Jämte neutraliteten nämndes i mitten av 80-talet också alkoholpolitiken som ett hinder för Sverige att gå med i EG. Nu tycks ett svenskt medlemskap eller ''närmande'' oundvikligt, förutbestämt av ödets eller ekonomins lagar. Effekterna på alkoholkonsumtionen och missbruket i Sverige anses inte längre beaktansvärda.
Nykterhetsrörelsen för närmast en monolog i frågan. Gissningar och antaganden bollas fram och tillbaka. Exempelvis antas att alkoholpriserna inom EG, när den fria marknaden träder i kraft, kommer att hamna på (väst-)tysk nivå. Leder det i så fall till en konsumtion på (väst-)tysk nivå? Ifall Sverige anpassar sina alkoholskatter till EG-nivå torde i så fall konsumtionen öka med 50 procent. Vilka konsekvenser får det ekonomiskt och socialt?
Inom EG undanröjs även andra handelshinder. Monopol och marknadsföringsförbud avskaffas. Hur påverkas alkoholkonsumtionen i Sverige om vi inför fri försäljning och marknadsföring?
Det är snart två decennier sedan en stor alkoholpolitisk utredning gjordes. 1977 slog riksdagen fast de alkoholpolitiska riktlinjer som i stort sett gällt sedan dess. Utifrån tesen att en ökad totalkonsumtion medför ökade skador har vi på olika sätt försökt att minska totalkonsumtionen, främst genom begränsad tillgänglighet och återkommande prishöjningar.
Ska Sverige ha en annan alkoholpolitik och vilken då i så fall? Detta är frågor som inte bara angår EG-ledarna i Bryssel utan i hög grad även det svenska folket. Redan nu knakar landstingens och primärkommunernas ekonomi i fogarna, till stor del beroende på de höga kostnader missbruket för med sig. En förändrad alkoholpolitik påverkar också kommunernas ekonomi.
Det är både brådskande och angeläget med en brett förankrad utredning om vilka effekter ett svenskt närmande till, alternativt medlemskap i, EG får på alkoholkonsumtionen och särskilt alkoholskadorna i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om EG- anpassningens effekter på alkoholskadorna i Sverige.
Stockholm den 23 januari 1991 Rune Thorén (c)