Regeringen har i budgetpropositionen aviserat att en särskild proposition senare i vår kommer att föreläggas riksdagen om alkolholpolitiken.
Den alkohollagstiftning som nu gäller är snart femton år gammal och behöver anpassas till den verklighet som nu råder. Att Sverige skall ha ambitionen att begränsa alkoholkonsumtionen torde flertalet vara överens om. Men de metoder som vi i dag har med mycket omfattande regleringar och därav följande stor byråkrati kan inte vara rätt väg att hantera dessa frågor.
Om det fortfarande skall krävas tillstånd för ölförsäljning och servering av alkoholhaltiga drycker bör detta beslutas av kommunerna. Huvudfrågan måste vara försäljning/servering av alkohol eller ej och till vilken publik. Frågor om lokalers utformning, personalens utbildning, ägarens vandel, ekonomiska förutsättningar m.m. bör avföras som instrument i alkohollagstiftningen. Lokalfrågan bör t.ex. prövas utifrån hälsovårds- och brandsynpunkter och inte utifrån ett alkoholpolitiskt perspektiv. Den ekonomiska bärigheten eller eventuella skatteskulder för verksamheten bör prövas i sitt sammanhang och inte som en grund för alkoholtillstånd eller ej.
En sådan renodling av prövningen skulle underlätta hanteringen av tillstånden och klargöra det alkoholpolitiska syftet bättre.
En lagstiftning som är enkel och inriktad på att unga människor inte skall serveras alkohol bör således vara en utgångspunkt. Om detta kombineras med enkla möjligheter för kommunerna att i samverkan med polisen dra in tillstånd skulle lagstiftningen fungera väsentligt bättre än i dag. Samtidigt skulle allmänhetens förståelse för lagen öka.
I pressen kunde man inför julen läsa om följande exempel på alkoholpolitisk byråkrati och förmyndarskap.
Pensionärerna på servicehemmet Strömkarlsgården i Trollhättan vill kunna ta en sup till julmaten -- på egen bekostnad. Personalen på Strömkarlsgården och den sociala distriktsnämnden har tillstyrkt. Storebrors representanter -- i detta fall socialchefen Bo Rönnqvist och byrådirektör Göran Franke på länsstyrelsen i Vänersborg -- har dock inte för avsikt att tillåta servering av starka drycker, berättar Expressen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av en ny alkohollagstiftning.
Stockholm den 23 januari 1991 Rolf Dahlberg (m)