Inom sjukvården är tillgången på infusionslösningar en nödvändighet. Sverige är i dag starkt importberoende när det gäller infusionslösningar. Bättre nationella förutsättningar måste därför skapas för att garantera tillräcklig inhemsk produktion i händelse av avspärrning och krig.
Vårt fullständiga importberoende av infusionsvätskor är i dagsläget ett problem. Det fredstida behovet är ca l2 000 l3 000 liter per dygn. I krig räknar man med att behovet kommer att uppgå till 75 000 -- l00 000 liter per dygn. Enligt andra beräkningar är krigsbehovet ända upp till l5 -- 20 gånger högre än det fredstida behovet.
Infusionslösningar tillverkas sedan år l987, då Pharmacias tillverkning upphörde, endast vid sjukhusapoteken vid Karolinska sjukhuset (ca 2 300 liter/dygn), Södersjukhuset (ca 2 000 liter), Malmö allmänna sjukhus (ca 1 500 liter) och Östersunds sjukhus (ca l 000 liter).
I Matfors utanför Sundsvall kan Kabis nuvarande tillverkning av spolvätskor ställas om till tillverkning av infusionslösningar med en kapacitet på ca l6 500 liter per dygn. Tillverkningen i Matfors kommer att flyttas till Halden i Norge på grund av avtalsskäl.
I Hornsberg i Stockholm kan den nuvarande tillverkningen av fettlösningar ställas om till infusionslösningar. Kapaciteten är ca 30 000 liter per dygn.
Med tanke på Hornsbergsfabrikens och sjukhusapotekens utsatta läge inom storstadsområdena finns anledning att vidta åtgärder för att garantera fullgod tillgång på infusionslösningar i händelse av en krigssituation.
Av det anförda framgår att Sverige i ett krigsläge inte kan klara sin vätskeförsörjning och också i en avspärrningssituation hamnar i ett bekymmersamt läge. Därför bör man inte lägga ner fungerande enheter som den i Matfors utan försöka lösa omställningen. Där finns också bra utrustning, goda lokalutrymmen och en ung, mycket kompetent personal. Förutsättningar måste skapas för en inhemsk produktion av infusionslösningar som tillgodoser behovet i händelse av beredskapstillstånd och avspärrningar. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Västernorrlands län är i ett mycket bekymmersamt läge sysselsättningsmässigt. Inte minst Matfors som inte bara drabbas av Kabis flyttning till Halden i Norge utan också under hösten 1990 fått vidkännas nedläggning av SCAs pappersbruk med flera hundra friställda.
Kabis fabrik i Matfors, Sundsvall är belägen mitt i Sverige med mycket goda transportmöjligheter över hela landet. Det är förutom det mycket allvarliga beredskapsmotivet även mycket angeläget att den medicinska tillverkningen kan bibehållas i Matfors. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av inhemsk produktion av infusionslösningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kabi Matfors utmärkta förutsättningar för att producera infusionslösningar.
Stockholm den 23 januari 1991 Sigge Godin (fp)