Andelen äldre i befolkningen har ökat starkt under senare hälften av detta århundrade. Prognoserna för de närmast kommande decennierna pekar på att de allra äldsta, 80
år och äldre, kommer att öka dramatiskt. Gruppen över 80
år kommer år 2000 att utgöra över 400 000 personer. Detta är en ökning med 30 % jämfört med antalet 1987.
Gruppen åldershörselskadade kommer därmed också att öka betydligt under perioden fram till sekelskiftet.
Den vanligaste hörselskadan är av åldersbetingad art som ofta debuterar i 60-65-årsåldern. Även en del skador som orsakats av buller debuterar i den åldern.
Hörselskadan kommer ofta smygande med stor risk att den hörselskadade drar sig undan den sociala gemenskapen, vilket kan få till följd att andra sjukdomstillstånd utvecklas på grund av isolering och inaktivering som i sin tur kräver stödinsatser från samhällets sida.
När det gäller gruppen åldershörselskadade finns i dag ingen beredskap när det gäller att uppmärksamma hörselskador på ett tidigt stadium. Det är därför angeläget att genom en obligatorisk hörselkontroll diagnostisera hörselnedsättningen för att uppmärksamma den hörselskadade på de risker som finns för bland annat isolering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av obligatorisk hörselkontroll före 65-årsåldern.
Stockholm den 24 januari 1991 Nils T Svensson (s)