Propositionen
I regeringens proposition om psykiatrisk tvångsvård finns dels förslag om lag till psykiatrisk tvångsvård, dels förslag till lag om rättspsykiatrisk vård.
Vad gäller den förra, innebär den en ny syn på vad som är att betrakta som psykisk sjukdom. Syftet med lagen är att genom lagstiftning bekräfta utvecklingen under de senaste decennierna, vilken inneburit en minskning av användningen av tvång inom den psykiatriska vården.
Begreppet sinnessjukdom försvinner och ersätts med termen allvarlig psykisk störning. Denna störning kan bl.a. vara tillstånd av psykotisk karaktär, depressioner med självmordstankar, alkoholpsykoser och psykoser relaterade till narkotikamissbruk. Dessutom kan allvarlig åldersdemens falla under begreppet allvarlig psykisk störning.
I korthet är utgångspunkten i den nya lagen att patientens vårdbehov så långt det är möjligt skall styra även inom den psykiatriska vården. Tvångsvård skall endast genomföras i undantagsfall och då vissa kriteria är uppfyllda. Tvångsvården skall inledas inom ett dygn från och med att beslut om sådan fattats och får en tidsbegränsad omfattning, med möjlighet till förlängning efter prövning i länsrätt. Den nuvarande ordningen med utskrivningsnämnder och psykiatriska nämnder avskaffas till förmån för en opartisk domstolsbehandling, i enlighet med vad internationella konventioner kräver. Det innebär också möjlighet för en patient som är föremål för tvångsvård att överklaga ett sådant beslut.
Vår inställning
Utgångspunkten för alla former av vård och behandling måste vara att den bygger på frivillig grund. Det är också en av hörnpelarna i en demokratisk stats syn på människors fri- och rättigheter.
Samtidigt finns det självfallet tillfällen när denna princip måste åsidosättas under kortare eller längre tid. Sådana anges t.ex. i LVU- och LVM-lagstiftningen.
Regeringens förslag om psykiatrisk tvångsvård är ytterligare ett exempel på när rätten till frihet från viss form av vård och omsorg tas ifrån den enskilde individen. Det är därför viktigt att en sådan lag utformas på ett sådant sätt att den enskilde individens rätt balanseras mot behovet av vård beroende på psykiska störningar av olika slag.
I stort menar vi att propositionen vad gäller detta uppnår denna svåra balansgång. Vi föreslår dock några förändringar.
Förutsättningar för tvångsvård
I lagförslaget paragraf 3 definieras förutsättningarna för att en person skall kunna tvångsvårdas. Vi har inga invändningar vad gäller punkten 1, att patienten skall lida av en allvarlig psykisk störning, eller punkten 2, att patienten på grund av sitt psykiska tillstånd har ett oundgängligt behov av tvångsvård.
I lagrådets yttrande över remissen till ny lag kritiserades det faktum att fara för annans säkerhet fått en alltför blygsam placering i lagen. Regeringen har delvis efterkommit lagrådets synpunkter i denna del. Vi anser dock att det inte räcker.
Det finns många exempel på fall där personer med allvarliga psykiska störningar utgjort en omedelbar fara för t.ex. familjemedlemmar och andra närstående. Ofta har dessa familjemedlemmar fått leva i mer eller mindre skräck för den psykiskt sjuke. Den sjuke kan t.ex. under maniska perioder åsamka såväl sig själv som sin nära omgivning skada av såväl psykisk som fysisk natur, begå allvarliga brottsliga handlingar o.s.v.
Enligt lagrådet bör utgångspunkten vara att behovet av skydd för närstående och omgivning ges en mera självständig betydelse vid prövning av tvångsvård. Skyddsaspekten bör inte vara ett led i prövningen enligt punkten 2 i första stycket i lagförslaget.
Det är därför befogat att § 3, sista stycket, skall lyda:
Vid bedömning av behovet av tvångsvård skall även beaktas, om patienten till följd av sin psykiska störning är farlig för annans personliga säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa.
Övergång från frivillig vård till tvångsvård (konvertering)
Möjligheten till s.k. konvertering från frivillig vård till tvångsvård behålls enligt propositionen men föreslås bli begränsad till fall då en patient kan befaras allvarligt skada sig själv eller någon annan. Ett konverteringsbeslut skall inom kort följas av rättslig prövning.
Socialberedningen föreslog av såväl principiella som behandlingsmässiga skäl att lagstiftningen inte borde uppta någon regel om konvertering. Från moderat håll har vi också ställt oss mycket tveksamma till möjligheten till konvertering. Denna har, sedan den infördes, utnyttjats i stor omfattning. Frivilligt ingångna patienter har dessutom kunnat uppleva möjligheten till konvertering som ett påtryckningsmedel för att få dem att gå med på åtgärder som de egentligen motsätter sig och därmed utgjort en risk för rättssäkerheten.
Vi är trots detta beredda att acceptera möjligheten till konvertering under de starkt begränsade förhållanden och med den efterföljande rättsliga prövning som föreslås i propositionen. En förutsättning för detta är dock att utvecklingen vad gäller användningen av konvertering noga följs och redovisas för riksdagen senast två år efter de nya reglernas ikraftträdande.
Rapporteringsskyldighet om användning av tvångsåtgärder
I propositionen finns ett förslag om uppföljning av den nya tvångsvårdslagstiftningen.
Enligt förslaget skall chefsöverläkaren vara skyldig att fortlöpande lämna uppgifter till socialstyrelsen om omfattningen av tvångsvård, eventuell tvångsmedicinering och liknande.
Vi vänder oss inte mot detta i sak. Tvärtom skall självfallet ny lagstiftning följas upp.
Vad vi däremot är kritiska emot är att regeringen föreslår ett vidgat uppgiftslämnande. I och för sig skriver regeringen i propositionen att lämnande av uppgifter om enskilda patienter inte bör inskränka den enskildes integritet. Men samtidigt skriver man också att uppgifterna inte endast får bestå av statistiska tabeller.
Vår utgångspunkt är att det är väsentligt och värdefullt med möjlighet till uppföljning av en så genomgripande ny lag som den av regeringen föreslagna. Samtidigt är det vår bestämda uppfattning att den information som är nödvändig mycket väl kan lämnas med fullt beaktande av den enskildes integritet. Därför bör sålunda den information som lämnas av chefsöverläkare till socialstyrelsen avidentifieras för att därmed skydda den enskilde patienten.
Vad gäller förslaget om rättspykiatrisk vård hänvisas till den moderata kommittémotionen 1990/91:Ju15.
Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar utforma 3 § lag om psykiatrisk tvångsvård i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av användning av konverteringsvård,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om patients rätt till integritet vid uppgiftslämnande.
Stockholm den 12 december 1990 Sten Svensson (m) Gullan Lindblad (m) Görel Bohlin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Hans Dau (m) Ingvar Eriksson (m) Karin Falkmer (m) Margit Gennser (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Ingrid Hemmingsson (m) Ing-Britt Nygren (m) Bertil Persson (m) Mona Saint Cyr (m) Per Stenmarck (m) Karl-Gösta Svenson (m) Ingegerd Troedsson (m) Göran Åstrand (m)