Napraptin är en s.k. manuell medicin. Intresset för och tilltron till naprapatin har blivit allt större under de senaste årtiondena.
Till skillnad från utövarna av en annan manuell medicin, kiropraktikerna, kan naprapaterna inte bli legitimerade. Vi har motionsledes krävt att även naprapaterna skall få legitimation liksom kiropraktikerna fick l989.
I motionen 1988/89:So417 föreslog vi att riksdagen skulle uttala sig för legitimation av Doctor's of Naprapathy. Riksdagen (1988/89:SoU23) uttalade sig positivt om motionskravet. Men sedan alternativmedicinkommittén i sitt hösten l989 avgivna slutbetänkande -- trots riksdagsuttalandet -- ej redovisat erforderligt underlag för riksdagsbeslut om legitimation av naprapater fann vi det nödvändigt att ta upp frågan även l990. Vi begärde i motionen 1989/90:So404 att riksdagen på nytt skulle uttala sig för legitimation av naprapater, och att kartläggning skulle göras av deras utbildning m.m., som erfordras som underlag för beslut om legitimation. Majoriteten (s och vpk) avvisade (l989/90: SoU24) dock vår och övrigas motioner med motivering att beredningen av alternativmedicinkommitténs förslag i regeringskansliet borde avvaktas.
I början av oktober l990 ställde Martin 0lsson (c) i en interpellation till socialministern frågan om regeringen avsåg att framlägga förslag om legitimation av naprapater. Socialministern ansåg i sitt svar att det är socialstyrelsens uppgift att ta fram vetenskaplig dokumentation av naprapaternas arbete. När denna finns skulle hon vara beredd att ta upp frågan om eventuell legitimation av naprapater. Någon som helst viljeinriktning gav hon däremot inte uttryck för.
Mot denna bakgrund finner vi det nödvändigt att ännu en gång motionera om att riksdagen skall uttala sig för legitimation av Doctors of Naprapathy.
Kiropraktiker -- men ej naprapater -- legitimeras 1985 tillsattes alternativmedicinkommittén med uppgift att utreda frågor om den alternativa medicinens ställning i vårt samhälle. I sitt delbetänkande SOU 1987:12 föreslog kommittén att vissa kiropraktorer, nämligen Doctors of Chiropractic, skulle få legitimation.
På grundval av detta betänkande beslöt riksdagen våren l989 om legitimation av kiropraktorer med godkänd utbildning.
Kiropraktik är dels en sjukdomsteori, dels en behandlingsteknik, som utarbetades i USA i slutet av 1800- talet. Dr's of Chiropractic utexamineras vid godkända högskolor i bl.a. USA och England. Cirka 70 utbildade är verksamma i vårt land.
Naprapatin skapades i början av 1900-talet i USA och är en modifierad form av kiropraktik. Naprapatin inriktar sig i första hand på de mjukdelar som omsluter ryggraden och behandlingen går ut på att återställa rörelsesymmetrin med manuell behandling och fysioterapi. Behandlingsområdet är nack-, led- och ryggproblem, sträckningar och muskelbesvär.
Även naprapaterna bör få legitimation
Vid bedömning av om även naprapaterna bör legitimeras bör hänsyn tas främst till deras utbildning och resultatet av de behandlingar de ger. Mot denna bakgrund finns enligt vår mening mycket starka skäl för att legitimera dem. Vi vill här nämna några av dessa skäl.
Utbildningen av naprapater sker i Sverige sedan 1971 vid Naprapathic School i Stockholm, där utbildningstiden är fyra års heltidsstudier. Inträdeskravet är gymnasiekompetens och intagningspoängen ganska hög. Av cirka 200 sökande intas 65 varje år. Kursplanen upptar en rad medicinska och andra ämnesområden. För undervisningen svarar ett 20-tal lärare, av vilka de flesta är läkare och några dessutom med. dr. och även docenter. Efter godkänd genomgången kurs inklusive examensarbete erhålls graden Doctor of Naprapathy. Cirka 350 Doctors of Naprapathy har hittills utbildats och är verksamma i vårt land.
Vad gäller omfattningen av och tilltron till naprapatin vill vi nämna några förhållanden.
Det senaste året beräknas cirka 200 000 personer ha behandlats av naprapater och antalet behandlingar uppgått till nära en miljon. 1985 gjorde SCB en attitydundersökning som visade att inte mindre än 80 procent av svenskarna visade stort förtroende för behandlingar av naprapater.
Ett 70-tal företag har naprapati i sin företagshälsovård. Även inom idrottsmedicinen utnyttjas naprapater i stor utsträckning.
LO och TCO har kopplat rehabilitering till den s.k. TFF- försäkringen för att medlemmarna lättare skall kunna få hjälp av naprapater.
Trots naprapatins stora omfattning i vårt land och utövarnas goda utbildningsnivå, framlades inte förslag om legitimation av naprapater av alternativmedicinkommittén när den 1987 föreslog legitimation av kiropraktorer.
Vi fann detta anmärkningsvärt och har i tidigare motioner angett några ytterligare skäl för legitimation.
Utbildningen finns i Sverige och är anpassad efter våra förhållanden. Svenska myndigheter har möjlighet till kontroll och påverkan av utbildningen.
Behandling hos naprapat kan inte anses som riskfylld. Eftersom belastningsskadorna ökar kan man räkna med allt större behov behandlingar av naprapater.
En legitimation skulle innebära större säkerhet och trygghet för patienterna vid val av terapeut. Dessutom skulle legitimationen medföra möjligheter till ömsesidigt remissförfarande mellan läkare och Doctors of Naprapathy till gagn för patienterna.
Med hänsyn till behovet av att i vårt land utnyttja alla tillgängliga vårdresurser är det viktigt att det växande antalet utexaminerade naprapater -- helst i visst samarbete med övriga medicinskt utbildade -- kan bidra till att alla i vårt land får den vård de önskar och behöver.
Riksförsäkringsverket har i en rapport (RFV Anser 1987:3) visat att om naprapater inordnas i den allmänna vården skulle medicineringen kunna minska betydligt. Det finns även rapporter som visar att de som sökt naprapatvård kommer snabbare in i produktionen igen än andra.
Som inledningsvis nämnts uttalade sig riksdagen positivt om motionskraven 1989. I betänkandet 1988/89:SoU23 anfördes nämligen:
Det är enligt utskottets mening positivt att yrkesgruppen naprapater kommer att få en noggrann genomlysning. Utskottet instämmer i motionärernas bedömningar att det inom naprapatin bedrivs ett seriöst arbete. Så snart tillräckligt underlag för ett ställningstagande föreligger beträffande naprapaterna bör regeringen pröva frågan om deras legitimation, anser utskottet.
Mot denna bakgrund var det synnerligen anmärkningsvärt att alternativmedicinkommittén ej såg som sin uppgift att göra erforderlig kartläggning av naprapaternas utbildning, deras kompetens, naprapatins ställning och inriktning m.m. som kan anses krävas som underlag för ett beslut om legitimation. I stället har kommittén i sitt slutbetänkande SOU 1989:60 kommit till slutsatsen (sid. 88--89) ''att det för närvarande inte föreligger förutsättningar för legitimation av naprapater''. Trots att deras utbildning är väl dokumenterad och på en hög nivå samt att myndigheter har möjlighet till full insyn i denna förordade kommittén ''att regeringen prövar frågan om deras legitimation när naprapaterna kan uppvisa studier som konfirmerar effekten av deras metoder''.
Nytt riksdagsuttalande fordras
Trots riksdagens uttalande våren l989 avslutade alltså alternativmedicinkommittén sitt arbete utan att ta fram underlag för beslut om legitimation av naprapater. Som framgår av det refererade interpellationssvaret synes inte heller regeringen ha för avsikt att ta några initiativ som leder till legitimation av naprapater.
Mot denna bakgrund bör riksdagen enligt vår mening uttala vikten av att regeringen skyndsamt låter objektivt kartlägga de olika förhållanden som fordras som underlag för det förslag om legitimation av naprapater som bör läggas fram för riksdagen utan onödig tidsutdräkt.
Sedan frågan behandlades av riksdagen har ett nytt motiv för legitimation tillkommit. Från och med årsskiftet 90/91 är nämligen sjukvård given av icke legitimerad utövare momsbelagd till skillnad från annan sjukvård. Momsbeläggningen innebär en orättvisa både mot naprapaterna och mot alla de människor som väljer vård hos dem. Dessa sjuka människor, som kanske först sökt olika andra typer av vård, får dyrt betala sin vård dels genom att ingen ersättning utgår från sjukförsäkringen, dels genom momsbeläggningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underlag för och förslag till beslut om legitimation av Doctors of Naprapathy.
Stockholm den 15 januari 1991 Martin Olsson (c) Birger Andersson (c)