete vid dataskärmar för att undvika t.ex. allergiproblem. För barnens sammanlagda tid framför olika slags bildskärmar finns inte, och kan inte finnas, några sådana regler. Det måste vara föräldrar och barn som tillsammans avgör hur man vill ha det.
För ett sådant ställningstagande behövs det kunskaper och vi vet inte i dag hur barnen påverkas av det ökade ''bildskärmsarbetet''. Dagens barn och ungdomar är den första generationen som växer upp med data.
Det saknas en samlad redovisning av den forskning som bedrivs i Sverige och andra länder. En lättbegriplig sådan redovisning skulle vara av värde för många som vill kunna skydda sina barn från bildskärmarnas negativa påverkan. Det saknas också kunskaper som ger helt säkra grunder för bedömningen av hur bildskärmar påverkar oss. Forskningen behöver intensifieras.
Barn och hygieniska gränsvärden
När s.k. hygieniska gränsvärden sätts för olika slags gifter och andra ämnen som kan påverka vår hälsa görs det utifrån vad en vuxen kropp anses tåla. Barn har högre syreupptagning än vuxna och en mindre kroppsmassa som kan ta hand om gifterna. Barn kan alltså antas tåla betydligt lägre doser än vuxna.
Sådana ämnen som lagras mycket länge i kroppen och kanske blir kvar där hela livet kommer därtill att finnas i barns kroppar fler år än i vuxnas kroppar.
Vi anser att en översyn behöver göras av hur hygieniska gränsvärden bör sättas med avseende på barnen.
Vi anser också att forskningen om hur växande människor tål stress från gifter och annat behöver intensifieras, så att framtida beslut som rör barnen kan fattas på säkrare grunder än i dag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot buller i barnens miljö,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att förbättra skolans miljö för barnen,1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare forskning om bildskärmarnas inverkan på barnen och en samlad och lättbegriplig redovisning av de kunskaper som finns,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn om hur hygieniska gränsvärden skall sättas med avseende på barnen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om intensifierad forskning av hur gifter och andra stressmoment påverkar barnen.
Stockholm den 24 januari 1991 Eva Johansson (s) Margareta Persson (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Margareta Israelsson (s)
1 1990/91:Ub284