Under 1980-talet ökade antalet anmälningar hos hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) från ca 700 år 1980 till närmare 1 400 år 1988. Den ökande ärendemängden ledde till ett stort antal icke avgjorda ärenden. Regeringen gav med anledning härav statskontoret i uppdrag att i samråd med HSAN genomföra en översyn av vissa administrativa frågor vid HSAN.
Statskontoret överlämnade den 20 juni 1988 en rapport till regeringen (1988:41). Statskontoret förslog bl.a. efter en omfattande genomgång av olika typer av ärenden hos HSAN, att ordföranden ensam skulle få avgöra vissa ärenden efter samråd med HSAN:s medicinska experter. Det skulle vara frågan om ärenden som uppenbart inte kunde leda till någon påföljd. Statskontoret räknade med att närmare hälften av de ärenden som sakprövades hos HSAN skulle kunna avgöras på detta sätt.
Sedan den nya bestämmelsen trätt i kraft tillämpades den till en början på så sätt att ordföranden, HSAN:s medicinska experter och HSAN:s handläggare var överens om att disciplinär åtgärd inte kunde komma i fråga. På detta sätt minskade balansen av icke avgjorda ärenden under året med cirka 400 i stället för att som skett under de närmast föregående åren öka med i genomsnitt 100 ärenden per år.
I slutet av juni 1990 återförvisade emellertid kammarrätten i Stockholm fyra ärenden som avgjorts hos HSAN genom ordförandebeslut. Motiveringen var i samtliga beslut följande: ''fram till den 1 juli 1989 gällde enligt 21 § lagen (1980:11) om tillsyn över hälso- och sjukvårdspersonalen m.fl. (tillsynslagen) den ordningen att ansvarsnämnden, som utom ordförande har åtta ledamöter, vid slutligt avgörande i sak var beslutsför med ordförande och sex andra ledamöter''.
Riksdagen beslöt genom en lagändring (SFS 1989:210) efter ett förslag från regeringen att ge ordföranden möjlighet att ensam fatta beslut som innebär att ett ärende om disciplinansvar avgörs i sak. En förutsättning härför var att ''det är uppenbart att ärendet inte kan leda till någon disciplinpåföljd''.
Efter att dessa ärenden återförvisats från kammarrätten ökar åter antalet icke avgjorda ärenden. Det är uppenbart att 21 § tillsynslagen inte fått den tillämpning som avses i propositionen och i socialutskottets betänkande. Det är också angeläget att HSAN:s styrelse bereds reell möjlighet att lägga ner tyngdpunkten av sitt arbete på de ärenden som kräver mera ingående överväganden. Detta kan möjliggöras genom att i tillsynslagens 21 § ta bort uppenbarhetsrekvisitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ändring av 21 § tillsynslagen.
Stockholm den 24 januari 1991 Ulla Berg (s) Christina Pettersson (s) Ulla-Britt Åbark (s)