En hörnsten i Sveriges alkoholpolitik är monopolsystemet. Avsikten med detta är att alkohol säljs utan vinstintresse och på ett sådant sätt att skador i möjligaste mån undviks. Konkurrens och vinstintresse måste undvikas inom alkoholhandeln eftersom alkoholen medför speciella risker.
De signaler om krav på att luckra upp monopolsystemet som framkommit i anslutning till diskussionerna om EG- förhandlingar är därför mycket oroande. Stor enighet förefaller visserligen råda om att Systembolagets detaljhandelsmonopol inte är hotat, men tankarna på att Sverige skulle kunna acceptera att upphäva Vin & Sprits import, grossist- och tillverkningsmonopol rimmar illa mot en socialt ansvarsfull alkoholpolitik. Det skulle innebära att ett aktivt privat vinstintresse skulle släppas in i alkoholhanteringen. Sådana intressen skulle med all sannolikhet komma att motverka ansträngningarna att minska alkoholkonsumtionen.
Det är därför viktigt att Sveriges företrädare i EG- förhandlingarna med kraft hävdar Sveriges rätt att ha hälsopolitiskt motiverade monopol på alkoholområdet. För att få trovärdighet för denna syn är det också viktigt att monopolföretagen uppträder så att den hälsopolitiska motiveringen för deras existens framgår tydligt så att misstanken inte uppstår att monopolen främst bibehålls av kommersiella och taktiska skäl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de svenska företrädarna i EG- förhandlingarna skall slå vakt om Sveriges rätt att bibehålla gällande monopolordning inom alkoholhandeln.
Stockholm den 25 januari 1991 Erling Bager (fp) Ivar Franzén (c)