Möjligheterna till europeiskt samarbete har drastiskt ökat de senaste åren. Med glädje har vi noterat hur murarna fallit. Den europeiska ekonomiska gemenskapen EG arbetar på att förverkliga visionen om gränslöst samarbete mellan medlemsstaterna. Alltfler stater önskar inträda i denna gemenskap. De fyra svenska partierna socialdemokraterna, moderata samlingspartiet, folkpartiet liberalerna och centerpartiet står bakom riksdagens beslut om att även Sverige skall ansöka om medlemskap.
Integrationsarbetet berör de flesta samhällsområden. Inom den sociala sektorn är alkoholpolitiken en viktig beståndsdel, som också berör handel, jordbruksnäring och regionalpolitik. Samtidigt tilldrar sig alkoholpolitiken ur medicinsk och social synpunkt en allt större uppmärksamhet i de flesta länderna inom nuvarande EG.
Ur svensk synpunkt måste alkoholpolitiken tillmätas stor vikt. Vi har slagit vakt om en restriktiv politik, bl.a. byggd på vetenskapliga rön om totalkonsumtionens betydelse. Sverige har ställt sig bakom världshälsoorganisationen WHO:s beslut att minska alkoholkonsumtionen med 25 % fram till år 2000. Möjligheterna att föra en restriktiv alkoholpolitik bygger i en fri marknadsekonomi på bl.a. prisinstrumentets betydelse och särskilda restriktioner när det gäller försäljning och utskänkning med i vissa fall monopol. Alkoholpolitiken måste därför tillmätas stor vikt både i de pågående EES-förhandlingarna mellan EFTA och EG om harmonisering, och i kommande förhandlingar om villkor för medlemskap i EG.
Hittills har regeringen inte i nämnvärd utsträckning fört upp de alkoholpolitiska frågorna i EES-förhandlingarna. Sverige borde kunna uppnå vissa mål med hänsyn till att olika länder inom EG tillmäter denna fråga olika stor betydelse. Det kan också antas att EG överväger positivt inriktade förändringar i alkoholpolitiken, t.ex. beträffande indirekta skatter på alkohol.
Det är därför beklagligt att regeringen i de pågående EES-förhandlingarna inte mer aktivt fört upp alkoholpolitiken på dagordningen. Denna uraktlåtenhet att ta upp de alkoholpolitiska frågorna på ett tidigt stadium i förhandlingarna kan komma att försvåra för Sverige att föra en socialt ansvarsfull politik, och att få gehör för lösningar som tillförsäkrar såväl Sverige som andra länder som avser att samarbeta inom och med EG möjligheter till en restriktiv alkoholpolitik. Man skall inte heller underskatta möjligheterna att kunna påverka övriga länder inom EG till en ansvarsfull politik på detta område.
I pågående och kommande förhandlingar får inte regeringen avhända sig förhandlingslösningar i förväg, såsom uttalanden av regeringen gav intryck av i slutet av 1990.
Inom främst tre delområden framstår det som viktigt att regeringen lyfter fram svensk alkoholpolitik i de återstående förhandlingarna. Det gäller punktskatternas utformning, regler för gränshandel med alkohol och möjligheterna att behålla alkoholhandelsmonopolet inom Sverige.
Punktskatterna
Enligt de direktiv som för närvarande diskuteras inom EG är inriktningen att uppnå en överenskommelse om minimiskattesatser när det gäller alkoholdrycker. Avsikten är att dessa skattesatser skall träda i kraft från och med 1993. Ur folkhälsoperspektiv är det en fördel om lågskatteländer höjer priset på alkohol. Det bidrar till en sänkning av totalkonsumtionen och därmed på sikt en minskning av alkoholrelaterade skador. I nu aktuella förslag till direktiv anges också en rekommenderad nivå högre än den föreslagna miniminivån, men väsentligt lägre än den svenska och övriga nordiska.
Det är därför viktigt att den svenska regeringen klargör att den svenska beskattningsnivån utgår från social- och hälsopolitiska överväganden, och att det svenska samarbetet inte får förhindra att dessa hänsyn också beaktas. Därför måste klargöras att innebörden av den rekommenderade skattenivån inte får tolkas så att länder med en skattenivå över den rekommenderade skulle vara förhindrade att fortsätta att långsiktigt använda skatteinstrumentet för att påverka prisnivån. Detta bör ges regeringen till känna.
Gränshandel
Syftet med EES-förhandlingarna och ett medlemskap i EG är bl.a. frihandel och att gränskontrollerna skall minska i betydelse. Stora prisskillnader på likartade varor på olika sidor om en gräns med i princip fri handel gynnar gränsöverskridande handel. Ifråga om alkohol innebär detta en allvarlig komplikation för möjligheterna att långsiktigt upprätthålla ett högre pris. Gränskontrollfrågan måste därför ägnas särskild uppmärksamhet i förhandlingarna. Detta bör ges regeringen till känna.
Alkoholhandelsmonopolet
Åter har under intryck av integrationsarbetet företrädare för en alkoholpolitiskt slapp inriktning rest krav på att mjuka upp bestämmelserna kring alkoholhandelsmonopolet och frågan om utskänkningstillstånd. Alkoholhandelsmonopolet och utskänkningstillstånd är hörnstenar i den svenska alkoholpolitiken. De är avgörande förutsättningar för att kunna uppnå målet om en kraftig konsumtionsminskning. Kraven på uppmjukningar måste därför avvisas, vilket bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om punktskatter på alkohol,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gränshandel,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholhandelsmonopol och utskänkningstillstånd.
Stockholm den 25 januari 1991 Anders Castberger (fp) Elver Jonsson (fp)