Barnen är vår viktigaste samhällsresurs, det är de som ska föra samhället vidare, trygga vår ålderdom osv. Det är därför viktigt att barn ges en så god start som möjligt. Här får inte kortsiktigt ekonomiskt sparande vara styrande. Föräldrarnas behov och önskemål måste därför beaktas. Det har nu blivit vanligt att skicka hem barn och föräldrar allt snabbare. De för många så positiva BB-hemmen har i allt större utsträckning lagts ner. En av anledningarna har naturligtvis varit att allt flera väljer att åka hem tidigt. För den förälder som har behov att stanna, vila upp sig eller få mera sakkunnig hjälp är det viktigt att denna form och möjlighet inte försvinner.
Kunskapsbank om olika kulturer
Med den allt mera ökade internationaliseringen följer en allt större grupp kvinnor från olika kulturer med helt skiftande syn på födandet. Det är viktigt att kunskapen på detta område ökar så att deras behov beaktas av barnmorskorna i både förberedelserna och under förlossningen. Idag finns inga samlade råd eller kunskapsbank på detta område. Socialstyrelsen bör därför ges i uppdrag att sätta samman en sådan skrift. Här finns ett stort kunnande hos våra många biståndsarbetare som bör tas till vara.
Att föda barn är en fantastisk upplevelse. Det är därför viktigt att förlossningsupplevelsen blir något positivt. Under många år överläts detta till barnmorskan och sjukhuset. Barnafadern ställdes helt utanför. Många är de berättelser om den orolige fadern i korridoren ställd helt utanför händelsen, som om det bara var kvinnan som fick barn. Barnets födelse är nu en upplevelse som får delas av föräldrarna tillsammans. Numera ges de fäder som vill möjlighet att följa väntan och födandet på ett aktivt vis.
Den gränslösa sjukvården har också ökat möjligheten för de blivande föräldrarna att välja var och under vilka former de vill föda. Hemlika förlossningssalar har ersatt de tidigare alltför sterila salarna. Allt detta är bra och har inneburit att synen på själva förlossningen har ändrats -- från att tidigare mycket ha präglats av rädsla för smärta och rätten till smärtlindring består den numera av upplevelsen. Upplevelsen av att få se ett nytt barn komma till livet.
Hemförlossning
Samtidigt med den ökade möjligheten till val av förlossningsställe och form ökar också intresset för att föda hemma. Föreningen Föda Hemma arbetar för att ge råd och vägledning till dem som väljer att föda hemma. Socialstyrelsen arbetar med att ge ut ''allmänna råd'' till barnmorskor som handhar hemförlossningar. För många är hemförlossningen ett alternativ som innebär att förlossningen blir den upplevelse av glädje och förväntan som de önskat sig. Föräldrarna känner att de aktivt lever med födandet, de slipper transporter till sjukhus under ibland stressiga former och det ökar valfriheten.
De som väljer att föda hemma bör ges det stöd som vi alla anser är en självklarhet under förlossningen och förberedelserna. Tillgången och stödet av en utbildad barnmorska är viktigt. Idag får de själva bekosta barnmorskan. En kostnad på ca 5 000 kr. Det kan inte vara rimligt att dessa barn inte ska ha rätten till samma hjälp till livet som andra barn. Det måste dessutom vara en viktig samhällsangelägenhet att förlossnngen går bra utan några komplikationer. För detta behövs den trygghet som en utbildad barnmorska kan ge. Vi föreslår därför att avgift tas ut enligt samma regler som för besök av distriktssköterska, eller att avgift helt slopas.
Intresset för hemförlossningar har visserligen ökat men uppges idag ändå inte vara fler än de som ofrivilligt föder på väg till förlossningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ersättning för hemförlossning skall tas ut i enlighet med det i motionen framlagda förslaget,
2. att riksdagen begär att regeringen skall låta ta fram en samlad skrift som beskriver kulturella skillnader i synen på födandet hos olika kulturer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en översyn skall göras så att inte landstingen sänker ambitionen för bra barnavård.
Stockholm den 22 januari 1991 Marianne Samuelsson (mp) Kjell Dahlström (mp) Lars Norberg (mp)