Allmänhetens förtroende för den svenska läkarkåren är av största vikt. Genom lagstiftning har samhället utformat regler som anger när en återkallelse av legitimation skall ske. Av tillsynslagens 15 § framgår bl.a. att legitimation att utöva yrke inom hälso- och sjukvården skall återkallas om den legitimerade 1. varit grovt oskicklig vid utövning av sitt yrke eller på annat sätt visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket.
Av detta framgår således att läkares handlande även utanför tjänsten kan föranleda återkallelse av legitimation.
Enligt förarbetena till lagstiftningen sägs att denna punkt skall vara tillämplig endast undantagsvis. Utgångspunkten för bedömningen bör vara om förfarandet kan anses ha undergrävt den tillit allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare. Exempel på ett sådant förfarande är ett allvarligt brott mot annans hälsa. Ett sådant brott behöver dock i och för sig inte medföra att den legitimerade är uppenbart olämplig för sitt yrke. Förhållandet i det enskilda fallet måste som i så många andra liknande sammanhang bli avgörande och det krävs en samlad bedömning av alla faktorer som inverkar på lämplighetsprövningen.
Lagstiftningen är i denna del som synes starkt restriktiv. I rättstillämpningen har dessutom beviskraven för återkallelse av legitimation skärpts ytterligare. Något som har framgått av ett under senare år uppmärksammat fall.
Givetvis måste ett så allvarligt ingrepp som att frånta en läkare legitimation kräva mycket starka skäl. Men det får å andra sidan inte leda till att läkare som människorna inte kan ha något förtroende för, eller till och med känner rädsla inför får ha kvar sin legitimation.
Mot denna bakgrund bör det komma till stånd en översyn av lagstiftning och praxis vad gäller återkallelse av legitimation, tillsynslagen 15 §, lag 1980:11 om tillsyn över hälso- och sjukvårdens personal m.fl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av lagstiftningen om återkallelse av legitimation.
Stockholm den 23 januari 1991 Gunilla André (c) Inger Schörling (mp) Berith Eriksson (v) Barbro Westerholm (fp) Gullan Lindblad (m) Margareta Winberg (s)