Vidta åtgärder för att minska tomgångskörningen
Ett alltför vanligt miljö- och hälsoproblem är att motorfordon i onödan går på tomgång. Vintertid i landets kallare delar är det t.ex. inte ovanligt att bilar lämnas gående på tomgång under det att föraren går in i affären och handlar eller uträttar annat ärende! Vanligare är det dock att man låter bilen/bussen/lastbilen stå på tomgång när man utför kortare ärenden eller sitter och väntar i bilen.
Skälet till detta ofog är säkerligen oftast att man vill hålla bilen varm. Detta trots att bilen knappast skulle hinna kallna i någon betydande utsträckning i de aktuella fallen.
Tomgångskörning ger upphov till stora utsläpp av miljö- och hälsofarliga gaser, i första hand kolväten och kolmonoxid. Koncentrationerna av dessa gaser i utomhusluften kan bli mycket hög där ett antal bilar står på tomgång utanför affärerna en stilla vinterdag.
Kommunerna utfärdar lokala trafikföreskrifter där tomgångskörning i tätbebyggda områden vanligen begränsas till en eller några minuter. Dessvärre uppvisas i många fall stora svårigheter att övervaka föreskrifterna. Polisen har inte resurser nog för att vakta på folks tomgångskörning och lapplisorna får inte göra jobbet. Annars vore det logiskt att föreskrifter som tomgångskörning följdes upp av just parkeringsövervakare som ju ändå är på plats. Lagstiftning och regelverk bör därför ses över i syfte att ge kommunerna möjligheter att låta parkeringsövervakare även övervaka att fordonsförarna följer tomgångsbestämmelserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att lagar och förordningar bör ses över i syfte att ge kommunerna möjligheten att låta parkeringsövervakare även övervaka tomgångsbestämmelser.
Stockholm den 22 januari 1991 Roy Ottosson (mp) Åsa Domeij (mp) Kjell Dahlström (mp)