Det av riksdagen fattade beslutet om ändrat huvudmannaskap för äldreomsorgen överför nya stora ansvarsområden till kommunerna. Däremot har det hittills inte fattats beslut som garanterar att kommunerna verkligen får full kostnadstäckning för de nya verksamheterna.
En av de tyngre nya utgiftsposterna för kommunerna blir betalningsansvaret för de patienter som vårdas inom landstingets somatiska långtidsvård och de geriatriska klinikerna samt de medicinskt färdigbehandlade inom akutsjukvården. Tanken bakom betalningsansvaret är att kommunerna på så sätt skall stimuleras att bygga ut alternativa boendeformer för de äldre för att på sikt spara pengar. Vänsterpartiet har avvisat förslaget då vi anser att det finns en uppenbar risk för att kommunerna i en besvärlig ekonomisk situation tvingas att välja det billigaste alternativet i stället för vad som är bäst för de äldre. Och det billigaste alternativet är vanligen den egna bostaden med hjälpinsatser från hemtjänsten.
Målen för samhällets äldreomsorg har fastlagts vid flera tillfällen. Människors rätt att själva få bestämma och behålla sin integritet skall vara vägledande både för planeringen och det dagliga vård- och servicearbetet. Samtliga partier har utan reservationer anslutit sig till denna viktiga princip. Men frågan är i vilken mån de äldres självbestämmande och integritet får råda när de kommunala kassakistorna är tomma och kommunen inte längre har råd att betala en långvårdsplats. För att stärka äldre och sjukas rätt till vård bör socialtjänstlagen kompletteras med de av riksdagen antagna målformuleringarna för äldreomsorgen.
Riksdagen har också uttalat att det bör finnas ett varierat utbud för dem som väljer att flytta till någon särskild boende- eller vårdform. Vänsterpartiet delar den uppfattningen och vi menar att den enskildes rätt att bo kvar i den egna kommunen/kommundelen även när man behöver en boendeform med inbyggd service/vård bör stärkas. Det är för många äldre oerhört viktigt att kunna få bo kvar i en bekant omgivning även om man inte orkar bo kvar i det egna hemmet. Kommuninvånarna bör därför genom socialtjänstlagen garanteras förtursrätt till serviceboende i den egna kommunen/kommundelen.
Det ändrade huvudmannaskapet för äldreomsorgen medför också att kommunerna övertar landstingens sjukhem. När sjukhemmen hör till landstingens ansvarsområde betalar patienterna avgift som vid sjukhusvård. Men med det kommunala övertagandet har regeringen aviserat att det även kommer att bli möjligt för kommunerna att ta ut avgifter som vid annat boende med helinackordering. Vänsterpartiet anser att vård på sjukhem inte kan jämställas med boende i servicebostad eller ålderdomshem. Sjukhemmen är vanligen inte utformade så att de uppfyller ens minimikrav på eget boende och de lägsta krav som kan ställas är normerna för statsbidrag till gruppboende för senildementa. Riksdagen bör därför uttala att helinackorderingsavgifter inom äldreomsorgen bara får tillämpas då det gäller eget boende.
Den viktigaste förutsättningen för att klara av fastställda kvalitetskrav i äldreomsorgen och rent kvantitativt räcka till är möjligheten att rekrytera personal och behålla redan anställda. Arbetet i hemtjänsten är många gånger fysiskt tyngre än vad motsvarande arbete inom institutioner är. Detta märks tydligt på anställningsformerna i hemtjänsten. Den vanligaste arbetsformen är deltid. Arbetstyngden är också en av orsakerna till att arbetet i hemtjänsten för många bara blir ett genomgångsyrke. Arbetet är för tungt för heltidsarbete, och deltidsarbete medför att man inte kan försörja sig själv. Av de försök som gjorts i vissa kommuner med sextimmarsdag i hemtjänsten med bibehållen lön, framgår att den förkortade arbetsdagen gör hemtjänstarbetet betydligt attraktivare. I ett kommunalt stödpaket som vänsterpartiet anvisat i våra motioner angående ekonomi och skatter avsätts 1 miljard kronor från den 1 januari 1992 för att initiera sextimmarsdagen i hemtjänsten.
För att de som arbetar inom hemtjänsten skall klara av att svara för både omvårdnad och service och ibland enklare sjukvård krävs att personalen har en basutbildning. Stora delar av hemtjänstpersonalen saknar formell utbildning för sitt arbete. Behovet av insatser från hemtjänsten kommer att öka under kommande tioårsperiod när antalet mycket gamla ökar och vi dessutom av ekonomiska skäl kan förvänta ett minskat antal långvårdsplatser. Om vård i det egna hemmet inte skall bli en sämre variant av institutionsvård krävs förutom kvantitativa ökningar av personalen även en flexibel fortbildning. Personalen måste fortlöpande kunna välja utbildningsdelar som har ett klart samband med just deras arbete. Med den ekonomiska situation som för närvarande råder i hela den kommunala sektorn är risken uppenbar att hemtjänstpersonalen varken får basutbildning eller möjlighet till påbyggnadsutbildning.
Under år 1991 kommer det att utgå ett statligt stöd med 500 miljoner kronor till utbildningsinsatser och information om det förändrade huvudmannaskapet i äldreomsorgen. Vänsterpartiet anser att det måste vara något grundläggande fel i äldreomsorgsreformen om det behövs satsningar i halvmiljardstorlek för att informera berörd personal om förändringarna. Särskilt mot bakgrund av de i övrigt mycket blygsamma satsningarna i kommunerna på utbildning för hemtjänstpersonal. Dessa 500 miljoner kronor bör istället användas som en första satsning på att ge hemtjänstpersonalen adekvat utbildning för sitt arbete.
En rapport från Kommunförbundet visar att hemtjänstens taxor har en stor betydelse för pensionärernas ekonomi. Och eftersom varje kommun självständigt beslutar om taxornas utformning och nivå så är skillnaderna stora mellan kommunerna. Sammantaget kan de kommunala taxorna betyda merutgifter på upp till 2000 kronor per månad för en pensionär som bor i ''fel'' kommun. Eftersom taxor och avgifter har nästan lika stor betydelse som pensionens storlek för pensionärernas ekonomi bör avgifterna vara lika i kommunerna. Det förhållandet bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i socialtjänstlagen att äldres och sjukas rätt till vård stärks enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i socialtjänstlagen att äldre garanteras förtursrätt till serviceboende i den egna kommunen/kommundelen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkor för att ta ut helinackorderingsavgifter i äldreomsorgen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om disponering av de 500
000
000 kr. som regeringen anslagit till information om äldreomsorgsreformen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hemtjänsttaxorna bör vara lika i kommunerna.
Stockholm den 23 januari 1991 Margó Ingvardsson (v) Gudrun Schyman (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Berith Eriksson (v)