Traditionell vintillverkning
Vin har under sekler tillverkats i hem för eget inmundigande och avnjutning. Traditioner och smakriktningar har skiftat mellan olika kulturer och regioner. I många länder har smaksättning med maskros (Taraxacum Vulgare) varit särskilt uppskattat.
Svensk alkoholpolitik
Svensk alkoholpolitik syftar till att förebygga och minska de mycket allvarliga skador som överdriven vin- och spritförtäring åstadkommer både socialt och mänskligt. Vi delar den målsättningen och har också lagt ett antal motioner som visar vårt engagemang i frågan.
Vi anser dock inte att tillverkningen av maskrosvin har något med alkoholproblemen att göra. Därtill är processen alldeles för långsam och kostbar.
Lagen om Tillverkning av Drycker
Lagen om Tillverkning av Drycker (LTD) utfärdades den 12 maj 1977 och återfinns som SFS 1977:292. Här görs klar distinktion mellan sprit, vin och maltdryck. Vidare föreskrives bl.a.:Sprit får ej tillverkas utan tillstånd. Vin, starköl eller öl får ej tillverkas utan tillstånd om det ej gäller tillverkning i hemmet för eget behov.
Vi anser att de av riksdagen beslutade reglerna på ett noggrant sätt skiljer på sådan spritframställning som kan orsaka alkoholskador och sådan vintillverkning som utgör en positiv tradition i hemmen. Mot lagen som sådan riktar vi alltså ingen kritik.
Maskrosvinets karaktär
I sin tolkning av LTD uttalar skatteutskottet bland annat följande (SkU 1977/78:27):
Maskrosor omfattas inte av de råvaror som får användas vid tillverkning av vin. En dryck gjord på maskrosor anses därför inte som vin.
Dåvarande skatteutskottets lagtolkning vittnar om en okunnighet som i grad endast torde kunna mäta sig med dess klåfingrighet. Man kan nämligen utmärkt väl basera maskrosvin huvudsakligen på saft från frukter. Ett förträffligt recept använder exempelvis 15 apelsiner och 10 citroner till 5 liter maskrosblommor. Blommorna får här karaktären av smaksättare. En sherry-liknande smak blir resultatet av detta recept.
Det är efter skatteutskottets vantolkning som 1977/78 års riksmöte stämplade tillverkningen av maskrosvin som illegal trots att egentligen legaliteten bestämmes av närvaron av fruktsafter snarare än av frånvaron av maskrosblommor.
En vidare följd av vantolkningen har blivit att en stämpel av illegalitet kommit att vidlåda en tradition som är av värde för social samvaro i familjer och mellan vänner. Detta är ytterst beklagligt och vi anser att kunskap om riktig tolkning av lagen om tillverkning av drycker borde stå till allmänhetens förfogande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att maskrosor som ingrediens vid vintillverkning bör vara lagligen tillåten,
2. att riksdagen hos regeringen begär att information om vad som är laglig tillverkning av maskrosvin skall ställas till allmänhetens förfogande.
Stockholm den 23 januari 1991 Gösta Lyngå (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Inger Schörling (mp) Kent Lundgren (mp) Roy Ottosson (mp) Lars Norberg (mp)