I maj 1990 skrev naturvårdsverket i sin rapport ''Kvicksilver -- problem, miljömål, åtgärder'': ''Det är angeläget ur miljösynpunkt att användningen av amalgam som fyllningsmaterial inom tandvården avvecklas''.
Kvicksilver från amalgam utgör ett problem för miljön på flera sätt. Det återfinns i slam i de kommunala reningsverken, där teknik att avskilja kvicksilver saknas. Kvicksilver utgör ett stort problem i röken från landets många krematorier. Sammanlagt ca 300 kg kvicksilver släpps ut på detta sätt.
Naturvårdsverket skriver även: ''På lång sikt bör produkter tillverkas utan användning av kvicksilver även inom sektorer där detta är svårt eller mycket dyrt''.
Även kemikalieinspektionen kommer i sin rapport ''Begränsningsuppdraget -- redovisning av ett regeringsuppdrag'' till slutsatsen att ''målet är att användningen av kvicksilver på sikt ska upphöra''.
Av den svenska importen av kvicksilver 1990 gick huvuddelen till tre olika ändamål, där ett av dessa är tandamalgam. Genom att ersätta amalgamet med andra tandvårdsmaterial skulle en väsentlig del av kvicksilveranvändningen i landet upphöra. Förutom till amalgam används kvicksilver huvudsakligen till två andra ändamål. Kloralkaliindustrin svarar för den största importen men ett par företag i branschen har redan gått över till en produktionsmetod utan kvicksilver. För övriga finns en fastställd avvecklingsplan. När det gäller batterier och elapparater som också innehåller kvicksilver finns en stor medvetenhet om problemen och tillverkarna kommer ständigt med nya produkter. Batterier som tidigare innehållit kvicksilver säljs nu utan både kvicksilver och kadmium.
I Sverige har vi två myndigheter som är satta att försvara miljön och övervaka kemikalieanvändningen, naturvårdsverket och kemikalieinspektionen. Deras rapporter om att den totala belastningen av kemikalier på människa och miljö drastiskt måste begränsas, måste vi ta på största allvar.
När det gäller avvecklingen av kvicksilveranvändningen är det en trovärdighetsfråga att allt kvicksilver behandlas på samma sätt. Där får absolut inte finnas några ''heliga kor'', som är ställda utanför den vanliga värderingen av giftiga ämnen.
I längden kommer det t.ex. att bli svårt att förklara varför medborgarna ska anstränga sig att samla in batterier som innehåller 1% kvicksilver samtidigt som det är fullt lagligt att sätta in amalgamplomber som innehåller 50% kvicksilver.
Kvicksilver är en mycket giftig tungmetall som nästan alla människor i västerlandet exponeras för dygnet runt genom tandamalgam.
När amalgamet infördes i slutet av 1800-talet ansågs detta som ett framsteg inom tandvården. Men det fanns faktiskt redan då många som varnade för kvicksilvrets giftighet.
Sedan nya material börjat användas har många tandläkare både här och utomlands helt övergått till de vita materialen. Detta visar att det redan finns hållbara alternativ. En satsning på ytterligare utveckling av dessa material är dock nödvändig. Farhågorna att vissa alternativa material kan innehålla ämnen som innebär hälsorisker måste naturligtvis tas på stort allvar men inga nya material innehåller ämnen som lagras i kroppen och i naturen på samma sätt som kvicksilver gör.
Under de senaste åren har en rad forskningsrapporter presenterats både i Sverige och i andra länder. Dessa ger sådana kunskaper att det är dags att förutsättningslöst studera all denna nya kunskap.
Olika forskningsresultat visar nu att kvicksilver frigörs från plomberna vid tuggning och vid intagande av varm eller sur föda. Det lagras också i kroppen på ett sätt som tidigare ansetts vara omöjligt. Den forskning som visar att kroppens funktioner påverkas av kvicksilver från amalgam måste nu följas upp noggrant liksom den forskning som tyder på att bakterier i kroppen kan omvandla det metalliska kvicksilvret från amalgam till det mycket farliga metylkvicksilver. Särskilt oroande är de resultat som visar att foster påverkas och att kvicksilver kunnat uppmätas i hjärnan på döda spädbarn. Sådana varningstecken får under inga omständigheter ignoreras.
Den traditionella metoden med helblodsmätning och urinmätning säger mycket lite om vilka kvicksilvermängder som finns lagrade i kroppens organ. Erfarenheterna tycks dock visa att det finns en grupp patienter som fått bättre hälsa och ökad livskvalitet sedan de bytt ut sina amalgamplomber.
Fortfarande finns inte mätmetoder som är allmänt tillgängliga. På forskningsstadiet finns emellertid flera intressanta projekt. Man kan t.ex. mäta metallförekomsten i enskilda blodkroppar vid institutionen för strålningsvetenskap i Uppsala. Tillsammans med Akademiska sjukhuset har man kunnat konstatera samband mellan sjukdomssymptom och förekomst av kvicksilver i röda och vita blodkroppar. Friska personer har däremot inte uppvisat mätbara mängder kvicksilver i blodkropparna. Vid Astra i Södertälje har man tagit fram en metod för att mäta i blod huruvida människor är överkänsliga för metaller. Denna metod tycks ge betydligt säkrare resultat än den traditionella hudtesten.
Frågan om amalgamets framtid är till en del ett problem för vetenskapen men ytterst är det de politiskt valda församlingarna som måste ta ansvar för medborgarnas hälsa.
En del kunskap saknas ännu. Men tiden börjar bli knapp för den generation i historien som har mest amalgam i tänderna, den svenska efterkrigsgenerationen. Nu är det politikernas uppgift att ta ett övergripande ansvar för frågan om vilka ev. risker medborgarna ska tillåtas utsättas för. Utvecklingen har dessutom gått därhän att medborgarna/konsumenterna i allt mindre utsträckning frågar efter amalgam. Därför är det nödvändigt att ta ställning till vad man ska använda i stället samt hur tandläkarna ska utbildas för sitt arbete med alternativa material.
Jag yrkar därför på att en parlamentarisk utredning omgående bör tillsättas. Denna ska snabbt sammanfatta de olika aspekter som finns på amalgamfrågan. I uppgifterna för en sådan utredning bör ingå: Översikt över aktuell forskning Sammanställning av slutsatser från myndigheter som naturvårdsverket, kemikalieinspektionen och socialstyrelsen Sammanställning av amalgamanvändning och attityder till amalgamet i andra länder Genomgång av tandvårdsförsäkringens bestämmelser och förslag till ändringar som krävs för arbeten med alternativa material Genomgång av de alternativa material som finns och ev. slutsatser om deras hållbarhet och hälsoeffekterFörslag till vidareutbildning av redan yrkesverksamma tandläkare och utbildning av nya vid tandläkarhögskolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning tillsätts om amalgamfrågan.
Stockholm den 23 januari 1991 Siw Persson (fp)