Förslagen i propositionen bygger i all väsentlighet på socialberedningens betänkande från 1984. Socialberedningen hade inte praktiska möjligheter att i sitt arbete väga in effekterna av dels den nya hälso- och sjukvårdslagen, dels de stora förändringar som samtidigt infördes i lagen om sluten psykiatrisk vård (LSPV). Underlaget för beredningens arbete hämtades i stället i stor utsträckning från SOU 1977:23 Psykiskt störda lagöverträdare och socialstyrelsens LPV-förslag från 1977.
Det betyder att vissa delar av propositionen faktiskt baseras på ett mycket gammalt material, där man inte tagit hänsyn till den utveckling som otvivelaktigt har skett inom psykiatrin under det sista årtiondet.
Ett exempel som visar hur verkligheten har förändrats är antalet personer som en viss dag var inneliggande enligt LSPV. 1979 var 9 600 inlagda, 1988 var det 2 800 personer. Samtidigt överklagar alltfler tvångsvården. Antalet överklaganden är i dag 50 gånger fler jämfört med mitten av 1970-talet. Utskrivningsnämnderna har varit en bidragande faktor till minskningen av tvånget. Den utvecklingen har socialberedningen inte haft möjlighet att studera, eftersom merparten av förändringen skett sedan de skrev sitt betänkande.
I propositionen understryks att rättssäkerheten skall stärkas. Det påstås att principiella problem ovedersägligen är förenade med nuvarande beslutsordning med utskrivningsnämnder och psykiatrisk nämnd. Det framgår dock inte av propositionen vilka dessa principiella problem är. Ett argument som framskymtar i propositionen är att nämndernas ledamöter har uppdragen som bisysslor. Det argumentet tycks vara det viktigaste eftersom det återkommer på flera ställen. Om man anser att detta är ett hot mot rättssäkerheten angriper man i princip faktiskt hela nämndemannainstitutet.
Lagrådet har också i sitt yttrande påpekat de fördelar som finns med särskilda nämnder. Lagrådet anser att där finns det såväl juridisk som medicinsk sakkunskap, och ledamöterna får stor erfarenhet av ärenden om psykiatrisk tvångsvård och en god insikt i de förhållanden som bör inverka på bedömningen. Lagrådets synpunkter har man inte tagit hänsyn till.
Ett annat argument som framförs i propositionen för att utskrivningsnämnderna skall avskaffas och ärendena läggas på länsrätterna är att dessa redan i dag är vana vid liknande fall. Man hänvisar då till LVU- och LVM-ärenden. Det är dock en avsevärd skillnad på dessa ärenden och ärenden avseende LSPV. När det gäller att bedöma människors psykiska status räcker det inte alltid med juridiskt kunnande och allmänt sunt förnuft. Om man inte har kännedom om vissa psykiska tillstånd så är det i det närmaste omöjligt att döma om vad som är rätt och fel. Det betyder i praktiken att om man överför ärenden till länsrätterna så minskar kunnandet om psykiska sjukdomar hos dem som skall fatta besluten, vilket kan leda till att länsrätterna har mycket liten möjlighet att ifrågasätta en intagning. Det som ser ut som en förstärkning av rättssäkerheten blir i stället en försvagning för patienten.
Ytterligare ett argument som framkommer i propositionen mot utskrivningsnämnderna är att det kan förekomma en gemenskap mellan nämnderna och sjukhusen. Det förtjänar därför att påpekas att ledamöterna utses av regeringen. I nämnderna ingår fem ledamöter, ordföranden skall vara eller ha varit innehavare av ordinarie domartjänst. Övriga ledamöter skall bestå av en läkare som bör ha specialistkompetens inom gruppen psykiska sjukdomar, en person som är särskilt insatt i sociala frågor och två lekmän. Sekreterarna kan vara anställda vid domstol eller sjukhus. Att de administrativa rutinerna handläggs som de gör i dag kan inte ingripa på besluten.
I propositionen görs även en hänvisning till 1950 års Europakonvention angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Man tycks mena att tveksamhet om nämndorganisationens förenlighet med konventionen finns när det gäller att ingen undantagslös rätt för den enskilde finns att få i en förhandling inför en nämnd.
Enligt § 30 LSPV skall dock patienten vara närvarande vid sammanträde med utskrivningsnämnd, om inte särskilda skäl föranleder annat. Ärende som handläggs i patientens frånvaro får inte avgöras utan att nämndens ledamöter före avgörandet skaffat sig personlig kännedom om patienten. Undantag härifrån får göras endast om det finns synnerliga skäl. Om nämnden håller förhör med någon annan skall patienten enligt § 33 vara närvarande om inte särskilda skäl föranleder annat.
I lagförslagets § 36 sägs att länsrätten skall hålla muntlig förhandling om det inte är uppenbart obehövligt. Enligt § 37 skall patienten vara närvarande vid förhandlingen om det är möjligt med hänsyn till hans psykiska tillstånd.
Vi har svårt att förstå att lagförslagets bestämmelser om förhandling och patientens närvaro står i bättre överensstämmelse med konventionen än samma regler i LSPV. Det verkar närmast som att det skulle bli lättare att hålla förhandling i patientens frånvaro. Något krav på att rättens ledamöter i så fall skall skaffa sig kännedom om patienten finns heller inte enligt förslaget. Det är också otänkbart att en länsrätts ledamöter skulle kunna skaffa sig den personkännedom som nämndledamöterna har. Förslaget verkar närmast bli en försämring i rättssäkerheten för patienten.
I propositionen sägs att om nämndorganisationen bibehålls så förutsätter det en väsentlig utveckling av förfarandereglerna och organisationen hos nämnderna.
Grunden för detta påstående redovisas inte. De materiella ändringarna i förutsättningarna för tvångsvård enligt propositionens förslag är närmast kosmetiska och påverkar inte nämnderna administrativt. Möjligen menar man att den obligatoriska intagningsprövningen inom fyra veckor (§ 7) inte kan klaras av nämnderna utan en omorganisation. Det bör då observeras att psykiatriska nämnden i sitt remissyttrande förordade en intagningsprövning inom cirka fyra dagar utan att detta förutsattes kräva någon organisatorisk förändring.
I propositionen säger man vidare att en läkarledamot i länsrätten skulle vara förenat med en klar nackdel från rättssäkerhetssynpunkt. Man riskerar att avgörandet kommer att bygga på medicinska uppgifter och bedömningar som inte har kommunicerats med patienten, framhålls det vidare.
Lagrådet förordade mycket bestämt att en läkarledamot skulle ingå i länsrätten med hänvisning till rättssäkerheten. Bakgrunden är att det hittills har ansetts vara av fundamental betydelse att överprövningen av en läkares beslut om tvångsvård skall ske genom en sammanvägning av juridiska, medicinska och sociala bedömningar. Om man inte har med en läkarledamot är risken enligt vår mening stor att prövningen kommer att domineras av en formalistisk juridisk bedömning. I propositionen upprepas bara de argument mot särskilda ledamöter som utvecklades i proposition 1989/90:71. Där avvisades ett förslag om en generell rätt för tingsrätterna att vid behov tillkalla en särskild ledamot, t.ex. en medicinskt sakkunnig, trots att förslaget hade tillstyrkts av merparten remissinstanser.
I propositionen finns inte några närmare analyser av kostnaderna. Utskrivningsnämnderna har under de senaste åren haft ca 17 000 ärenden per år. I propositionen anges en totalkostnad med den nya organisationen på ca 35 milj. kr. per år. Man har beräknat att länsrätterna skall behandla 7 000--8 000 mål per år. Vi har svårt att förstå att antalet överklaganden så drastiskt kommer att sjunka med den nya organisationen. Om endast 35 milj. kr. tillförs riskeras stora problem på länsrätterna. Antingen klarar man inte av att handlägga målen med den skyndsamhet som krävs eller också kommer andra mål, framför allt skattemålen, att bli allvarligt försenade. I sammanhanget bör påpekas att totala antalet mål enligt LVU och LVM i länsrätterna är ca 3 000-- 4 000 per år. Psykiatrimålen kan antas bli cirka tre gånger fler än övriga sociala mål tillsammans.
Det kan starkt ifrågasättas om man i det rådande ekonomiska läget skall åsamka statsverket så stora kostnader om det inte är befogat av rättssäkerhetsskäl. Några övertygande argument för att den föreslagna ordningen bättre skulle tillgodose rättssäkerhetens krav än de nuvarande har inte framförts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att den nuvarande organisationen med utskrivningsnämnder och psykiatriska nämnden bibehålls.
Stockholm den 13 december 1990 Stig Gustafsson (s) Margareta Persson (s)