Det nya bilstödet till handikappade trädde i kraft den 1 oktober 1988. Det föregicks av en debatt i riksdagen när systemets utformning blev föremål för en livlig debatt.
Det nya stödet till bilar utökades att omfatta andra grupper än tidigare, d.v.s. de som förvärvsarbetar eller genomgår utbildning.
Efter genomförandet har det framkommit vissa brister som bör bli föremål för ändringar. De regler försäkringskassorna arbetar efter utesluter tyvärr många som genom sina väsentliga gångsvårigheter har svårt att förflytta sig och är i behov av bil.
Många som tidigare erhöll bilstöd genom AMS får numera avslag på sina ansökningar med motivering att funktionshindret inte är så omfattande som lagstiftarna menat.
Tyvärr har det dessutom visat sig att vissa försäkringskassor låtit bilstödet påverka handikappersättningens storlek, vilket är en bedömning som måste ifrågasättas. Dessutom föreligger skiftande bedömningar av landets 26 försäkringskassor. Detta framgår bl.a. av en studie vid rättssociologiska institutet vid Lunds universitet.
En brist som också bör bli föremål för ändring är den s.k. 49-årsgränsen. De som ej har möjlighet att förvärvsarbeta och som ej tidigare erhållit bilstöd kan inte erhålla bilstöd efter att ha fyllt 50 år.
I betänkandet SfU 1987/88:23 framhålls att frågan om en höjning av åldersgränsen från 49 till 65 år får prövas när erfarenheten av det nya bilstödet föreligger. Eftersom det nu kan konstateras att det föreligger obestridliga negativa erfarenheter bör självfallet erforderliga skäl föreligga för en omprövning.
Inom denna missgynnade grupp återfinns människor som fortfarande på grund av sina förflyttningssvårigheter har behov av bil för att kunna leva ett aktivt liv fast deras möjligheter att förvärvsarbeta upphört eller aldrig funnits. Det är ofta aktiva människor i så mening att de utför samhällsnyttiga arbeten i föreningsliv o.dyl. utan ekonomisk vinning och i och med det inte uppfyller nuvarande krav om arbetsinkomst.
De nya reglerna omfattar även bilstöd till barnfamiljer med handikappade barn eller där föräldrar/förälder är handikappade. Tyvärr omfattas dock inte fosterföräldrar av samma förmån som biologiska föräldrar.
Vår uppfattning är i motsats till gällande regler att biologiska- och fosterföräldrar befinner sig i samma situation, bilstödet för svårt handikappade barn bör självfallet följa barnen och rätten till bilstöd bör omfatta de föräldrar där barnen stadigvarande vistas. Givetvis kommer speciella regler att bli behövliga för fosterföräldrar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn och utformning av regler för bilstöd till handikappade.
Stockholm den 22 januari 1991 Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s)