I prop. 1990/91:58 ''Psykiatrisk tvångsvård m.m.'' har föreslagits att den som tagits in på sjukhus för psykiatrisk vård under frivilliga former kan efter läkarbeslut och fastställelse i länsrätt hållas kvar mot sin vilja om hans störning innebär fara för honom själv eller annan.
I propositionen sägs ingenting om de anhörigas situation, det lidande och de svårigheter som de kan drabbas av och inte heller att något ställningstagande från anhöriga kan göras. Behandlingen avgörs ofta av vilken vårdideologi den enskilde läkaren har. Ser läkaren att vårdbehovet inte är akut och att patienten kan klara sig själv utan institutionsvård och sköta medicineringen själv kan en redan utdragen sjukdomsprocess förlängas för patienten, till men för såväl honom själv som de anhöriga.
En förändring i lagförslaget bör komma till stånd så att mera hänsyn tas till de anhörigas erfarenhet av patientens sjukdom.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de anhörigas situation när närstående vårdas för psykiatrisk sjukdom.
Stockholm den 25 januari 1991 Iris Mårtensson (s) Karl Hagström (s) Inger Hestvik (s)