Vi har kunnat konstatera att färdtjänst numera finns i landets samtliga kommuner.
Under uppbyggnadsskedet av färdtjänsten har kommunerna bemödat sig om att ge en god service för de människor som genom ett funktionshinder är utestängda från andra kommunikationsmedel.
Nu tycks emellertid ambitionen avta i takt med kommunernas försämrade ekonomi. Då kommunerna tvingas till besparingsåtgärder är tyvärr färdtjänsten ett av de ansvarsområden som blir föremål för besparingar.
Den mest markanta besparingsåtgärden är samåkningen. Följden med samåkningen är att spontana resor förhindras, väntetider blir längre, resvägarna längre och jobbigare. Man kan inte passa tider hos läkare, tandläkare, behandlingar, frisör etc. Besparingsåtgärderna medför också att antalet resor per månad minskas, resor tillåts endast under vissa tider på dygnet, det blir ändringar av zonindelningar som innebär högre reskostnader, resor förbjuds under ''röda dagar'' etc.
År 1979 (SFS 1979:558) tillkom lagen om handikappanpassning av allmänna färdmedel. Färdmedlen skulle under en tioårsperiod successivt anpassas och vara anpassade för människor med funktionsnedsättningar år 1989.
De åtgärder som hittills vidtagits uppfyller dock inte de krav som ställdes vid förarbetena till lagen. Således utstängs många människor från att kunna åka kollektiva färdmedel och hänvisas till färdtjänsten.
Kommunernas ansvar när det gäller färdtjänsten framgår av förarbetena till socialtjänstlagen där det sägs att ''Färdtjänsten bör dimensioneras så att den kan möta de behov av service som finns hos yngre och äldre''. Det är beklagligt att konstatera att kommunerna i sin besparingsiver tar avstånd från det ansvar som åvilar dem.
Kommunerna har sedan 1974 (SRF 1974:840) erhållit statligt bidrag till en del av sina färdtjänstkostnader. Det måste i dag, med tanke på den ansträngda ekonomin, finnas möjlighet att förknippa det statliga bidraget till kommunerna med krav på viss kvalitet på färdtjänsten. Kommunerna bör uppmanas att t.ex. arbeta för genomförande av länsfärdtjänst som med gott resultat finns genomförd i Stockholms och Östergötlands län.
Socialstyrelsen, som är verkställande myndighet, bör innan bidrag utgår kräva en noggrann och specificerad redogörelse av kommunerna hur färdtjänsten organiseras och finansieras. Det bör åvila socialstyrelsen att göra uppföljningar och på så sätt följa utvecklingen inom färdtjänstområdet i kommunerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om färdtjänsten i kommunerna.
Stockholm den 22 januari 1991 Ingvar Björk (s) Börje Nilsson (s)