Varje år skadas ca 25 000 personer på grund av våld mot huvudet. Många av skadorna är orsakade av olyckor i trafiken. Ofta är också alkohol av avgörande betydelse. De flesta skadorna rubriceras som lätta och fordrar endast några dygns övervakning på en akutmottagning. Mellan 300 -- 500 personer får svårare skador med längre eller kortare tid av medvetslöshet. Både lätta och svåra skador kan ge livslånga besvär i efterhand.
Det akuta omhändertagandet av skadade är tillfredsställande i Sverige, däremot är både den initiala eftervården och rehabiliteringen eftersatta. Då den akuta vården är klar kan de skadade placeras på kliniker där man har ringa erfarenhet av medvetslösa patienter. Antalet fall per klinik är lågt och personalen har ingen träning i att handha svårt skall/hjärnskadade personer. Ett annat problem är avsaknaden av findiagnostik för bedömning av patienternas rehabiliteringsförmåga.
Ett adekvat omhändertagande av skall/hjärnskadade innebär att dödligheten minskar, svåra handikapptillstånd förhindras och kostnader för långvarig vård undviks. Det är angeläget att omhändertagandet och rehabiliteringen av de svårt skall/hjärnskadade patienterna utvecklas och förbättras. För att nå detta mål behövs ett skallskadecenter där forskning och utveckling kan genomföras.
Till ett skallskadecenter kan patienter remitteras från hela Sverige för vård de första dygnen. Genom en koncentration av resurser kan både prognos och fortsatt vård bestämmas. Eftervården kan sedan fortsätta i patientens hemmaregion, där, i de flesta fall, utvecklingen av vården för skall/hjärnskadade bör förbättras.
Vid ett skallskadecenter bör både forskning och utbildning genomföras. Nämnas kan att WHO i sitt internationella program önskar ett Collaborating center gällande skall/hjärnskador i Sverige.
För att finansiera ett skallskadecenter skulle en fond kunna vara ett medel. Fondens avkastning skulle kunna ge anslag till skallskadeforskning. Vin- och Spritcentralen och försäkringsbolagen borde visa ett intresse som finansiärer av en sådan fond. Dels är, som tidigare nämnts, alkohol en vanlig orsak till olycksfall med efterföljande skall/hjärnskador, dels orsakas försäkringsbolagen stora kostnader i samband med olyckor med skall/hjärnskador som följd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ett skallskadecenter.
Stockholm den 24 januari 1991 Ingegerd Sahlström (s) Sverre Palm (s) Bengt Kronblad (s) Gunnar Thollander (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)