I diskussionen om äldreomsorgens resurser och organisation har situationen för äldre invandrare fått en alltför undanskymd plats. De blir allt fler och deras omsorgsbehov kompliceras ofta av att deras svenska språkkunskaper är bristfälliga eller bortglömda. Det är väl känt att när minnet sviker på äldre dagar är det sist inlärda det som snabbast försvinner. När det gäller språket glöms svenskan medan barndomens språk håller sig levande. Detta orsakar svårigheter när det gäller att nå kontakt med omgivningen och bidrar till isolering.
Situationen skulle avsevärt förbättras om de omsorgsbehövande kunde betjänas av tvåspråkig personal som behärskar deras modersmål. Detta gäller såväl inom hemtjänsten som i särskilda boendeformer såsom gruppboende, serviceboende, ålderdomshem och sjukhem.
Ansvaret för att äldre invandrares speciella omsorgsbehov blir tillgodosedda åvilar kommunerna. Hittills har detta ansvar emellertid beaktats i alltför ringa omfattning. Framför allt är det den uppsökande verksamheten som brister. Äldre invandrare känner ofta inte till vilken service de är berättigade till enligt socialtjänstlagen.
Det är också viktigt att äldre invandrares speciella behov uppmärksammas i såväl grundutbildning som vidareutbildning för personal inom äldreomsorgen. Det är också viktigt att behoven uppmärksammas i de allmänna råd som ges ut av socialstyrelsen och i kommunernas äldreomsorgsplaner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldre invandrares speciella omsorgsbehov.
Stockholm den 24 januari 1991 Nils T Svensson (s) Bengt Silfverstrand (s)