Barnmiljörådet har enligt sin instruktion bl.a. ett samordningsansvar när det gäller barns och ungdomars säkerhet. För att med befintliga resurser klara av sitt arbete med att bevaka barns miljö och säkerhet, har Barnmiljörådet sedan sin tillkomst endast arbetat med frågor rörande barn upp till 14--15-årsåldern. Denna avgränsning har varit allmänt känd och accepterad.
Det har varit en naturlig avgränsning att arbeta med barn upp till 14-årsåldern när det gäller bl.a. olycksfallfrågorna, eftersom olycksfallen skiljer sig så markant mellan äldre tonåringar och mindre barn. Äldre tonåringar är nybörjare i vuxenlivet, vilket betyder att de drabbas av ''vuxenolyckor''. Men eftersom de inte har den vuxnes erfarenhet så drabbas ungdomarna mer än vuxna. Det finns inte heller det skydd som vuxna ofta har, i form av en arbetsgivare, facklig organisation, företagshälsovård eller landstingets sjukvård. Den speciella sjukvården och hälsovården för barn upphör i den nedre tonåren, sedan hänvisas de till vuxenvården. Samtidigt som ungdomarna egentligen har behov av en mer riktad hälso- och sjukvård.
Eftersom Barnmiljörådet aldrig har haft möjlighet att arbeta med de äldre ungdomarnas säkerhetsfrågor, har dessa problem inte uppmärksammats tillräckligt. Det finns inte någon samordning av dessa frågor. Nu har Barnmiljörådet ändå försökt att samla material kring de äldre tonåringarnas olyckssituation. Detta visar att behovet av en samordning av dessa frågor är mycket stort.
När det gäller antalet olycksfall och dödsfall bland barn i åldern 0--14 år ligger Sverige mycket lågt jämfört med många andra länder. Dödsolyckorna har halverats på drygt ett decennium. Men efter 14-årsåldern får den statistik som över huvud taget finns tillgänglig ett helt annat utseende. Då ökar de svåra olyckorna drastiskt och Sverige avviker inte på samma positiva sätt från andra länder, som vi gör när det gäller de mindre barnen.
Man har t.ex. jämfört Sverige och Jugoslavien när det gäller dödsfall i trafiken i olika åldrar. Upp till 14 år har Sverige lägre antal dödsoffer, därefter stiger antalet döda markant i Sverige, både absolut och relativt jämfört med Jugoslavien. Efter ungdomsåren sjunker återigen siffrorna markant i Sverige, medan de högre olyckstalen ligger kvar och t.o.m. höjs i äldre åldrar i Jugoslavien.
En annan jämförelse har gjorts mellan Sverige och Nederländerna kring dödsfall i trafiken i olika åldrar. Ungefär samma bild visar sig här, upp till 14 år ligger Sverige klart under Nederländerna, men därefter får vi fler olyckor än de har. Enligt SCB 1985 löper åldersgruppen 15-- 19 år störst risk att skadas i trafiken. 15--17-åringarna skadas framför allt som mopedister och motorcyklister. 18-- 19-åringarna skadas huvudsakligen som bilförare men också i relativt hög grad som motorcyklister.
Annan statisk visar att arbetsolyckorna bland minderåriga fortsätter att stiga i Sverige. En del av förklaringen är att antalet minderåriga ökar i arbetslivet, men det är inte hela förklaringen. Merparten av dessa olyckor sker under juni och juli. Var sjätte olycka sker under de sju första dagarna i arbetet.
En omfattande olycksfallsstudie har gjorts under de senaste åren i Luleå bland barn och ungdomar. Av samhällsmedicinska enheten i Norrbottens län. Olycksfallen blir fler ju högre upp i åldrarna man kommer. Pojkarna utgör också en allt större andel av de skadade ju äldre barnen blir. Om man ser över hela åldersintervallet är ökningen av antalet olyckor från de första åren till de sista närmast en fördubbling av olycksfallen. Gruppen med i särklass lägst olycksfallsfrekvens är spädbarnen.
(Man kan ju notera att det är gentemot småbarnsfamiljerna samhällets stora förebyggande insatser gjorts).
När man ser på trafikolyckor i Luleå är det en markant övervikt just för de äldre tonåringarna. Det visar sig också att olycksfallsmönstret varierar högst avsevärt mellan olika bostadsområden.
Sportolyckor är också vanligast i 15--18-årsåldern och också här dominerar pojkar.
När det gäller skololycksfall (i Luleåundersökningen) visar det sig att antalet olycksfall är lägst i lågstadiet, men de svåra skadorna är nästan lika vanliga bland lågstadiebarn som övriga skolbarn. Skadefrekvensen bland flickor är högst i mellanstadiet och bland pojkar i högstadiet och gymnasiet.
Den kunskap som nu finns visar alltså att ungdomar i åldern 15--19 år utsätts för betydligt fler olyckor än mindre barn och vuxna. Vi kan också konstatera att det olycksförebyggande arbetet bland minderåriga barn i Sverige varit mycket framgångsrikt. Dödsfallen har minskat markant. När man gör en internationell jämförelse så har Sverige mycket låga dödsolyckor i förhållande till andra länder, men det relativa förhållandet tycks alltså inte finnas lika tydligt när det gäller äldre tonåringar.
Slutsatsen av detta måste vara att den samordning och den satsning som gjorts kring att förebygga barnolycksfall i Sverige gett goda resultat. Det finns därför all anledning att göra en motsvarande satsning inriktad mot gruppen 15--19- åringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en samordning och en satsning på det olycksförebyggande arbetet bland 15--19- åringar.
Stockholm den 25 januari 1991 Margareta Persson (s) Eva Johansson (s) Margareta Israelsson (s)