År l96l upptäcktes att läkemedlet talidomid eller neurosedyn kunde ge upphov till allvarliga missbildningar om modern använt medlet under graviditetens första tredjedel. Ett par hundra barn skadades i Sverige, något tiotal tusen i världen.
Upptäckten ledde till att man i ett antal länder, däribland Sverige (l964), inrättade missbildningsregister till vilka läkare skall anmäla missbildningar som diagnosticerats hos barn i samband med födelsen. Syftet är att så tidigt som möjligt få signal om något nytt inträffar och kunna utreda orsakerna bakom missbildningarna. Med ett sådant register hade vi kunnat upptäcka talidomidkatastrofen ett och ett halvt år tidigare än vad som nu blev fallet.
Informationen i missbildningsregistret som finns vid socialstyrelsen följs kontinuerligt. Om en missbildning ökar undersöker man vad som kan ligga bakom förändringen. Informationen i missbildningsregistret kan kompletteras med upplysningar i andra hälsoregister som finns vid socialstyrelsen, t.ex. medicinska födelseregistret och cancerregistret.
Dessa register representerar ett mycket viktigt material som kan utnyttjas för att ge oss kunskap om varför vissa barn drabbas av missbildningar och annan ohälsa. Utöver de bearbetningar socialstyrelsen gör, utnyttjas materialet av enstaka forskare men en stor del av materialet ligger outnyttjat.
För att möjliggöra en effektivare användning av data och också bredda intresset för att studera medfödda skador hos barn, borde ett speciellt centrum inrättas med inriktning på vad man brukar kalla reproduktionsepidemiologi. Ett sådant centrum skulle t.ex. kunna förläggas till det folkhälsoinstitut folkpartiet liberalerna i en annan motion (l990/91 FP 000) föreslagit skall inrättas. En annan möjlighet är att samlokalisera det med det läkemedelsepidemiologiska centrum som riksdagen beslutat inrätta (l989/90: SoU 21). En tredje är en lokalisering vid embryologiska institutionen vid Lunds universitet eftersom den institutionens forskningsinriktning under de senaste decennierna fokuserats på främst missbildningsepidemiologi.
Resurserna skulle främst kunna erhållas genom en överföring av socialstyrelsens resurser för missbildningsstudier till den nya enheten. Utöver detta skulle resurser kunna erhållas via forskningsanslag efter ansökan och bedömning i vanlig ordning.
Vinsten med den föreslagna förändringen är att missbildningsstudierna får en förankring i en vetenskaplig miljö med epidemiologisk inriktning. Därmed kan tillgängliga resurser utnyttjas mer effektivt och möjligheten att rekrytera forskare till området ökar.
Med tanke på den betydelse missbildningsstudierna har för våra barns hälsa, föreslår jag att ett centrum för missbildningsstudier inrättas och att dess organisation, lokalisation och finansiering blir föremål för utredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ett centrum för missbildningsstudier.
Stockholm den 15 januari l991 Barbro Westerholm (fp)