Sammanfattning
Tobaksbruk främst i form av cigarettrökning är den största enskilda orsaken till ohälsa i vårt land. Årligen dör mellan 7 000 och l3 000 människor i Sverige i sjukdomar som kan hänföras till tobaksbruk.
Riksdagen bör besluta om ett mål för tobakspolitiken och ansluta sig till WHO:s målsättning: en halvering av mängden rökt tobak till år 2000.
I motionen föreslås olika åtgärder för att minska tobaksbruket. Informationen om tobaksbrukets skadeverkningar bör intensifieras. En kampanj mot snusning bör genomföras. Rökare bör erbjudas rökavvänjning och metoderna för sådan utvecklas. Tobaksvaror bör inte längre klassas som livsmedel utan räknas till de hälsofarliga ämnena. Tjärhalten bör sänkas i enlighet med EG:s beslut. Tobaksvarorna måste bli föremål för en mer aktiv prispolitik och tobaksskatten höjas. En lag om förbud mot tobaksreklam bör införas. Regeringen bör dessutom intensifiera arbetet med internationella etiska riktlinjer för marknadsföring av tobak. Sverige bör medverka till insatser för att utvecklingsländer som idag är beroende av tobaksodling får möjlighet att övergå till andra inkomstbringande grödor.
Bakgrund
Sambandet mellan rökning och ohälsa har under de senaste decennierna dokumenterats i en rad undersökningar. Man räknar med att 90% av alla fall av lungcancer, 30% av alla cancerfall och mer än 80% av alla fall med kronisk bronkit och emfysem beror på tobaksrökning. Av samtliga dödsfall i kranskärlssjukdom och slaganfall beräknas 20--25% vara förorsakade av rökning. Andra hälsoproblem som tillskrivs tobaksbruket är magsår och andningsbesvär.
Kombinationen p-pillerbruk och rökning leder till ökad risk för blodproppssjukdom. Risken ökar med åldern. Rökning har vidare visats påskynda kvinnors åldrande. De kommer tidigare i menopaus, får rynkigare hud och blir tidigare gråhåriga. De råkar lättare ut för benbrott eftersom tobaksbruket leder till att de får svagare benstomme.
Rökning påverkar också graviditeten. Kvinnor som röker har svårare för att bli gravida och råkar oftare ut för missfall. Särskilt allvarligt är att rökning under graviditet ökar risken för att barnen föds för tidigt, att de är lågviktiga och att de föds dödfödda eller avlider under nyföddhetsperioden. Vidare har försämrad intellektuell och fysisk utveckling rapporterats hos barn vars mödrar rökt under den aktuella graviditeten.
Också passiv rökning innebär risker. Ickerökare som exponeras för tobaksrök får hälsoproblem som irritation av andningsorgan och slemhinnor. Ökad risk för lungcancer och hjärtkärlsjukdom har också rapporterats. Allergikernas problem har särskilt uppmärksammats av allergiutredningen (SOU 1989:76).
Man räknar med att tobaksbruket orsakar 3 miljoner för tidiga dödfall om året i världen. Andelen barn och ungdomar som röker ökar och Världshälsoorganisationen (WHO) räknar med att 250 miljoner av dagens unga kommer att dö på grund av rökning. I Europa uppskattas antalet dödsfall på grund av tobaksbruk till ca 800 000 per år varav mellan 7 000 och och l3 000 per år i Sverige. Därmed är tobaksbruket, främst i form av cigarettrökning, den största enskilda orsaken till förebyggbara dödsfall i Sverige.
I Sverige skapar också snusningen ett problem. Det finns en omfattande vetenskaplig dokumentation som visar att snusning kan ge skador på spottkörtlar, tänder och slemhinnor i munhålan. Risken för olika cancerformer i munhålan är kraftigt förhöjd hos snusare.
Tobaksproduktion förorsakar också miljörisker. Vid tobaksodling utarmas jorden mer än vid odling av andra grödor. Tobaksframställningen är dessutom mycket energikrävande. Det behövs mellan 4,8 och l2,9 kg ved för att framställa ett kg tobak. Totalt beräknas tobaksproduktionen kräva 9,25 miljoner kubikmeter ved per år i utvecklingsländerna.
Tobaksbrukets utveckling
I Sverige minskade användningen av tobak under l980- talets första hälft för att sedan ligga ganska konstant. Andelen dagligrökare bland vuxna ligger nu på omkring 27%. Inom gruppen har en förskjutning skett från omfattande rökning bland högutbildade till en rökdominans i dag bland lågutbildade. Unga lågutbildade kvinnor är i dag den grupp som röker mest (60%). Det finns dessutom tecken på att rökningen åter börjar öka bland skolungdom efter många års minskning.
Åtgärder mot tobaksbruk
Internationellt
WHO har antagit ett handlingsprogram mot tobaksbruk som bl.a. ålägger WHO att kartlägga förekomsten av tobaksrelaterad ohälsa i världen, utarbeta information och hälsoupplysningsprogram för allmänheten om tobakens skadeverkningar och förmedla erfarenheter av olika åtgärdsprogram mellan länderna. Man skall också försöka finna alternativ till tobaksodlingarna för länder vars ekonomi är beroende av att man odlar tobak och producerar tobaksprodukter.
Inom WHO:s europaregion har man utarbetat ett detaljerat handlingsprogram för de europeiska länderna vilket innehåller följande punkter:skydd för icke-rökare och befrämjande av en miljö fri från tobaksrök, särskilt i hälso- och sjukvårdslokaler, arbetsplatser och i andra offentliga lokaler;utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal och andra nyckelgrupper;praktisk rökslutarhjälp;en utvärderings- och utvecklingsprocess;en pris- (beskattnings-) politik för tobak;restriktioner beträffande produktion, distribution, marknadsföring och reklam ifråga om tobak.
Inom EG pågår ett intensivt arbete för att minska tobaksbruket och dess skadeverkningar. Sedan l986 finns en särskild kommission bestående av ländernas ledande cancerforskare vilka arbetar i kampen mot cancer. Kommissionen har lagt fram ett handlingsprogram, ''Europe against cancer'', som bl.a. innehåller l4 långtgående förslag om åtgärder för att begränsa tobaksbruket. Sverige deltar som fullvärdig medlem i arbetet med EG-kommissionens handlingsprogram mot cancer. Regeringen har tillsatt en ledningsgrupp för det svenska engagemanget. Cancerfonden har dessutom beslutat bidra med l,5 milj.kr. per år för det svenska deltagandet i arbetet med handlingsprogrammet.
Inom EG planeras begränsning av tjärhalten i cigaretterna. Från och med l993 accepteras en halt på maximalt l5 mg per cigarett. Från och med l998 sänks gränsen ytterligare till l2 mg.
Sverige
Behovet av åtgärder mot tobaksbruk har aktualiserats i olika utredningar under l980-talet: socialdepartementets tobakskommitté SOU l98l:l8, cancerkommitténs betänkande SOU l984:67, regeringens proposition l984/85:l8l om ''Utvecklingslinjer för hälso- och sjukvården m.m.'', socialstyrelsens folkhälsorapport i serien Socialstyrelsen redovisar 1987:l5, regeringens folkhälsogrupps rapport l989:2 ''Åtgärder för att minska tobaksbruket i Sverige'', allergiutredningens betänkande SOU l989:76 och nu senast tobaksutredningens betänkande SOU l990:29 med förslag till tobakslag.
Riksdagen har också vid ett flertal tillfällen behandlat tobaksfrågan. I socialutskottets betänkande l989/90:SoU23 avstyrkte ett enigt utskott samtliga motionsyrkanden, varav många låg i linje med tobaksutredningens betänkande, med motiveringen att beredningen om förslaget till tobakslagstiftning och andra åtgärder inom tobaksområdet först borde avvaktas innan riksdagen övervägde några sådana initiativ som förordades i motionerna.
Behov av mål och åtgärdsprogram
Någon tobaksproposition har emellertid ännu inte avlämnats till riksdagen. Svensk tobakspolitik har präglats mer av utredande och rapportskrivande och mindre av konkret handling. Tobaksbruket är den största enskilda och förebyggbara orsaken till för tidiga dödsfall. Vi anser därför att fastställande av klara mål för insatserna mot tobaksskadorna och ett åtgärdsprogram inte ytterligare får fördröjas utan måste beslutas under innevarande riksmöte.
Mål
Vi anser att målet bör överensstämma med WHO:s rekommendation och således innebära en halvering av mängden rökt tobak till år 2000 (snus och annan s.k. rökfri tobak används knappast i övriga Europa). Detta mål bör stadfästas av riksdagen.
Information
Genom att delta i WHOs beslut har Sverige åtagit sig att under perioden l987--l99l genomföra en flerårig informationskampanj mot tobaken samt att satsa på utbildning av nyckelgrupper. I regeringens proposition om ''Utvecklingslinjer för hälso- och sjukvården m.m.'' utlovades bl.a. en intensifierad informationsverksamhet om tobakens skadeverkningar med huvudsyfte att hindra tobaksdebut hos barn och ungdom. Fram t.o.m. budgetåret l988/89 utgick ett begränsat belopp, 2 milj.kr. per år jämfört med föreslagna 5--l0 milj.kr. årligen, för tobaksupplysning. Därefter har inga extra medel anslagits för detta ändamål.
Att de anslagna resurserna varit otillräckliga framgår av siffrorna över rökvanorna. Folkpartiet liberalerna anser att förstärkta resurser för att minska tobaksbruket och motverka tobaksdebut bland ungdomar måste sättas in av såväl mänskliga som hälsoekonomiska skäl. Enligt vår mening bör upplysningen om tobakens skadeverkningar på snar sikt få ett väsentligt, permanent resurstillskott. Detta bör beaktas i den kommande propositionen om tobak.
Föräldrar, barnomsorgspersonal, lärare, idrottsledare, artister m.fl. har ett ansvar inför barnen och ungdomarna som normbildare. Folkpartiet liberalerna anser det viktigt att dessa grupper nås av tobaksupplysning för att de i sin tur skall kunna medverka till att ungdomarna inte börjar röka.
Rätt till rökfria miljöer
I Sverige har arbetarskyddsstyrelsen och socialstyrelsen givit ut allmänna råd om begränsning av rökning i gemensamhetslokaler. Successivt har allt fler typer av lokaler gjorts rökfria, men utvecklingen mot rökfria miljöer har varit ojämn. Läget är fortfarande otillfredsställande på många arbetsplatser och inom hotell- och restaurangbranschen.
I andra länder som Finland, Island och Norge har man gått längre och genomfört lagregler om rökfria miljöer.
Tobaksutredningen har föreslagit lagregler som innebär att rökning inte får äga rum i skollokaler och andra lokaler som är avsedda för barn och ungdom. Rökning får enligt förslaget inte heller förekomma i samlingslokaler av olika slag, arbetsrum där flera vistas och allmänna färdmedel. Särskilda rökutrymmen med god ventilation skall i stället ordnas för rökarna. På hotell och restauranger skall över hälften av de utrymmen som upplåts åt gästerna vara rökfria.
Folkpartiet liberalerna anser att man i första hand bör åstadkomma rökfria gemensamhetslokaler genom frivilliga överenskommelser.
Rökavvänjning
Undersökningar visar att de flesta rökare skulle vilja sluta med sitt bruk men de flesta misslyckas gång på gång. Stödet till rökavvänjningen måste därför öka och forskningen om olika avvänjningsmetoder måste förbättras.
Snusning
Snusning bland såväl pojkar som flickor har blivit allt vanligare i Sverige, vilket är oroande. En arbetsgrupp inom WHO har fastslagit att snus är både hälsofarligt och beroendeframkallande och bör totalförbjudas i alla länder där det inte redan är vanligt förekommande. I Sverige måste konsumtionsökningen brytas. Vi anser att det är hög tid att genomföra en kampanj mot snuset.
Reklamförbud
Tobaksutredningen l973 och Tobakskommittén l98l resulterade i en viss begränsning av marknadsföringen av tobaksvaror samt införande av varningstexter på tobak. Ytterligare begränsning av reklamen är dock nödvändig. Smygreklam och märkesreklam har blivit allt vanligare. Tobaksbolagen marknadsför tändstickor av samma märke, sportevenemang, kläder, resor m.m. Därmed hålls myten levande om att tobaken är en naturlig del av vår tillvaro och av ''livets goda''.
Europarådskonventionen om gränsöverskridande television förbjuder tobaksreklam. Inom EG har man tidigare förberett ett direktiv om tobaksreklam, som skulle medfört kraftiga begränsningar av den öppna tobaksreklamen och ett totalförbud mot smygreklam. Man misslyckades med att nå enighet om detta förslag och planerar nu ett nytt förslag om totalförbud mot all öppen och förtäckt tobaksreklam. Flera EG-länder (senast Frankrike) har redan infört totalförbud mot tobaksreklam. Vi föreslår därför en skärpning av reglerna för marknadsföring av tobak så att samma regler gäller för både tobaksvaror och alkohol.
Våren l989 krävde vi tillsammans med centern, vänsterpartiet kommunisterna och miljöpartiet en översyn av förutsättningarna för Tobaksbolagets utlandsverksamhet med avseende på dess marknadsföring (l988/89:NUl3 res 3). Detta avvisades dock av riksdagen med hänvisning till att marknadsföringen i varje land sker enligt där gällande regler.
Så enkelt kan problemet emellertid inte avfärdas. Internationellt sett sker mycket av marknadsföringen på tobaksområdet i former som inte är acceptabla. Sverige bör ta en aktiv del i ansträngningarna att skärpa dessa bestämmelser. Vi bör bl.a. vara pådrivande i WHOs arbete för att etablera internationella etiska riktlinjer för marknadsföringen av tobaksvaror. En aktiv svensk tobakspolitik måste också inrymma ett internationellt engagemang i frågan. Detta bör ges regeringen till känna.
Pris- och skattepolitik
Pris- och skattepolitiken måste spela en större roll än hittills om ett hälsopolitiskt program mot tobak skall få trovärdighet. Regelbundna prishöjningar på tobaksvaror är bland de viktigaste instrumenten för att minska tobakskonsumtionen. Tobak har dock under årens lopp blivit relativt sett billigare i Sverige. Ett paket cigaretter som 1970 kostade 4,95 kr. kostar idag 22 kr. Det skulle emellertid ha kostat 25,65 kr. om cigarettpriserna hade följt de genomsnittliga konsumentpriserna.
Riksdagen underströk hösten 1989 vikten av återkommande skattehöjningar på tobaksvaror som en hälsopolitisk åtgärd för att minska tobaksbruket. Tobaksskatten höjdes senast den 7 maj förra året. En ny höjning bör nu aktualiseras. Förslagsvis kan tobaksskatten nu höjas med inflationen samt halva den realprishöjning som behövs för att nå 1970 års nivå. Ett andra steg kan då tas nästa år. Vi föreslår att riksdagen fattar beslut med denna innebörd.
Ett skäl mot prishöjningar har varit att tobak räknas in i konsumentprisindex och en höjning av priset blir därmed inflationsdrivande. Inom EG anser man det angeläget att ta bort tobak från konsumentprisindex av hälsoskäl. Redan i dag publiceras prisindex exklusive tobak för vart och ett av de tolv medlemsländerna för att l992 tas bort helt. Vi borde göra samma sak i Sverige, inte minst med tanke på en kommande anslutning till EG.
Produktkontroll
Varor som är farliga för hälsa eller miljö är normalt underkastade särskild lagstiftning. Så är emellertid inte fallet med tobaksvaror. Snus och portionstobak klassificeras visserligen som livsmedel, men livsmedelslagen tillämpas inte på dessa varor. Ett livsmedel med lika höga halter av nitrosaminer som snus skulle inte få försäljas i handeln. Ett läkemedel med samma tillvänjande egenskaper som tobak skulle inte godkännas och än mindre få försäljas i handeln.
Tobaksutredningens förslag att tillverkare och importörer av tobaksvaror åläggs att i den omfattning socialstyrelsen bestämmer, utreda de kemiska och toxikologiska egenskaperna hos tobaksvaror som tillverkas i eller införs i Sverige, och redovisa resultatet till socialstyrelsen är ett steg på rätt väg.
Tjärhalten i cigaretterna bör sänkas i enlighet med EG:s krav.
Övergripande ansvar
I en annan motion (l990/9l:So428) har vi föreslagit inrättandet av ett folkhälsoinstitut med övergripande ansvar för bl.a. tobaksfrågorna. Genomförandet av en samlad, kraftfull tobakspolitik där samhällets alla sektorer samverkar, skulle underlättas av en samordning och centralisering av ansvaret för tobakspolitiken till en instans som förfogar över en samlad kompetens för medicinsk och beteendevetenskaplig tobaksforskning och hälsoupplysning om tobakens skadeverkningar. I avvaktan på att detta förslag förverkligas bör socialstyrelsen ha det övergripande ansvaret för initiering och samordning av tobaksinformationen.
Alternativ odling
Inom ramen för arbetet att minska tobaksbruket är det viktigt att utveckla alternativa grödor och inkomstkällor för de utvecklingsländer som ekonomiskt är beroende av tobaksodling. Sverige bör aktivt medverka till en sådan utveckling inom ramen för sin medverkan i WHO och FAO samt i olika biståndsorgan. Även i bilateralt bistånd på jordbruksområdet finns det skäl att uppmärksamma behovet att minska olika områdens beroende av tobaksodling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
l. att riksdagen fastställer mål för insatserna mot tobaksskadorna i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av medel till tobaksinformation,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till rökfri miljö,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till rökavvänjning,
5. att riksdagen hos regeringen begär en kampanj mot snusning,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om förbud mot tobaksreklam,
7. att riksdagen hos regeringen begär en intensifiering av insatserna för att skapa internationella etiska riktlinjer för marknadsföring av tobak,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en aktiv prispolitik,1]
[att riksdagen beslutar höja tobaksskatten i enlighet med vad i motionen anförts,1]
8. att riksdagen hos regeringen begär att alla slags tobaksvaror upphör att klassificeras som livsmedel,
9. att riksdagen hos regeringen begär att produktkontroll av tobaksvaror genomförs i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar om en sänkning av tjärhalten i cigaretterna i enlighet med EGs beslut,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för en övergång från tobaksodling till alternativa grödor i utvecklingsländer som är ekonomiskt beroende av tobaksodling.2]
Stockholm den 24 januari l99l Daniel Tarschys (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp) Barbro Westerholm (fp) Ulla Orring (fp)
1 1990/91:Sk667 2 1990/91:U234