Inledning
Blod och blodprodukter intar en central och viktig plats i sjukvården. Från olika synpunkter är det inte bara önskvärt utan nödvändigt att ett land som vårt har en närmast total självförsörjningsgrad. Låt mig här nämna bara två faktorer:Inhemskproducerade produkter kan bättre kontrolleras från virusinaktiveringssynpunkt,att det från avspärrnings/försvarssynpunkt är nödvändigt med hög självförsörjningsgrad.
Blodhanteringen i Sverige är från många synpunkter bristfällig, vilket jag nedan pekar på, ett nationellt sammanhållet program för en bättre och billigare blodförsörjning måste åstadkommas. Man kan fråga sig om inte en ny huvudman med riksansvar måste bildas. Det bör prövas om en sådan huvudman kan vara en stiftelse med olika intressenter inblandade, som exempelvis sjukvårdshuvudmännen och läkemedelsindustrin. Även andra huvudmän kan tänkas, som i exempelvis Belgien där Röda Korset svarar för blodhanteringen och där landet har en total självförsörjning.
Självförsörjningsgraden
I mitten av 70-talet rekomenderade Världshälsoorganisationen WHO sina medlemsländer att bli självförsörjande avseende blod och blodprodukter. I den debatt som följde i Sverige visade det sig att den svenska försörjningsgraden var mycket låg och importen av blod och blodprodukter stor.
Denna omständighet innebar i början på 80-talet en betydande riskfaktor för spridning av HIV-smitta via blodtransfusioner, eftersom kvalitetsnivå inte kunde garanteras på importerat blod i lika hög grad som på det vid inhemska blodcentraler framställda blodet och plasman. Denna oro var visade det sig synnerligen befogad, ett hundratal transfusionssmittade blev alla smittade av importerat blod och blodprodukter.
Plasmabehovet
Plasman är en produkt som separeras ut ur blodet och som används i först och främst industriell tillverkning av läkemedel. Blodplasman spelar därför en central roll i blodproduktionen. Behandlingen med renframställda plasmaprodukter innebär väsentliga fördelar för både patient och sjukvård jämfört med transfusion av blod och plasma. Patenten behöver vanligtvis endast tillförsel av den faktor som han/hon lider brist på.
Genom den industriella tillverkningen av plasmaprodukter finns möjligheter att tillämpa specifikt virusinaktiverande åtgärder för respektive blodprodukt och därmed kan transfusionsöverförda sjukdomar reduceras väsentligt. Tyvärr ger inte nuvarande testmetoder ett tillräckligt skydd och garanti mot smittämnen kan därför inte lämnas. Ett särskilt problem utgör non-A och non-B hepatit som inte kan upptäckas med tillgängliga tester.
Blodplasman lämnar följande läkemedel:
n
Område Produkt
Intensivvård Antithrombin
Albumin Immunologi Gammaglobulin (immunglobulin för i.m.bruk)
Gammonativ (immunglobulin för i.v.bruk)
Rhesonativ (immunglobulin anti-D)
Aunativ (hepatit B-immunglobulin) Koagulation Octonativ (faktor VIII-koncentrat)
AHF-koncentrat (faktor VIII-koncentrat med von Willebrandeffekt)
Preconati (faktor IX-koncentrat)
Det är således synnerligen centrala och viktiga produkter som plasman lämnar. Genom att trygga en inhemsk plasmaförsörjning ökar möjligheterna för sjuka att få en högklassig plasma och ett högklassigt läkemedel. Allt fler exempelvis blödarsjuka upptäcks och efterfrågan på plasma ökar därför årligen.
Ett nationellt program
För att åstadkomma en förbättrad situation krävs ett nationellt program som syftar till att ta ett helhetsgrepp och åstadkomma en speciell organisation för blod och plasmahanteringen.
Problemformulering
Problemen kan kort formuleras så här:
1. Brist på inhemskproducerad plasma råder 2. Råvaran är dåligt utnyttjad 3. Mätmetoder saknas 4. Ofullständig komponentframställning 5. Låg faktor VIII-halt 6. Ingen eller mycket bristfällig samordning 7. Bristande statistik 8. Dyr blodförsörjning 9. Hög kassaktionsgrad.
Medel och mål 1. Brist på inhemskproducerad plasma
Trots att svensk sjukvårds plasmaleveranser till läkemedelsindustrin ökat från ca 20 ton till 140 ton under 1980-talet har självförsörjningsgraden sjunkit från ca 80% till ca 55%. Bakgrunden är att antalet blödarsjuka kraftigt ökat och att därmed faktor VIII-behovet ökat i efterfrågan.
För att eliminera risken att via faktor VIII-preparat sprida HIV till de blödarsjuka har kraven på virusinaktivering vid förädlingen av plasman skärpts. Detta har medfört en drastisk sänkning av det industriella utbytet av faktor VIII ur plasman.
På grund av den virusbelastning som finns i importplasma är det nödvändigt att nu söka lösningar i ett rikstäckande program som ökar den inhemska plasmaförsörjningen. I nedanstående tabell visas virusbelastningen vid olika plasmaursprung och av denna tabell framgår önskvärdheten av att söka en uthållig och heltäckande svensk plasmaförsörjning.
nVirusbelastning i plasma av olika ursprung
Referens
Plasmaursprung Prevalens %
1. anti-HIV Sverige 0,0007 2.
USA Californien frivilliga givare 0,0160 3.
USA, New York 0,0300 4. anti-HCV Sverige 0,20
Finland frivilliga givare 0,60
Danmark frivilliga givare 0,33
Tyskland frivilliga givare norr 0,24
Tyskland frivilliga givare söder 0,79
Frankrike frivilliga givare 0,68
Italien frivilliga givare 0,87 5.
Holland frivilliga givare 0,69
Holland frivilliga givare Invandr. 5,2 6.
USA betalda plasmagivare 13,7
USA betalda plasmagivare 20,0 (Källa KABI 90-05-23)
2. Råvaran dåligt utnyttjad
En förbättrad teknik för och vid tappning, komponentframställning, lagring och transfusion ökar nyttjandegraden av råvaran. Detta leder till att en fortlöpande forskning inom området krävs och att denna forskning både måste vara grund- och aktionsforskning.
Det är inte uteslutet, vilket jag kommer till längre fram, att en bättre teknik vid handhavandet av råvaran kräver en annan organisatorisk uppläggning av blod- och plasmahanteringen i landet. Det får anses som synnerligen uppseendeväckande att landet i den nu så prekära försörjningssituationen förlorar ''citytappen'' i Stockholm som var centralt lokaliserad och som hade många givare. En sådan ordning leder till ökat importbehov och som framgår av tabellen ovan ökade risker för virusbelastade produkter.
3. Mätmetoder saknas
I denna del är det forskningskapaciteten som saknas inom ett sammanhållet blodförsörjningsprogram. Forskning och utveckling inom området har liten kontakt med den praktiska hanteringen vid de 86 blodcentraler som finns ute i landstingen.
4. Ofullständig komponentframställning
Komponentframställningen av blodprodukter som jag ovan redovisat kräver en avancerad utrustning samtidigt som en ökad användning av blodprodukter i stället för helblod minskar behovet av blodmängd. Därför krävs att en översyn görs av organisationen även inom detta område så att komplett utrustning vid så många centraler som möjligt medför en ökad komponentframställning.
5. Låg faktor VIII-halt
När det gäller faktor VIII-halten krävs än bättre rutiner för hantering och snabb infrysning av plasman vid samtliga blodcentraler. Därigenom kan faktor VIII-halten ökas i leveranserna till läkemedelsindustrin.
6. Ingen eller mycket bristfällig samordning
Sverige är indelat i sju stycken sjukvårdsregioner som var och en består av ett antal landsting. I varje region finns en blodcentral. Samverkansformer har byggts upp inom en del landsting men rikssamverkan är bristfällig och i vissa fall ingen.
I två projekt har samverkan mellan blodcentraler avseende blodlager analyserats. Analyserna har visat att kassaktionen av röda blodkroppar kan bli lägre än 5% samtidigt som risken minskar för att blod inte finns i lager när det behövs.
Detta visar entydigt på att den nuvarande organisationen inom ramen för landstingens organisation är dålig när det gäller blod- och blodproduktsidan. Det torde vara lätt att argumentera för att åstadkomma en rikstäckande organisation för blod och plasmahanteringen. Hur denna organisation ska se ut bör bli föremål för regeringen att analysera. En rikstäckande organisation i offentlig eller privat regi skulle öka samverkansgraden och forskningssidan väsentligt och medverka till att effektivitet och nyttjandegraden höjdes, samtidigt som organisationen skulle kunna mer metodiskt locka givare till verksamheten.
Här i motionen kan nämnas huvudmän som staten, staten i samverkan med industrin, då i första hand KABI- VITRUM som är landets enda plasmaförädlande industri. KABI i samverkan med Röda Korset i stiftelseform eller liknande.
7. Dyr blodförsörjning
I anslutning till en diskussion om organisationen är det angeläget att också föra in det ekonomiska resonemanget. Blodcentralerna säljer i dag blod och blodplasma till industrin. Industrin förädlar blodet och återför komponenterna till landstingen över apoteksbolaget. Denna cirkus av administration och tröghet i hanteringen medför att svensktillverkade blodprodukter blir världsledande prismässigt. Utländska jättar i läkemedelsbranschen kan därmed vinna stora marknadsandelar i en allt mer ekonomiskt trängd landstingssjukvård. Därmed ökar också införseln av utländskt blod med de risker detta har och som vi i Sverige erfarit när ett antal patienter med blödarsjuka blivit HIV- smittade.
Hanteringen av svenskt blod mellan blodcentraler och en ev. ny organisation och industrin bör ses över. Om blodhanteringen skall kvarstå i nuvarande organisationsform i landstingsregi bör i vart fall en ny ekonomisk hantering se dagens ljus. Landstingen kan överlämna råvaran till industrin utan avgift och betala industrin förädlingskostnaden, därmed skulle åtminstone en del av en kostnadsdrivande hantering falla bort. Detta område bör göras till föremål för översyn av regeringen och förslag till en effektiv och billig hantering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av den nuvarande nationella organisationen vad avser blod- och blodproduktshanteringen i landet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av en översyn av blodhanteringen i landstingen visavi industrin sett från ekonomisk synpunkt.
Stockholm den 22 januari 1991 Göran Ericsson (m)