Bakgrund
De kvarvarande väsentliga hälsoproblemen inom barnhälsovården definieras av mödra-- barnhälsovårdsutredningen till följande fyra: Psykosociala hälsoproblemSkador av omgivningens rökning, alkohol- och drogmissbrukBarnolycksfall Kostrelaterade sjukdomar
Gemensamt för alla dessa problem är att orsaken inte står att finna hos barnet självt utan i barnets uppväxtmiljö. För denna uppväxtmiljö har primärkommunerna enligt 12
§ socialtjänstlagen det övergripande ansvaret: ''Socialnämnden skall verka för att barn och ungdom växer upp under trygga och goda förhållanden, i nära samarbete med hemmen främja en allsidig personlighetsutveckling och en gynnsam fysisk och social utveckling hos barn och ungdom ...''
Med tanke på ovanstående är det onekligen förvånande att landstingen och inte primärkommunerna givits ansvar för den förebyggande barnhälsovården. Orsaken till att så är fallet är enbart historisk. När barnhälsovården i Sverige organiserades efter riksdagsbeslut 1937 var verksamheten helt inriktad på att förebygga infektioner, ge skyddsläkemedel och spåra sjukdomar och handikapp hos barnen. Inget av de nuvarande hälsoproblemen uppfattades som uppgifter att arbeta med med undantag av kostrelaterade sjukdomar, dock endast i den mån en bristfällig kost påverkade barnens aktuella hälsotillstånd och inte som nu den framtida hälsan. Dåtidens hälsovårdsarbete var därför en naturlig uppgift för en sjukvårdsorganisation.
Om ansvaret för det förebyggande arbetet vid den tiden helt låg på sjukvårdsorganisationerna (som med tiden blivit liktydigt med landstingen), har utvecklingen och lagstiftningen sedan dess lett till att ansvaret blivit delat mellan landsting och primärkommuner. Detta har medfört så många oklarheter i ansvarsfördelningen och så dålig integrering av olika förebyggande verksamheter att tiden nu är mer än mogen för en radikal omorganisering av hela barnhälsovården i primärkommunal regi.
Särskilt tydligt framstår bristerna i nuvarande organisation när det gäller de psykosociala hälsoproblemen inklusive skador av rökning, alkohol- och drogmissbruk. Förskoleåren och särskilt det första levnadsåret är oändligt mycket mer betydelsefulla för den vuxnes psykosociala hälsa än någon annan period i livet. Våra kunskaper om hur man kan stödja resurssvaga föräldrar, så att deras nyfödda barn får en bättre chans att klara sig här i livet har ökat väsentligt under det senaste decenniet. Nuvarande barnhälsovårdsorganisation har emellertid små eller inga förutsättningar att ge detta stöd. Det förutsätter dels att personalen har omfattande kunskaper om och erfarenhet av spädbarnsvård och föräldra--barninteraktion, som distrikssköterskor med alla vårdgrenar sällan eller aldrig kan skaffa sig. Det kräver också ofta intimt samarbete med socialtjänsten, som barnhälsovårdsöverläkaren i Kopparbergs län framhåller.
Primärkommunen får ta ekonomiskt ansvar för psykosociala problem hos ungdomar och vuxna. Motivationen att satsa på förebyggande arbete redan under spädbarnstiden, när detta har störst förutsättningar att lyckas, borde därför vara större om det var klart att primärkommunen också har ansvar för detta.
Situationen är väl ägnad att inte göra någonting under barnens viktigaste första levnadsmånader.
Socialstyrelsen sände 1984 ut ett förslag till utvidgade föreskrifter för förskolehälsovården på remiss.
Barnolycksfall
Även förebyggande av barnolycksfall borde enligt socialtjänstlagen vara en primärkommunal angelägenhet. Här har barnhälsovården sedan länge tagit på sig ansvaret att informera föräldrar om barnskydd i hemmet och i viss mån trafiken. De allvarligste olycksfallen sker emellertid utomhus, särskilt i trafikmiljön som varken föräldrar eller barnhälsovårdspersonal kan påverka.
Kommunala tjänster för barnskyddsombud eller barnmiljöombud har överallt där de inrättats visat sig sänka antalet barnolycksfall med 20--30 %. Först om primärkommunerna får ett odelat ansvar för all förebyggande barnhälsovård blir behoven av barnmiljöombud, s.k. barnombudsmän, sannolikt uppenbara för alla.
Kostrelaterade sjukdomar
Även arbetet med att förebygga kostrelaterade sjukdomar skulle kunna effektiviseras under primärkommunalt huvudmannaskap. Problemet nu är att en felaktig kost, som är av stor betydelse för en rad vanliga folksjukdomar i vuxen ålder, är betydligt vanligare bland barn i socialt utsatta familjer och att barnhälsovården inte har metoder att påverka just dessa familjers kostvanor. Informationen når, d.v.s. påverkar, bäst den som minst behöver den trots att vi träffar alla föräldrar. Flera undersökningar tyder också på att den sociala olikheten i kostvanor åter börjat öka efter att under hela detta sekel tidigare ha minskat. Övervikt var vanligare bland barn i lägre socialgrupper i en studie från 1982 vilket den inte var tidigare och även skillnader i barnens längdutveckling har tillkommit.
För att påverka kostvanorna i de socialt svagaste familjerna krävs samma typ av gruppverksamheter som kan förebygga psykosocial ohälsa bland barnen. Föräldrarna behöver stöd i hela sin föräldraroll som man visat i flera försöksverksamheter i landet.
Med ett odelat huvudmannaskap för det förebyggande arbetet skulle kostundervisningen i skolan sannolikt också bättre integreras i detta arbete. Mödrarna i mest behov av kost- och matlagningskurser har ofta nyss lämnat skolan utan att ha lärt sig laga den nyttiga och billiga basmaten. Kanske skulle man rentav börja inse den förebyggande effekten av bättre kvalitet på skolmåltiderna och måltidsmiljön i skolan.
Ytterligare ett tungt vägande skäl att överföra ansvaret för barnhälsovården till primärkommunerna är att detta torde vara enda möjligheten att lösa problemet med barnhälsovårdens allt svagare och trängdare position inom primärvården. Varken på fältet eller i ledningen finns längre några personer med tillräcklig erfarenhet och kunskaper om barn och barnhälsovård. Endast barnhälsovårdspsykologerna försöker föra barnfamiljernas talan.
I primärkommunal regi skulle barnhälsovården kunna integreras med framförallt mödrahälsovården och socialtjänsten. Även barnmorskorna bör anställas av kommunen, då det psykosocialt förebyggande arbetet börjar redan före barnets födelse. Det handlar inte längre om enbart kontroll av modern inom mödrahälsovården eller barnet inom barnhälsovården och inte heller om vård utan om stöd och service till hela familjen.
Familjeservicecentraler skulle alltså inrättas. Förutom barnmorska skulle där finnas en eller flera sjuksköterskor med distrikts- eller barnsjuksköterskeutbildning, som enbart arbetade med förebyggande barnhälsovård och enklare sjukvård till småbarnsfamiljer. Gynekolog och barnläkare eller särskilt intresserade distriktsläkare med vidgad erfarenhet av gynekologi respektive pediatrik köptes av landstingen. En mödra--barnhälsovårdspsykolog kunde arbeta på flera centraler. En socialsekreterare, specialiserad på familjer med förskolebarn, skulle knytas till centralen och sannolikt endast arbeta där. Risk finns annars att verksamheten skulle få alltför mycket av kontrollfunktion. Om man följer principen att föräldrarna alltid deltar i samarbetet för barnens hälsa skulle en sådan organisation ge bättre garantier för sekretessen än det mycket bristfälliga skydd som nu finns på vårdcentralerna med hela vårdlag inblandade.
Åtminstone i de större kommunerna skulle särskilda verksamheter för familjer med behov av särskilt och tidigt stöd knytas till centralerna. Någon öppen förskoleverksamhet kan också tänkas knytas litet fastare till sådana centraler.
Att barnhälsovården helt logiskt får samma huvudman som skolhälsovården medför dessutom att det nu oftast bristfälliga samarbetet i samband med skolstarten förbättras. Smärre kommuner får därmed också större möjligheter att ordna kombinerade tjänster till läkare med särskild barnkompetens, vilket det finns ett stort behov av.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att barnhälsovården bör överföras till primärkommunerna.
Stockholm den 23 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Anita Stenberg (mp)