I socialdepartementets bilaga till prop. 1990/91:100 föreslås att anslaget Bidrag till handikapporganisationerna ökas med drygt 21 miljoner kronor. Det är f n 35 organisationer som erhåller medel ur detta anslag, som enligt regeringen ska uppgå till något mer än 100 miljoner kronor nästa budgetår.
Skälen till den till synes ganska kraftiga anslagsökningen är följande. För det första anförs de stora merkostnader som handikapporganisationerna har för sin verksamhet. Av tillgänglighetsskäl måste man ofta välja dyra anläggningar för mötesverksamhet, information måste anpassas efter speciella krav, som punktskrift, lättläst form eller tolkning. Ofta ställs också krav på att det finns tillgång till personlig assistens. Alla dessa förhållanden gör att kostnaderna för handikapporganisationernas verksamhet blir höga.
För det andra åsamkas handikapporganisationerna betydande kostnadsökningar genom breddningen av momsen. Organisationerna har i en skrivelse till regeringen uttryckt sin oro över vilka effekter detta kan komma att få för deras verksamhet.
För det tredje pekar regeringen på betydelsen av handikapporganisationernas ökande engagemang och utökade verksamhet när det gäller internationella handikappfrågor. Man hänvisar till organisationernas roll när det gäller att medverka i arbetet för det initiativ som Sverige tagit i FN med avseende på internationella regler med inriktning på full delaktighet och jämlikhet. Man hänvisar också till den verksamhet organisationerna bedriver och planerar i anknytning till EG.
Alla dessa skäl är goda och motiverar en kraftig ökning av organisationsstödet. Vänsterpartiet har emellertid från handikapporganisationerna inhämtat uppgifter som tyder på att anslagsökningen egentligen endast täcker de ökade utgifterna med anledning av den breddade momsen. Detta beror på att en så stor del av organisationernas verksamhet, kurser, konferenser, resor, m.m. berörs av den breddade momsen.
Härtill kommer att det finns ett utomordentligt tungt vägande skäl, utöver de som regeringen har pekat på, att höja organisationsstödet. Vårt samhälle befinner sig i ett skede av omfattande och genomgripande decentralisering. En uttalad avsikt med detta är att föra ut beslutsprocesserna närmare de människor som berörs. Men för att detta ska vara av värde fordras att de som berörs också har möjlighet att ta del i och påverka besluten.
Decentraliseringsprocessen har gått snabbt. Handikapporganisationerna har inte haft de personella och ekonomiska resurser som fordras för att bedriva det nödvändiga regionala och lokala organisationsarbetet, i syfte att göra de regionala och lokala föreningarna rustade att delta i och påverka de lokala besluten. Till bilden hör att inga andra grupper i samhället är så till den grad beroende i sitt vardagsliv av de lokala beslut som fattas, det kan gälla sjukvård, tillgång till hjälpmedel, social service, bebyggelseplanering mm. Som en paradox i sammanhanget kan man nämna att för att påverka beslut om färdtjänst, måste man ha tillgång till färdtjänst i tillräcklig omfattning, vilket långt ifrån alltid är fallet.
Vänsterpartiet anser att anslaget Bidrag till handikapporganisationer bör höjas med 10 miljoner kronor utöver regeringens förslag, särskilt med tanke på behovet av intensifierat informations- och utbildningsarbete från de centrala organisationernas sida i regionala och lokala föreningar.
Behovet av medel för internationellt arbete bör enligt vår mening lösas i särskild ordning, bl a beroende på att organisationernas internationella engagemang ser mycket olika ut. Vänsterpartiet anser därför att ett särskilt anslag bör inrättas för detta ändamål, att detta anslag bör förvaltas av Statens handikappråd, som ska ha att efter särskild ansökan fördela medlen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Bidrag till handikapporganisationer för budgetåret 1991/92 anslår 10
000
000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit,
2. att riksdagen beslutar att inrätta ett reservationsanslag på 5
000
000 kr. enligt vad i motionen anförts om handikapporganisationernas internationella arbete.
Stockholm den 22 januari 1991 Rolf L Nilson (v) Margó Ingvardsson (v) Berith Eriksson (v) Gudrun Schyman (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)