Alltsedan 1986 har WHO uppmärksammat det bekymmersamma faktum att inemot 70 % av den kvalificerade medicinsk-tekniska utrustningen i utvecklingsländerna står stilla på grund av bristande underhåll.
I maj 1990 presenterade WHO ett ''position paper'' utarbetat vid Köpenhamnskontoret om ''The proposed international school for management of health and medical care support and technical services''.
Från WHO:s sida har ett klart intresse för en förläggning av detta universitet till Malmö visats, manifesterat i överläggningar i såväl Malmö som Stockholm.
Malmö har erbjudit sig att stå för lokalkostnaderna medan driftbudgeten ($ 1 003 000) skulle delas mellan WHO, värdstaten och kursavgifterna. Enligt WHO:s uppfattning bör en sådan skola ligga i ett i-land med nära knytning till ett välrenommerat universitet -- och inte i ett utvecklingsland; detta för att garantera kvaliteten på utbildningen.
Ett sådant universitet innebär relativt mycket praktik ute i den medicinsk-tekniska industrin, vilket torde vara av stort värde för svensk medicinsk-teknisk utveckling och industri.
WHO kan inte föreslå att en sådan skola förläggs till ett visst speciellt land. Däremot kan Sverige genom ett ''letter of intent'' manifestera sitt intresse av att en sådan skola förläggs till Sverige, enkannerligen Malmö. Det är angeläget att regeringen snarast manifesterar Sveriges intresse för detta kommande WHO-universitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om WHO-universitet till Malmö.
Stockholm den 17 januari 1991 Bertil Persson (m)