Informationsdelegationen lade 1984 fram sitt utredningsbetänkande om samordnad samhällsinformation -- stat, landsting och kommun. I betänkandet underströks samhällsinformationens stora betydelse för myndigheterna och för medborgarna.
Samhällsinformation definieras som summan av alla informationsåtgärder som syftar till att underlätta för medborgarna att få del av rättigheter och förmåner och att uppfylla förpliktelser.
Samhällsinformationens huvuduppgifter sades vara, att göra medborgarna medvetna om rättigheter och skyldigheter samt göra det möjligt för dem att hävda sina intressen i den demokratiska processen.
I utredningen framgår också att myndigheterna är ansvariga för att handikappade får information om myndigheternas service i stort, inte bara om den service som handikappet nödvändiggör. Myndigheternas informationsansvar sägs vara särskilt stort för grupper som själva har särskilda svårigheter att finna information. Såvitt känt har inte denna princip ifrågasatts. Tvärtom borde den betraktas som en självklarhet.
Verkligheten är dock en annan. Tyvärr gjorde inte utredningen någon inventering av synskades och andra handikappades tillgång till samhällsinformation. Vi vet att synskadade i dag har tillgång bara till en bråkdel av all den samhällsinformation som produceras. Det skall vara självklart att synskadade har möjlighet att ta del av all samhällsinformation. För att detta skall bli verklighet fordras en lag eller annan form av tvingande regel, vari stadgas att varje myndighet och offentligt verk har skyldighet att producera information riktad till allmänheten, så att också synskadade kan ta del av den.
Genom SIPUs, statens institut för personalutvecklings, försorg har s.k. rådrumsbeställningar på diverse samhällsinformation lagts hos punktskriftsproducenten SRF Tal & Punkt AB i Kiruna. Intresset bland punktskriftsläsarna för samhällsinformation i punktskrift har visat sig vara mycket större än som beräknats. Det har resulterat i att medlen för beställningarna endast räcker till framtagning av original i punktskrift av samhällsinformation. Det innebär i praktiken att en mängd samhällsinformation ligger lagrad i en dator i Kiruna, förberedd för att sändas ut men inte möjlig att sändas ut, eftersom det saknas medel för att bekosta mångfaldigande och utskick till synskadade. Samhällsinformationen i punktskrift kan således inte användas av dem som behöver den. Ytterligare anslag behövs för detta ändamål.
Dessa rådrumsbeställningar upphör sista juni 1991. Därefter upphör också verksamheten vid SRF Tal & Punkt AB i Kiruna om inte mer medel ställs till förfogande för ändamålet. Dessa medel bör anslås till att varje myndighet och offentligt verk åläggs skyldighet att producera sin information riktad till allmänheten, både i tryckt skrift, i punktskrift och på kassett.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad produktion av samhällsinformation i punktskrift.
Stockholm den 24 januari 1991 Bruno Poromaa (s)