Att höja hälso- och sjukvårdens kvalitet är ett av de 38 mål som WHOs Europakommitté antagit (mål nr 31). Alla medlemsstater inklusive Sverige har förbundit sig att till år 1990 ha skapat metoder för att säkra kvalitet i vården. I arbetet med att nå kvalitetssäkring föreslår WHO bl.a.: att klarlägga kvalitetsbegreppetatt förbättra metoder för kvalitetsmätningatt utveckla modeller för kvalitetssäkring.
Kvalitetssäkring berör i hög grad läkares, barnmorskors, laboriatorieassistenters och sjuksköterskors arbetsområden. Många arbetar också med olika projekt och utvecklingsarbeten för att höja och säkra kvaliteten inom omvårdnad och laboratoriemetodik.
Den svenska sjukvårdsmodellen befinner sig i dag i en värld av förändring och förnyelse. Begränsade ekonomiska resurser parallellt med utökade krav och behov driver fram förändringar av olika slag. Några exempel är privatisering, bolagisering, decentralisering, olika försök till ekonomiska styrsystem, interndebiteringar och resultatenheter.
I denna mycket snabba utveckling av nya modeller och försök talas mycket litet om behovet av att säkra och höja kvaliteten på verksamheten.
SPRI har utarbetat ett program för nationell strategi/kvalitetssäkring i svensk sjukvård. I finansplanen (prop. 1990/91:100, bil.7, sid.10) står: ''Verktyg för att mäta såväl kvalitet som effektivitet och produktivitet måste utvecklas''.
Det ligger således i Socialstyrelsens och landstingens intresse att aktivt bedriva kvalitetssäkringsarbete.
Enligt lag, ''Lex Maria'', skall fel som begås inom sjukvården anmälas till Socialstyrelsen. Denna lag har inte prövats i full utsträckning. Detta är allvarligt och är ytterligare en anledning till att arbetet med kvalitetssäkring påskyndas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetet med kvalitetssäkring inom sjukvården påskyndas.
Stockholm den 24 januari 1991 Iréne Vestlund (s) Gunnar Thollander (s)