Respekt för livet -- biotekniken och människan
Hur vi hanterar biotekniken handlar ytterst om respekten för livet. Det handlar om möjligheterna att förändra livets innersta byggstenar och om hur vi ska tillämpa den nya kunskapen. Behovet av nya kunskaper måste vägas mot den enskildes rätt till integritet och skydd. Bioteknikens användning på människan rymmer viktiga frågor, som många gånger kräver svåra avvägningar. Samhällets uppgift måste vara att bevaka att respekten för livet, det ofödda och födda, upprätthålls. Den genetiska integriteten måste ges ett fullgott skydd.
Biotekniken kan revolutionera morgondagens samhälle. Den ger möjligheter att lösa en rad stora problem som undernäring, sjukdomar, energibrist och miljöförstöring. På den medicinska sidan kan man urskilja tre användningsområden: diagnostik, terapi och vaccin. Gentekniken har mycket stor betydelse som instrument i forskningen.
Biotekniken används för att utveckla snabba och mycket känsliga och precisa diagnostiska verktyg. På marknaden används de redan för att t.ex. identifiera HIV-antikroppar och vid graviditetstest. Antikroppar används i stor utsträckning redan inom hälso- och sjukvården och förväntas öka kraftigt.
Många vacciner för människor håller på att utvecklas med genteknik. De flesta är baserade på levande virus som kan föröka sig själva.
Mänskliga terapiprodukter finns på marknaden eller håller på att utvecklas. De första mänskliga terapimaterial som producerades genom modern bioteknik var insulin och mänskligt tillväxthormon.
Under överskådlig tid verkar det som om diagnostiken, dvs möjligheten att upptäcka sjukdomar med hjälp av genteknik, kommer att vara mycket mer utvecklad än möjligheterna att behandla genetiskt betingade sjukdomar.
Vi anser att bioteknikens många positiva möjligheter måste tas till vara. Ett internationellt kunskapsutbyte är av stor vikt, både vad gäller framsteg inom forskningen och vägar att hantera de etiska frågorna. Samhället har ett ansvar för att de etiska frågorna hanteras på ett riktigt sätt -- med respekt för livet.
Centerpartiet och biotekniken
Centerpartiet har tidigt initierat en debatt om biotekniken för att få till stånd ett regelverk för hanteringen av denna. Vi har upprepade gånger krävt etiska, sociala och miljömässiga ramar och regler. Vi har också understrukit vikten av att sätta gränser för hanteringen av biotekniken från samhällets sida mot starka ekonomiska intressen.
I mitten av 1970-talet handlade debatten framför allt om att åstadkomma största möjliga säkerhet kring de s.k. högrisklaboratorierna. Säkerhetskraven skärptes och hybrid-DNA- delegationen tillsattes för att följa arbetsmiljöfrågorna.
1979 lade centerpartiet den första riksdagsmotionen med krav på etisk och social lagstiftning för biotekniken. Under de senaste åren har gedigna partimotioner lagts för att åstadkomma en strategi för att hantera biotekniken.
Den dåvarande socialministern Karin Söder tillsatte 1981 en utredning om genetisk integritet. Gen-etikkommittén avlämnade sitt betänkande 1984. Därefter har inget hänt, förrän den nu aktuella propositionen kunnat presenteras. Sverige har varit ett laglöst land när det gäller bioteknikens användning på människa. Utvecklingen inom biotekniken har emellertid gått snabbt och behovet av en samlad syn på bioteknik och människa är stort.
Vi kan inledningsvis konstatera att en helhetsbild av bioteknikens olika delområden saknas. Det är att beklaga att utredningen om ''Den gravida kvinnan och fostret -- två individer; Om fosterdiagnostik, Om sena aborter'' och Transplantationsutredningens betänkande, i de delar som här är relevanta, inte kan behandlas i ett sammanhang. Ett enigt socialutskott har vid upprepade tillfällen efterlyst ett samlat grepp om dessa frågor.
Eftersom regeringen avgränsat frågan till enbart genteknikens användning på människan och inte hela biotekniken saknas viktiga områden i propositionen: användning av mikroorganismer för att framställa läkemedel, ökade möjligheter till doping, användning av transgena djur för framställning av läkemedel, odling av mänskliga vävnader m.m. Den av regeringen tillsatta genteknikberedningen bör få tilläggsdirektiv att utarbeta heltäckande förslag angående biotekniken och dess användning på människa.
Centerpartiet avser att återkomma till dessa frågor under den allmänna motionstiden.
Genetisk sekretess
Kartläggningen av den mänskliga arvsmassan kommer att ställa stora krav på att den genetiska informationen skyddas. Kartläggningen kan bland annat komma att finnas i olika databanker. Detta öppnar helt nya möjligheter att få tillgång till mycket känsliga uppgifter. Integriteten och sekretessen för den enskilde individen måste därför hävdas.
Regeringen föreslår obligatoriska genetiska hälsoundersökningar av dem som är sysselsatta i visst arbete när arbetarskyddsstyrelsen så föreskrivit med stöd av bestämmelserna i arbetsmiljölagen. Principen måste enligt vår mening vara att arbetsmiljön skall anpassas till den enskilda människan och inte tvärtom. Det är vidare svårt att se vilka behov som kan tillgodoses enbart genom en sådan kartläggning av gener.
Vi föreslår att sekretesslagstiftningen i dessa frågor ses över. Regeringen bör lägga fram förslag till skärpt sekretesslagstiftning vad gäller bioteknik och människa. Vad här anförts bör ges regeringen till känna.
Allmänna hälsoundersökningar
I 2 § lagen om användning av viss genteknik vid allmänna hälsoundersökningar stadgas att tillstånd till sådan undersökning endast får göras om sjukdomsförhållandena är av allvarlig art. Frågan uppstår då hur och vem som egentligen kan tolka detta begrepp på ett rättvisande sätt. Varje försök till tolkning innebär egentligen en etisk gradering av vilka sjukdomar som bör få eftersökas.
Begreppet ''av allvarlig art'' utgör enligt vår mening en inte tillräckligt strikt syn på genteknikens användningsområde. Vi föreslår därför att det skall gälla sjukdomsförhållanden som är av särskilt allvarlig art. Syftet och ändamålsprövningen för användandet av genteknik vid allmänna hälsoundersökningar bör närmare definieras i lagtext. Det bör vidare framgå att det rör sig om undersökningar som skall ha en klart medicinskt motiverad målsättning. Vi föreslår att riksdagen antar det av oss framlagda förslaget till tillägg i 2 § första stycket förslag till lag om användning av viss genteknik vid allmänna hälsoundersökningar.
Det bör vidare påpekas att resultatet vid dessa undersökningar skall avidentifieras, att uppgifterna inte får lagras under en längre tid och att information om undersökningen skall utgå till dem som deltar.
Genetiska undersökningar rörande endast några få enskilda personer omfattas inte av lagen. I dessa fall ankommer det på läkaren att utröna motiv och skäl till den gentekniska undersökningen. Vi vill särskilt betona vikten av att den enskildes rätt till skydd och integritet upprätthålls i dessa sammanhang. Allmänhetens behov av information om verksamheten måste också hävdas. Vad här anförts om genteknik vid hälsoundersökningar för enskilda bör ges regeringen till känna.
Genterapi
Bioteknikens möjligheter att hjälpa och finna bot på svåra sjukdomar måste tas tillvara. Ett exempel på detta utgör genterapi på mänskliga kroppsceller. Vid försök på kroppsceller bör man aktivt förebygga att oönskade effekter på könsceller erhålls. Ingreppet måste utföras med största hänsyn tagen till personens integritet och säkerhet.
Redan idag finns också kunskapen att med genteknik göra ärftliga förändringar i arvsmassan, bedriva genterapi på mänskliga könsceller. Genom avsaknaden av lagregler har det varit i praktiken tillåtet att verkställa manipulationer av arvsmassan i könsceller, även om detta inte varit aktuellt för tillämpning. Det är inte etiskt försvarbart att genomföra genteknisk manipulation som går i arv till kommande generationer. Genterapi på mänskliga könsceller måste i lag förbjudas. Det bör ankomma på regeringen att återkomma till riksdagen med sådant lagförslag.
Vi förutsätter att regeringen följer utvecklingen på området noggrant.
Behandling av embryon
Regeringen föreslår att forskning och försök på embryon ska tillåtas under fjorton dagar efter befruktningen. Vi vill framhålla att syftet enbart får vara att förebygga och lindra sjukdomar och att den kunskap som kan vinnas inte kan fås på annat sätt. Donatorn av ägg och sperma skall dessutom lämna sitt samtycke.
För att underlätta forskning och provrörsbefruktning föreslås i propositionen att befruktade ägg ska få förvaras nedfrysta under ett år. Vi anser att det är viktigt att fastställa en bortre tidsgräns och anser regeringens förslag rimligt.
Vi förutsätter att lagstiftningen tillämpas restriktivt. Det är viktigt att en utvärdering görs inom två år efter lagens ikraftträdande. Detta bör ges regeringen till känna.
Patent på mänskliga vävnader
Vi vill klart markera att det inte skall vara möjligt att ta patent på liv. Sverige måste både nationellt och internationellt arbeta för att förhindra en utveckling mot patentering av gentekniskt förändrade växter, djur, bakterier och mänskliga vävnader. De gränser i övrigt som skall gälla för patent på andra biotekniska uppfinningar måste kunna definieras. Den svenska patentlagstiftningen bör tydliggöras i dessa avseenden. Detta bör ges regeringen till känna.
Etikfrågor i forskningen
De perspektiv som genomprojekten, dvs de stora kartläggningarna av hela den mänskliga arvsmassan, öppnar är hisnande. Den enorma tillgång på kunskap om sjukdomar och egenskaper som man i en framtid ser, reser många etiska frågeställningar. I USA där en stor del av genomprojekten genomförs har man beslutat avsätta tre procent av forskningsanslagen till hantering av de etiska frågorna. Vi anser att Sverige bör följa USAs exempel och avsätta tre procent av forskningsanslagen inom biotekniken till hantering av de etiska frågorna. Detta bör ges regeringen till känna.
Bioteknikinspektion
Kunskapsuppbyggnaden är viktig och det gäller att finna former för att pröva och utveckla nya idéer. Samhällets stöd till en sådan kunskapsbank bör därför garanteras. En särskild bioteknikinspektion bör inrättas med uppgift att kontrollera och följa utvecklingen på området. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den s.k. genteknikberedningen får i uppdrag att utarbeta åtgärder angående bioteknikens användning på människa i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av sekretessreglerna avseende bioteknikens användning,
3. att riksdagen beslutar att 2 § första stycket förslag till lag om användning av viss genteknik vid allmänna hälsoundersökningar skall ha följande lydelse:
Ett tillstånd som avses i 1 § får lämnas endast om undersökningen är inriktad på att söka kunskap om sjukdomsförhållanden som är av särskilt allvarlig art eller annars av särskild betydelse för hälso- och sjukvården. Undersökningarna bör ha en klart medicinskt motiverad målsättning.
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genteknik vid hälsoundersökningar av enskilda,
5. att riksdagen begär förslag om förbud mot genterapi på mänskliga könsceller,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av lagen om användning av viss genteknik vid allmänna hälsoundersökningar och lagen om åtgärder i forsknings- eller behandlingssyfte med befruktade ägg från människa,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att förhindra att patent på mänskliga vävnader blir giltiga i Sverige,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avsättande av 3
% av forskningsanslaget till bioteknik för hanterandet av etiska frågor,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en bioteknikinspektion.
Stockholm den 22 november 1990 Ulla Tillander (c) Karin Israelsson (c) Rune Backlund (c) Rosa Östh (c) Göran Engström (c) Roland Larsson (c) Marianne Jönsson (c) Kersti Johansson (c)