I anslutning till debatten om hembränning av alkohol diskuteras, dels hur omfattande den är, dels hur man skall kunna begränsa den.
Enligt gällande lag är hembränning av alkohol förbjuden. Frekvensen av hembränning står under årtiondenas lopp oftast i relation till hur statsmakterna kontrollerat efterlevnaden av gällande lagstiftning. Är kontrollen frekvent och den sociala strukturen sådan att man moraliskt tar avstånd från verksamheten, efterlevs lagarna.
Det krävs oftast lång spaningsverksamhet och stora personalinsatser från polisensn sida för att ertappa den som idkar hembränning. Därför är det lättare att begränsa förutsättningarna för verksamhetens existens.
En sådan begränsning gäller aktivt kol. Det säljes i en omfattning som inte står i proportion till dess nödvändighet i andra sammanhang. I realiteten behövs det enbart aktivt kol i så få fall, att man kan licensbelägga försäljningen till dem som faktiskt behöver det för industriell processtillverkning. På grund av denna ringa omfattning borde det ej heller vara en omfattande uppgift för tillståndsgivande myndighet att pröva detta.
Införes en licensbeläggning av inköp av aktivt kol uppstår reellt sett en samhällsekonomisk vinst, eftersom samhället belastas av stora kostnader för sjukvårdande insatser till följd av såväl det legala som det illegala bruket av alkohol.
Med hänvisning till vad som anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om licensbeläggning av aktivt kol.
Stockholm den 25 januari 1991 Karin Israelsson (c) Martin Olsson (c)