Nordiska rådet antog vid sin 37e session i mars 1989 en rekommendation till Nordiska ministerrådet att genomföra ett nordiskt reumatikerår 1992 och en plan för förstärkta insatser i Norden mot reumatiska sjukdomar. Nordiska ministerrådet har sedan beslutat att utlysa år 1992 som nordiskt reumatikerår.
Syftet med reumatikeråret 1992 är dels att förstärka reumatikernas möjligheter till ett bättre vardagsliv, dels att utarbeta en plan för förstärkta insatser i Norden mot reumatiska sjukdomar.
Nordiskt Reumaråd (NRR), de nordiska reumatikerorganisationernas gemensamma organ, har sedan lång tid planerat aktiviteter under reumatikeråret.
Utöver aktiviteter på det nordiska planet skall i varje land genomföras nationella projekt såsom upplysningsinsatser (särskilt till beslutsfattare och vårdpersonal), konferenser och aktiverad vänortsverksamhet. Vidare planeras framställning av informationsmaterial, vandringsutställning och TV-spots.
Socialutskottet har vid flera tillfällen tidigare framhållit vikten av både förebyggande arbete och god vård för dem som drabbas av reumatiska sjukdomar. I utskottets betänkande 1990/91:SoU4 konstateras exempelvis det angelägna i att resurser satsas för att öka kunskaperna om skelett- och muskelsjukdomar. Utskottet har vidare, i sitt betänkande 1989/90:SoU10, påpekat vikten av att de reumatikersjuka bereds god vård och att deras situation kartläggs. Rörelseorganens sjukdomar har också särskilt uppmärksammats som medicinskt område under arbetet med riktlinjer för 1990-talets hälso- och sjukvård.
Det är väsentligt att de handikappade ses som en resurs i samhället och ges erforderliga möjligheter att så långt det är möjligt delta i samhällslivet. Vi vill erinra om att målsättningen i FNs världsaktionsprogram för handikappade från 1982 är att åstadkomma jämlikhet och full delaktighet i samhällslivet för personer med handikapp, så att de får samma möjligheter att tillgodogöra sig den förbättring av levnadsvillkoren som den ekonomiska och sociala utvecklingen medför åt andra samhällsmedborgare.
Vidare föreskrivs i Världshälsoorganisationens (WHOs) Europaprogram ''Hälsa för alla år 2000'' att ''år 2000 skall människor med funktionshämningar ha fysiska, sociala och ekonomiska möjligheter som tillåter dem att leva ett kreativt, socialt och ekonomiskt tillfredsställande liv''.
Enligt Nordiska ministerrådets förslag förutsätts de nordiska reumatikerorganisationerna själva bidra såväl med personal som ekonomiska resurser för att genomföra aktiviteterna under reumatikeråret 1992. Ministerrådet har avsatt 50 000 DKK år 1991 till förberedelserna av året. Vidare kommer 50 000 DKK att avsättas år 1992 för en nordisk konferens om reumatikernas situation.
Ett stort ansvar har således lagts på reumatikerorganisationerna inför genomförandet av det nordiska reumatikeråret 1992. Organisationerna har emellertid uttalat farhågor att deras resurser inte kommer att förslå till dessa omfattande insatser utöver de vanliga. Det är således av största vikt att reumatikerorganisationerna får reella möjligheter att säkerställa den svenska uppföljningen av det nordiska reumatikeråret.
Reumatikeråret 1992 är ett gott exempel på att nordiska satsningar måste ges ekonomiska möjligheter till adekvat uppföljning på det nationella planet. Vid fördelningen av medlen måste, generellt, särskild hänsyn tas till samnordiskt beslutade insatser så att genomförandet på det nationella planet säkerställs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationell uppföljning av samnordiskt beslutade insatser beträffande reumatikeråret 1992.
Stockholm den 24 januari 1991 Lena Öhrsvik (s) Grethe Lundblad (s)