Innehåll 1.
Välfärdssystemen fungerar inte 2 2.
Det finns lösningar 2 3.
Hälso- och sjukvården 3 3.1
Krisen i sjukvården beror på planstyrning 3 3.2
Allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring 4 4.
Äldreomsorgen 5 4.1
Vårdmonopol i kris 5 4.2
Valfriheten i centrum 6 4.3
Mångfald och flexibilitet 7 4.4
Moderata riktlinjer 7 5.
Förändrat pensionssystem 7 5.1
Inledning 7 5.2
Den socialdemokratiska välfärdsmodellen och pensionerna 8 5.3
Förändrat pensionssystem 8 6.
Handikappolitiken 9 6.1
Moderat handikappolitik 10
Hemställan11
1. Välfärdssystemen fungerar inte
Varje dag kan vi läsa om sprickor i de svenska offentliga välfärdssystemen. Köer, brister och problem blir allt tydligare och vanligare. Individuella hänsyn kan inte beaktas i ett välfärdssystem som bygger på att alla människor behöver och skall ha exakt samma form av vårdnad och omsorg. Socialdemokraterna har skapat ett samhälle där den som har tur eller är stark har möjlighet att få utdelning.
Detta är självfallet ytterst allvarligt. För det första är välfärd, oavsett om det rör sig om barnomsorg, sjukvård, handikapphjälp, äldreomsorg eller pensioner, ytterligt individuell. Vi har alla olika behov och olika önskemål. Det gäller som en självklarhet på alla andra områden i vårt liv. Vi får t.ex. bo var vi vill (i princip), vi får handla mat och kläder utifrån våra egna preferenser. Detta tillhör också vår välfärd och våra nödvändiga behov. Men så snart det handlar om vård och omsorg tilltros vi inte ens valet av vår egen läkare eller barnomsorg för våra egna barn.
Det är också oacceptabelt att det offentliga, som i praktiken har monopol på produktion av vård och omsorg, inte kan garantera att alla får del av de offentliga tjänsterna. Det cyniska i dagens socialdemokratiska system är att om det offentliga är oförmöget att ställa tillräckliga resurser till förfogande, finns inga alternativ för den enskilda människan. Denne har inga möjligheter att betala privatvård, om han eller hon inte har det mycket gott ekonomiskt ställt.
Socialdemokraterna kallar ofta stolt sin välfärdspolitik för generell. Men sanningen är en annan. Den generella välfärdspolitiken är inte generell där den borde vara det. Många får, som sagts ovan, inte ens erforderlig vård eller omsorg.
Detta gäller sjukvården, där köer till t.o.m. livsviktiga operationer är oförändrat långa. Kan inte landstinget ställa upp har patienten ingen möjlighet att vända sig till någon annan. De rika klarar sig alltid, men inte minimipensionären eller den handikappade.
Samma förhållande råder på barnomsorgens områden. Allt stöd går i dag till den kommunala barnomsorgen, som också är den allra dyraste formen av barnomsorg. De som vill, eller på grund av den stora bristen på kommunal barnomsorg, tvingas ordna omsorgen om sina barn på annat sätt tvingas dels betala till den kommunala barnomsorgen över skatten, dels bekosta den egen valda omsorgen utöver det. Här har socialdemokraternas solidaritet inskränkts till att alla måste betala, men inte garanteras plats.
Andra människor som kommit i kläm i den socialdemokratiska välfärdspolitiken är de s.k. minimipensionärerna och de gravt handikappade. Båda dessa grupper är svaga och behöver hjälp och stöd. Men den socialdemokratiska politiken tar inga individuella hänsyn. I stället spelar man ut den ena gruppen mot den andra och de som drabbas är just de som inte har starkast röster eller starka organisationer bakom sig.
2. Det finns lösningar
Det kan hända att den svenska välfärden en gång var en förebild för resten av världen. Men den tiden är sedan länge förbi. I dag är det ingen som kommer till vårt land för att studera och lära av den svenska välfärdsmodellen. I stället används den som ett varnande exempel. Inte en enda av de tidigare socialistiska staterna i Östeuropa har valt att behålla socialistiska system i välfärden. Man går den motsatta vägen och anpassar den till den enskilde individen. Östeuropéerna har fått nog av socialistiska misslyckanden.
Socialdemokraterna tror att man kan lösa framtidens problem med gårdagens svar och lösningar. Det går inte. De problem vi har framför oss kräver beslutsamhet och en vilja att se problemen. Moderata samlingspartiet är berett att ta det ansvar som behövs. Det handlar om att anpassa vård och omsorg till de enskilda individerna och att ge alla möjlighet till trygg och bra vård och omsorg utifrån deras eget val.
Gemensamt för vår politik är att finansieringen av grundläggande områden förblir gemensam och solidarisk, men valet blir den enskildes.
Det är vår grundläggande uppfattning att inriktningen på socialpolitiken måste vara att skilja mellan finansiering och produktion av sociala tjänster. En offentlig finansiering av vård och omsorg behöver inte förenas med offentliga monopol på produktionen av dessa tjänster. Tvärtom bör enskilda och offentliga alternativ få konkurrera på lika ekonomiska villkor. Om skattemedel som i dag ensidigt används för att subventionera offentlig verksamhet inte kommer motsvarande verksamhet i enskild regi till del blir det nära nog omöjligt för alternativen att utvecklas. I praktiken innebär gällande statsbidragsregler på flera områden att det bara är människor som har möjlighet att betala mycket stora summor ur egen kassa som kan utnyttja enskilda alternativ. Skall en reell valfrihet skapas måste dessa regler ändras.
Det handlar i mycket stor utsträckning om vem som har den moraliska rätten -- rätten att bestämma hur människor skall forma sina egna liv utifrån individuella referensramar. Vi hävdar att den moraliska rätten ligger i händerna på de enskilda individerna och att det offentliga endast skall garantera att denna rätt respekteras och möjliggörs.
I det kommande presenterar vi en politik som gäller alla, men som bygger på en respekt för den enskildes valfrihet. Berörda områden är hälso- och sjukvård, äldreomsorg, pensioner och handikappolitik.
3. Hälso- och sjukvården 3.1 Krisen i sjukvården beror på planstyrning
För de allra flesta framstår förmodligen tillgången till en god sjukvård som en av de viktigaste förutsättningarna för trygghet och välfärd.
Trots detta har den svenska sjukvården av i dag stora brister. Det beror inte på personalen. Utan deras insatser skulle problemen varit mycket större. Inte heller har sjukvården för små ekonomiska resurser. Inget land i Europa satsar, per invånare, så stora offentliga resurser på sjukvården som Sverige.
Problemen i svensk sjukvård beror i stället på ett felaktigt sjukvårdssystem. Det är inte människors sjukvårdsbehov som styr sjukvårdens institutioner, utan landstingens politiska beslut. Patienten har mycket begränsade valmöjligheter. Landstingen anvisar hur, när och av vem vården skall erbjudas. Om en patient efterfrågar viss vård, och landstinget har en annan uppfattning, gäller landstingets mening.
Erfarenheterna från de forna socialiststaterna i Östeuropa visar på de katastrofala följderna av monopol och planstyrning: köerna blir långa och orättvisorna stora. Trots dessa erfarenheter styrs sjukvården i Sverige av ett sådant system. Detta monopol är den främsta orsaken till sjukvårdskrisen. Därför måste monopolet brytas, och det så kallade Dagmarsystemet omedelbart avskaffas.
Inte ens svårt sjuka är i dag garanterade vård i tid. De långa väntetiderna leder ofta till allvarliga komplikationer med högre vårdkostnader, högre sjukpenningutbetalning och förtidspension som följd. Många invalidiseras, eller till och med dör, i vårdköerna.
Uppskattningsvis förlorar det allmänna 10 miljarder kronor om året som en konsekvens av de extra kostnader som blir följden av de långa köerna. Det är följden av ökade kostnader för sjukskrivning, förtidspensionering, mediciner, social hemtjänst och andra kostnader för det allmänna. Till detta kommer kostnader för produktionsbortfall.
3.2 Allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring
I ett nytt sjukvårdssystem måste patienten få möjlighet att välja vilken läkare, sjukgymnast eller distriktssköterska, vilket sjukhus eller sjukhem han eller hon vill vända sig till, utan att det innebär någon merkostnad. Detta skapar mångfald, som är valfrihetens andra sida, och som innebär att sjukvårdens resurser kan utnyttjas bättre.
Möjligheten att uppnå en sjukvård med valfrihet för patienten ligger i att landstingsskatten ersätts av en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring. Därmed kan privat och offentlig sjukvård verka på lika villkor. Samtidigt får sjukvårdspersonalen bättre möjlighet att ta initiativ, förverkliga nya idéer eller starta eget.
Med en sådan försäkring skulle behovet av att i tid få behandling och förebyggande åtgärder bättre kunna tillgodoses. Det skulle kunna ske genom att samma instans svarar för betalning av sjukvård, sjukpenning och förtidspension. Genom att försäkringskassan inte är sjukvårdsproducent möjliggörs en situation där sammanblandningen av roller som finansiär och producent kan upphöra.
Sjukvårdsförsäkringen skall ge ersättning till vårdgivare efter fastställd taxa. Sjukvårdsinstitutionernas intäkter blir därmed beroende av den service de ger. Den kvalitetskonkurrens som detta innebär kommer att gagna sjukvården.
Kostnaderna för en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring skall tas ut efter betalningsförmåga och oberoende av risk. Var och en kommer att omfattas av försäkringen och ha samma rätt till god vård.
Den allmänna sjukvårdsförsäkringen skall byggas upp så att den förenar patientens bestämmande med en god kostnadseffektivitet. Erfarenheterna från andra liknande system gör att det är möjligt att undvika kraftigt kostnadsdrivande inslag. Alternativet är planhushållningens köer. Ett system som innebär att sjukvårdsutbudet snabbt förändras när människors behov ökar eller ny teknik tillkommer är alltid bättre än ett som bara börjar dela ut kölappar.
Det är i sammanhanget värt att påpeka att en sjukvårdsförsäkring enligt den modell vi föreslagit medger att uppskattningsvis tio miljarder kronor kan komma sjukvården till del i stället för att som i dag gå till sjukersättning, förtidspensioneringar eller produktionsbortfall som följd av vårdköerna.
Detta till trots måste självfallet alla system -- oavsett konstruktion -- ha betydande kostnadskontrollerande inslag. Det kan gälla såväl ersättningsnivåer, rabatter och avtalskonstruktioner som mer renodlade kontrollinstrument.
Tendenser till ökande kostnader som inte beror på ett ökat faktiskt vårdbehov kan motverkas i taxesystemets uppbyggnad. Genom DRG-system i taxesättningen är det möjligt att sätta rimliga ersättningsnivåer för olika behandlingar. De kvalitetskontrollerande organen kan få till uppgift att utöva tillsyn mot s.k. taxeglidning och ''onödiga'' prover, återbesök och mediciner.
Det är angeläget att ta tillvara erfarenheter från andra länder och noggrant analysera vad eventuella kostnadsökningar beror på. Så kan det t.ex. beträffande sjukvården i det tidigare Västtyskland hävdas att det höga antalet läkarbesök per individ beror på att man där, till skillnad från här i Sverige, inte har några patientavgifter i öppenvården. Andra intressanta länder att studera är Kanada och Nederländerna.
I avvaktan på att systemet med en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring är helt utbyggt skall landstingen, enligt vår mening, vara skyldiga att tillhandahålla en sjukvårdsgaranti. Därmed får landstingen en skyldighet att ersätta vård även hos andra vårdgivare. Denna sjukvårdsgaranti tas över av försäkringen i takt med att denna byggs ut.
4. Äldreomsorgen 4.1 Vårdmonopol i kris
Äldreomsorgen är ett vårdsystem i kris. Allt oftare kommer rapporter som visar hur illa det är ställt. Gamla människor far illa av att vårdas och bo på fel sätt.
Äldreomsorgen präglas i dag i stor utsträckning av ett kollektivistiskt tänkande. För liten hänsyn tas till de enskildas önskemål. Äldre är oftast hänvisade till det boende eller den vård som det offentliga anvisar.
Operationsköerna och det stora antalet medicinskt färdigbehandlade åldringar som ligger kvar på akutsjukhusen, därför att de inte har någon annanstans att ta vägen, är några av de största problemen i svensk sjukhusvård.
Man tvingas använda de dyraste slutenvårdsplatserna som hotell, därför att det inte finns ålderdomshem, sjukhem och liknande omsorger i tillräcklig omfattning. Dessa förhållanden är inte bra för de gamla, extremt dyrt och blockerar dessutom mängder av operationer. Alla märker och oroas av bristen på institutioner -- från servicehus och ålderdomshem till sjukhem och sjukhus.
Valfriheten är mycket begränsad. De äldre får hålla tillgodo med den vård och service som det offentliga erbjuder. En politisk majoritet har visat att man kan besluta att lägga ned ett ålderdomshem. Då hjälper det inte att många pensionärer kan ha önskemål om att bo på ett sådant. Vårdideologier styr i stället för människors behov och önskemål.
Vi ser nu den dubbla sociala nedrustningen. Det offentliga klarar inte av problemen. Samtidigt undergrävs hushållens ekonomi genom det höga skatteuttaget så att de förlorar sina möjligheter att lösa problemen på annat sätt. Endast det lilla fåtal som har höga inkomster efter skatt eller betydande tillgångar har någon reell valfrihet.
Personalen inom vård och omsorg känner ofta stor vanmakt. Nya idéer har svårt att tränga igenom. Beslutsvägen är lång från den enskilda arbetsplatsen och upp till de politiska beslutande församlingarna. Det finns ofta bara en monopolarbetsgivare inom vården. Det gör att den som vill byta arbetsgivare också måste byta yrke. Möjligheten att starta eget är mycket begränsad. Nyföretagandet, som inom de flesta samhällsområdena är en av de viktigaste källorna till förnyelse och förbättrad verksamhet, saknas nästan helt. Vårdlönerna efter skatt är bland de lägre i Europa.
Trots bristfällig vård och service kostar verksamheten betydande belopp. Sverige är sannolikt det land som satsar mest på vård och omsorg i Västeuropa. Förklaringen är enkel. Det offentliga monopolet innebär att vi får ut väsentligt mycket mindre av satsningarna än som vore rimligt.
Slutsatsen är uppenbar: Det behövs ett nytänkande inom vård och omsorg för att den enskildes vilja skall kunna sättas i centrum och för att garantera vård i tid.
4.2 Valfriheten i centrum
Vården och omsorgen skall utformas på konsumentens villkor. Rätten att välja är fundamental. Ofta är det personliga valet det viktigaste, t.ex. när det gäller att ha sin egen läkare eller distriktssköterska eller kunna påverka valet av hemsamarit. Det är viktigt att kunna välja någon man känner förtroende för. Även valet av boende- och serviceform som sjukhem, sjukhus, ålderdomshem, gruppboende är viktigt. En valfrihet på lika villkor är den bästa kvalitetsgarantin.
Vård och omsorg måste kunna bedrivas av många olika vårdgivare genom att enskild och offentlig verksamhet får komplettera varandra i ett konkurrensförhållande. Alla huvudmän måste ges möjlighet att bedriva sin verksamhet på likvärdiga och rättvisa ekonomiska villkor. Då kan alla goda krafter tas till vara. Patienternas behov och önskemål avgör. Mångfalden stimulerar kvaliteten och valfriheten. Nyföretagande och nyetablering ger dynamik och utvecklingskraft också åt vård och omsorg. Detta viktiga samhällsområde får då en förbättrad kvalitet och förbättrat anseende.
Många äldre vill bo kvar hemma i sin lägenhet, sitt hus eller i sin servicelägenhet. Andra vill ha det större mått av trygghet och service som boende i servicehus eller i den gamla typen av ålderdomshem innebär. Behovet att kunna välja och att kunna påverka sin situation blir inte mindre därför att åldern stiger och krafterna avtar. I själva verket är det tvärtom så att behovet av mångfald ökar i skeden då bl.a. fysiska begränsningar sätter in.
Valfrihetsprincipen skall enligt vår mening skrivas in i såväl socialtjänstlagen som hälso- och sjukvårdslagen.
4.3 Mångfald och flexibilitet
En allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring ger alla rätt till valfri sjukvård utan att det kostar den enskilde något extra. Människor skall kunna påverka hela sin livsmiljö och vårdinriktningen i betydligt större utsträckning än vad som sker i dag.
Även svårt sjuka och handikappade måste bestämma över sin vardag genom att på lika villkor få välja mellan olika former av service, vård och boende. Så långt detta är ekonomiskt och praktiskt möjligt måste de mest vårdbehövande också få behålla ett eget hem i äldrevården -- även sedan man flyttat till institution.
Alternativ äldreomsorg och äldrevård som uppfyller rimliga kvalitetskrav skall ges rätt till samma stöd från det allmänna som motsvarande offentligt bedrivna verksamhet.
Hemtjänsten är nödvändig men otillräcklig. De som trots allt får hjälp har små möjligheter att påverka vilken hjälp de får och på vilket sätt den ges. Detta beror inte bara på brist på personal.
Självkänslan stärks hos den som behöver hjälp i hemmet om vederbörande själv får bestämma utformningen och tiden för insatserna och likaså vem som skall hjälpa till hemma. Målsättningen måste vara att vårdtagaren kan få sin service från den vårdgivare som hon eller han bedömer passar vederbörande bäst.
4.4 Moderata riktlinjer
Moderat politik innebär att den enskilda människan skall få välja den omvårdnadsgrad och den boendeform som passar just henne. För att ge reell valfrihet behövs: sjukhem, gruppboende, dagvård, servicehus, ålderdomshem etc.en väl fungerande hemtjänst och hemsjukvårdatt anhörigvården underlättas med t.ex. avlastningsplatser, dagvård, växelvård, m.m.att den tekniska utvecklingen tas tillvara och utvecklas när det gäller hjälpmedel för såväl de gamla som för personalen att statsbidragen är neutrala mot olika vårdgivare och olika vårdformerutbyggt trygghetslarmeffektiv färdtjänst förbättrad demensvård genom utbyggt gruppboende, dag- och nattvård, m.m.ökade forsknings- och informationsinsatser inom demensvården
Dessa riktlinjer motiveras och utvecklas mera i detalj i den moderata kommittémotionen 1990/91:Sf267 ''Kvalitet och valfrihet i äldrevården'' av Sten Svensson m.fl. (m), som vi i motsvarande delar hänvisar till.
5. Förändrat pensionssystem 5.1 Inledning
Det stora intresset hos allmänheten för pensionsfrågan under de allra senaste åren beror främst på att medborgarna upplever ATP-systemet som allt osäkrare på grund av de täta ändringar i ett regelsystem som borde ligga fast. Vårt svenska pensionssystem uppfattas inte längre som oantastbart.
Utvecklingen under 1980-talet i Sverige har visat att ATP-systemets regler med kort varsel kan ändras med påföljd att den utlovade intjänade pensionsrätten kan urholkas med betydande retroaktiva inslag. Pensionsberedningens majoritetsförslag i det i november avgivna slutbetänkandet är inte heller helt lugnande i detta avseende. Det är inte heller alla de ändringar som genomförts i de för ATP-systemet centrala basbeloppsberäkningarna.
5.2 Den socialdemokratiska välfärdsmodellen och pensionerna
Pensionssystem enligt en kollektiv pensionsmodell, såsom ATP-systemet, innehåller betydande risker för instabilitet.
Fördelningssystemet bygger på att ett års avgifter skall täcka samma års pensioner. När stora årskullar befinner sig i aktiv ålder klarar sig pensionssystemet med relativt låga avgifter. Motsatsen blir dock fallet när små kullar i arbetsför ålder med sina avgifter skall ''försörja'' stora pensionsgrupper.
Ett fördelningssystem uppvisar svagheter när det gäller att på ett riktigt sätt periodisera kostnaderna för det långsiktiga pensionssparandet. De stora årskullarna tenderar att betala lägre avgifter under sin arbetsverksamma tid, medan små årskullar måste bära högre avgifter för att klara de stora pensionsgruppernas försörjning. Dessutom tenderar pensionsutfästelserna att bli allt generösare under tider med stora årskullar.
Pensionerna i ett kollektivt fördelningssystem måste vidare värdesäkras genom någon form av indexering. Prisindexering kan få betydande snedvridande effekter.
Ett premiereservsystem är betydligt bättre anpassat till framtidens krav på flexibilitet. I ett sådant utgår man från faktiska förhållanden vad gäller sparande och sparandets avkastning och förhållandevis säkra bedömningar av framtida utveckling. Civilrättsliga lagar om försäkringsutfästelser kan ge försäkringsavtalen en betydande långsiktig juridisk fasthet och stadga och de politiskt beslutade regeländringarna blir få.
Den socialdemokratiska pensionsmodellen har däremot skapat en otrygghet och osäkerhet och rädsla inför framtiden.
5.3 Förändrat pensionssystem
Framtidens pensionssystem får inte skapa instabilitet. Vidare måste det vara oantastbart, d.v.s. systemen skall inte kunna förändra människors långsiktiga planering genom politiska beslut, vara anpassat till ett mångkulturellt samhälle samt innebära att det stora pensionskapitalet och dess ägare ges en viktig roll som väktare av ett stabilt penningvärde och fasthet i det regelverk som styr ekonomin i vid bemärkelse.
Alla pensionssystem utsätts för påfrestningar när de ''små årskullarna'' är i aktiv ålder och de stora utgör pensionsgenerationen. Premiereservmodellen har det försteget att varje generation får betala sina egna pensionskostnader. Detta innebär stabilitet. De stora årskullarnas pensionssparande skapar ökade kapitaltillgångar och att knappare arbetskraftsresurser i växande utsträckning kan ersättas med mer kapitalintensiv produktion.
Offentliga pensionssystem uppbyggda enligt premiereservtekniken skapar kapitalansamling som förr eller senare äventyrar det marknadsekonomiska systemet. Pensionssystem enligt premiereservtekniken måste alltid bygga på många olika försäkringsfonder eller försäkringssystem som arbetar under konkurrens. Ett individuellt uppbyggt fördelningssystem med begränsad fondbildning har i förhållande till ATP-systemet vissa attraktiva drag.
Under 1980-talet har man ute i Västeuropa återvunnit mycket av den växtkraft och framtidstro som framför allt gick förlorade under ett pessimistiskt 1970-tal. En av orsakerna till den nya framtidstron har varit uppkomsten av en folklig kapitalism, samma rörelse som bidrog till det tyska ''undret'' under 1950-talet. Att viss pessimism råder just nu beror framför allt på Kuwait-krisen som blossade upp i augusti 1990.
Utförsäljning av statliga företag till medborgare skulle vitalisera intresset för sparande, i näringsliv och aktiemarknader, liksom stimulera sparande genom ökade möjligheter att köpa sin egen bostad. En ökad valfrihet när det gäller det egna pensionssparandet skulle skapa en ännu starkare folklig kapitalism.
Regeringens och riksdagens politik skulle synas noggrannare. En ständigt hög inflation skulle inte accepteras. En stark grupp väktare skulle ställa krav på de penningvårdande myndigheterna. Kapitalets förräntning, fasta spelregler och ett fast penningvärde skulle utgöra viktiga faktorer för framtida pensionsinkomster. Indexering skulle inte längre få dölja finansiell vanskötsel.
Men den stora gruppen nya pensionssparare skulle också rikta ett stort intresse mot företagen och dess skötsel. Pensionsfondernas förvaltning skulle granskas och professionella kapitalplacerare skulle bevakas noggrant. Förståelsen för viss återhållsamhet i avtalsrörelsen på arbetsmarknaden skulle öka. Uttryck som ''den tärande generationen'' skulle utmönstras. De äldres uppgift som kapitalets förvaltare skulle värderas lika högt som ''produktivt arbete''.
Enligt vår mening behöver en rad åtgärder vidtas i nu gällande pensionssystem. Samtidigt måste intjänade pensionsrätter skyddas.
Följande krävs:Enskilt sparande skall uppmuntras och avdragsutrymmet för pensionsförsäkringar ökas. Familjernas möjligheter att fördela pensionssparandet mellan man och hustru måste säkerställas.ATP-taket bör ligga fast samtidigt som inga ATP-avgifter utgår för inkomster som ligger över 7,5 basbelopp.
Vi hänvisar också till moderata kommittémotionen 1990/91:Sf268 ''Framtidens pensionssystem'' av Sten Svensson m.fl. (m).
6. Handikappolitiken
Som vi konstaterade i inledningen innebär de sociala system som socialdemokraterna representerar och som de har förverkligat i vårt land att individuell hänsyn och respekt inte får plats. En grupp som särskilt har drabbats av denna generella välfärdspolitik är de handikappade.
Handikappade är -- lika litet som någon annan grupp människor -- homogen. Bara för att en person är handikappad behöver han eller hon inte alls ha samma behov, samma hjälp och samma vård och omsorg. Denna verklighet har socialdemokraterna aldrig insett.
Det stelbent kollektivistiska tänkande som kännetecknat socialdemokratin, vilket drabbat de handikappade hårt, har gjort att mycket få insatser gjorts för att underlätta de handikappades tillvaro de senaste åren. I stället har denna grupp påverkats negativt av den nyligen genomförda skatteomläggningen. Det gäller t.ex. moms på fotvård och sjukresor, det gäller de dramatiskt höjda hyrorna, urholkningen av basbeloppet o.s.v. Eftersom skatteomläggningen innebär att de med lägst inkomst knappast kan tillgodoräkna sig sänkt inkomstskatt, men samtidigt får betala den breddade momsen och de högre hyrorna, har situationen för många handikappade blivit mycket besvärlig. Larm kommer in från enskilda handikappade som inte klarar sin ekonomiska situation längre. Vi har tidigare varnat för att gruppen handikappade och ålderspensionärer tillhör skatteomläggningens förlorare. Vi kan nu konstatera att vi hade rätt. Ansvaret för den uppkomna situationen vilar tungt på den socialdemokratiska regeringen.
6.1 Moderat handikappolitik
Moderata samlingspartiet står för ett alternativ till den förda politiken. Vår grundläggande uppfattning och princip är att varje människa är unik. Det betyder att varje människa har inneboende möjligheter att utvecklas och att skapa ett rikt liv, även om man genom sjukdom, olycksfall eller medfödd funktionsnedsättning och ärftliga sjukdomar under en stor del av sitt liv måste kämpa mot svåra handikapp.
Det är viktigt att även de handikappade omfattas av den politik som respekterar individens rätt till valfrihet och ansvar. Den nuvarande handikapppolitiken måste därför förändras.
En stor del av den hjälp och det stöd som handikappade i dag får och behöver kommer faktiskt från människor i deras närhet. Det kan vara frågan om make eller maka, barn, vänner eller från ideella organisationer. Detta stöd kan aldrig ersättas av offentliga insatser. Däremot måste stat och kommun på alla sätt uppmuntra denna typ av hjälp och stöd. De måste också garantera att handikappade ges möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt. Det gäller t.ex. handikappanpassning av offentliga miljöer enligt ansvars- och finansieringsprincipen.
Vidare skall det offentliga sörja för att det finns omvårdnadsresurser. Men valet av omvårdnad skall vara den enskildes.
En mycket stor grupp handikappade behöver olika former av hjälpmedel. Av tradition är denna hjälp organiserad i offentlig regi. Effekten av detta har bl.a. blivit att köerna till landstingets hjälpmedelscentraler på sina håll och för vissa typer av hjälpmedel är oacceptabelt långa. Detta är otillfredsställande, eftersom en passiv väntan på hjälpmedel kan leda till invaliditet, depressioner och arbetsoförmåga.
En väg att korta köerna och samtidigt försiktigt öppna upp hjälpmedelsmarknaden är att låta den som har rätt till hjälpmedel själv få införskaffa detta, med bidragsgivning till en viss nivå av hjälpmedelscentralens kostnader. Därmed skapas också en hjälpmedelsgaranti. Samtidigt är vi övertygade om att det leder till en snabbare informationsspridning om nya hjälpmedel till gagn för alla handikappade. På sikt bör denna hjälpmedelsgaranti ingå i den allmänna sjukförsäkringen.
Vi vill dock betona att vårt förslag till hjälpmedelsgaranti självfallet skall bygga på valfrihet. Den som av ett eller annat skäl inte önskar skaffa sitt eget hjälpmedel själv skall även fortsättningsvis garanteras hjälp via de nuvarande hjälpmedelscentralerna.
I övrigt hänvisas till kommittémotionen 1990/91:Sf297 ''Valfrihet och trygghet för handikappade'' av Sten Svensson m.fl (m).
Det torde ankomma på vederbörande utskott att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om inriktningen av socialpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att finansiering och produktion av sjukvård skall skiljas åt,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag som innebär ett skyndsamt avskaffande av Dagmarsystemet,1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring i enlighet med vad som i motionen anförts,1]
3. att riksdagen, i avvaktan på det i motionen föreslagna försäkringssystemet, hos regeringen begär förslag om en vårdgaranti i enlighet med vad som i motionen anförts,
4. att riksdagen beslutar att rätten till valfrihet i vården skrivs in i såväl socialtjänstlagen som hälso- och sjukvårdslagen i enlighet med vad som i motionen anförts,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av äldreomsorgen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av ett framtida pensionssystem,1]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av handikappolitiken,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en hjälpmedelsgaranti för handikappade i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Arne Andersson (m) Sonja Rembo (m) i Ljung 1 1990/91:Sf348