Till rörelsehindrade barn och ungdomar räknas de med CP, ryggmärgsbrock, muskelsjukdomar, MBD, benskörhet(OI), kortväxthet, Prader Willis syndrom samt fler handikapp.
Föräldrar till dessa barn får ofta besked om att deras barn är omöjliga att behandla konventionellt hos en allmäntandläkare och att barnen därför måste behandlas under narkos. Det beror ofta på att barnen vägrat öppna munnen eller/och haft sådana ofrivilliga rörelser att tandläkaren inte ansett sig kunna behandla dem. Dessa barn har, sedan de kommit till en barntandläkare, som kunnat ta sig den tid, som dessa barn kräver, haft kunskap om barnens sjukdomsbild och tagit hänsyn till barnens speciella problem, kunnat medverka i behandlingen utan störningar.
För barn med CP-skador är det mycket viktigt med tidig tandläkarkontakt. Barntandläkaren ingår i dag i vissa habiliteringar som konsult. Barn med CP-skador har ofta ofrivilliga rörelser, kan inte styra sina muskler eller är mycket spända även i käkmuskulaturen. Somliga barn har tidigt blivit fastlåsta i ett reflexmönster och många är extremt oroliga inför nya och okända situationer.
CP-skadade barn har ofta problem med talet och tandstatus har därför stor betydelse för talutvecklingen. Här har barntandläkarspecialisten stor betydelse.
Ett annat problem är barn med benskörhet, som kräver speciellt varsam behandling eftersom även tandbenet är skört. Här krävs specialkunskap hos tandläkaren och erfarenhet av liknande fall.
Att behandlingen av barn med svåra handikapp skulle centraliseras till några få platser i landet, vilket föreslagits i besparingssyfte, innebär dels långa köer för barn, som redan har dagliga bekymmer, dels långa och tröttande resor för just dem som redan har svårt att röra sig. Detta innebär ytterligare komplikationer för barn och familj, som redan har en komplicerad vardag.
Varför ta ifrån dessa familjer en väl fungerande organisation med barntandläkarspecialister? För barnen är det nödvändigt att de som behandlar dem har specialkunskap och erfarenhet av kontakt med handikappade barn. Kommer allmäntandläkaren att ha tid, intresse och tålamod med dessa svårbehandlade barn eller barn, som räknas som ''icke behandlingsbara''? Kommer det att finnas tid och intresse att vidareutbilda sig på detta område för den enskilde allmäntandläkaren?
Barntandläkarspecialiteten och barntandläkarna behöver vara kvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barntandläkarspecialiteten och barntandläkartjänsterna skall vara kvar.
Stockholm den 17 januari 1991 Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goe s (mp)