Det finns misstankar om att 100 000 barn kan ''berövas'' sin barndom för att de växer upp i missbrukarhem. Vi vet att det dolda missbruket är omfattande, men hur vanligt det är att 10-åringar får ta ansvar för och vårda missbrukande föräldrar vet vi inte. Vi vet inte heller hur vanligt det är att barn lever i ständig ångest och skräck för vad som ska hända nästa gång föräldern/föräldrarna är berusade, och vad konsekvenserna blir av en sådan barndom.
Barnens mycket utsatta situation i missbrukarhem är ett problem som hitills inte uppmärksammats tillräckligt. Kanske är det så att vi måste göra stora förändringar i vår alkoholpolitik. Världshälsoorganisationen och riksdagens mål om en 25-procentig konsumtionsminskning till år 2000 drar åt ett håll. EG-anpassningen ser ut att dra åt ett annat. Hur hjälper vi då bäst missbrukarbarnen?
Mycket kompetenta forskargrupper inom barnmedicin, barnpsykiatri, socialmedicin och sociologi har utarbetat projektplaner för genomförandet av en kartläggning. Den kan genomföras på ett till två år och behöver inte medföra några större kostnader.
Med all sannolikhet döljer sig här en verklighet som när den väl är känd inte kommer att lämna någon oberörd. Kartläggningen kan i sin tur ge underlag till nya alkoholpolitiska beslut och till att behandlingsinriktade åtgärder kan sättas in.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kartläggning av missbrukarbarnens situation.
Stockholm den 22 januari 1991 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Margó Ingvardsson (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)