Vi har i upprepade motioner till riksdagen påtalat rättspsykiatrins svåra och ovissa situation, senast i motion till riksmötet 1989/90.
De långa väntetiderna har varit mest uppmärksammade. Sverige har helt enkelt inte följt gällande lag på området och stark kritik har riktats av bl.a. riksrevisionsverket och JO. Socialutskottet har vid flera tillfällen uttalat att ytterligare resurser bör tillföras verksamheten samt att huvudmannaskapsfrågan måste komma till en lösning.
I socialstyrelsens anslagsframställning 1989/90 sades t.ex.: 'Den rättspsykiatriska organisationen har under decennier haft svårt att hålla den lagstiftade undersökningstiden på sex veckor. -- -- -- Köerna av väntande undersökningsfall på häktena har rönt stark kritik.'' -- -- --
Redan 1981 föreslogs att den rättspsykiatriska vården skulle överföras till landstingen. När detta skrivs -- dec. 1990 -- har ännu ingen uppgörelse träffats med Landstingsförbundet!
Enligt propositionen övervägs f.n. riksrevisionsverkets granskningsrapport i justitiedepartementet. Av propositionen framgår att förhandlingar mellan regeringen och berörda sjukvårdshuvudmän ''kan komma att leda till att rättspsykiatriska undersökningar i framtiden i alla eller vissa fall kommer att utföras inom hälso- och sjukvården''. Under förutsättning av att sådana avtal kan träffas har socialministern för avsikt att komma med förslag om nya riktlinjer för organisationen av den rättspsykiatriska verksamheten.
Av propositionens förslag till Lag om rättspsykiatrisk vård 6§ sägs att ''rättspsykiatrisk vård ges på en sjukvårdsinrättning som drivs av en landstingskommun''.
I propositionen sägs vidare: ''En väsentlig utgångspunkt för förslaget är att det i framtiden kommer att finnas en organisation på regional nivå som bl.a. utför rättspsykiatriska undersökningar och ger psykiatrisk vård -- i frivilliga former eller med tvång -- åt lagöverträdare.'' Denna vård är avsedd att drivas vid särskilda sjukvårdsinrättningar benämnda rättspsykiatriska vårdenheter.
Det sägs att kriminalvården inte har samma förutsättningar som den allmänna hälso- och sjukvården att rekrytera kvalificerad vårdpersonal och att vården skulle bli av 'betydligt sämre kvalitet än om den i stället ägt rum inom den allmänna hälso- och sjukvården''.
Vissa förändringar av vårdens innehåll föreslås trots att vårdens organisation inte är klarlagd. Bl.a. föreslås väsentliga begränsningar av möjligheterna att begära rättspsykiatriska undersökningar, även om det sägs att det inte finns någon anledning att tro att domstolarna missbrukat sin befogenhet att låta utföra rättspsykiatriska undersökningar.
Vi anser inte att frågan om rättspsykiatrins framtida organisation och innehåll är tillfredsställande utredd. Propositionen visar stora brister i sina slutsatser. Det finns anledning misstänka att de föreslagna inskränkningarna av möjligheterna att begära rättspsykiatrisk undersökning mera baseras på strävanden att minska antalet ärenden och därmed minska väntetiderna än på välgrundade erfarenheter och klar målinriktning beträffande vårdens innehåll.
Att basera en kommande lagstiftning om rättspsykiatrin på förhoppningar om kommande avtal med sjukvårdshuvudmännen är anmärkningsvärt. Vad är det som talar för att ett avtal med sjukvårdshuvudmännen nu skulle komma till en snabb lösning, när förhandlingar pågått sedan 1981?
Flera remissinstanser är kritiska och uttalar oro över rättspsykiatrins framtida organisation.
Vi vill i sammanhanget erinra om att ändringen av huvudmannaskapet för LVM- och LVU-vården sannerligen inte är några efterföljansvärda exempel!
Rättspsykiatrin intar en särställning såväl i vården som rättsprocessen. Istället för de föreslagna ändringarna såväl av huvudmannaskap som av vårdens innehåll och möjligheten för domstolarna att begära rättspsykiatrisk undersökning anser vi att rättspsykiatrins ställning bör stärkas som egen specialitet. Det mesta talar för att rättspsykiatrin bör behållas och utvecklas inom ramen för nuvarande organisation och att rättspsykiatrin även fortsättningsvis bör ha staten som huvudman i likhet med de rättsmedicinska klinikerna. Rättspsykiatrin bör kunna konkurrera med hälso- och sjukvården om kvalificerad personal genom att ges nödvändiga resurser, genom en långsiktig planering och personalbefrämjande åtgärder. Att rättspsykiatrin inte kunnat rekrytera och behålla personal är inte förvånande med den ryckighet, knapphet och osäkerhet som präglat verksamheten i många år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på propositionen i denna del hos regeringen begär nytt förslag till lag om rättspsykiatrisk vård sedan frågor rörande rättspsykiatrins framtida innehåll och behov blivit föremål för ytterligare utredning och analys,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att huvudmannaskapet för rättspsykiatrin även fortsättningsvis bör åvila staten.
Stockholm den 13 december 1990 Gullan Lindblad (m) Ingegerd Troedsson (m)