Under de senaste åren har en debatt om socialtjänsten och socialarbetarna aktualiserats av ett antal uppmärksammade och i några fall djupt tragiska händelser. Handläggningen av ärenden rörande bl.a. mycket allvarliga barnmisshandelsfall har väckt starka känslor och allvarlig kritik.
Den aktuella debatten har tydliggjort svårigheterna i socialt arbete och de följder missbedömningar kan få men också visat hur lätt det är att utpeka en hel yrkesgrupp som syndabockar. Enligt vår mening har denna debatt även aktualiserat behovet av legitimation för socionomer.
Det övergripande syftet för att införa en legitimation för socionomer är att tillförsäkra klienterna/brukarna en god, professionell handläggning. De situationer som man som klient befinner sig i kan höra till de svåraste människor i vårt samhälle upplever. Man måste då kunna lita på att den myndighetsperson man möter har kompetens att handlägga ens ärende på ett respektfullt och kunnigt sätt. Legitimationen är avsedd som en garanti av kvalitativ miniminivå för professionellt socialt arbete.
I dag har många kommuner brist på utbildade socionomer och personalomsättningen är mellan 15 och 20 % årligen. Arbetsbelastningen blir därmed hög och risken för utbrändhet ökar. En följd av denna situation som i sig bidrar till att ytterligare förvärra situationen är det faktum att nyanställda och nyutbildade socionomer överutnyttjas. Det är inte självklart att socionomutbildningen, trots studiepraktiken, ger en tillräcklig förberedelse för ett fullständigt och självständigt ansvar för de allra svåraste arbetsuppgifterna. En tid av allmän tjänstgöring som obligatorium inför legitimeringen kan ge socionomerna möjlighet att skaffa den erfarenhet som behövs.
Eftersom socionomer i viss omfattning bedriver rådgivning och terapeutisk verksamhet även på privat basis kan legitimering fungera som en viktig upplysning till allmänheten/kunderna.
Enligt lag (1984:542) om behörighet att utöva yrke inom hälso- och sjukvården m.m. krävs legitimation för utövande av följande yrken: barnmorska, glasögonoptiker, logoped, läkare, psykolog, psykoterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska och tandläkare. Socionomyrkets karaktär uppvisar många likheter med de ovan uppräknade varför det är motiverat att kräva legitimation även för denna yrkesgrupp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om legitimering för socionomer.
Stockholm den 25 januari 1991 Ulla Pettersson (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Karin Wegestål (s) Birthe Sörestedt (s) Ulla-Britt Åbark (s)